Sagadinas: „Treniruosimės be poilsio”

Gynybos specialistu laikomas krepšinio treneris slovėnas Zmago Sagadinas žada per mėnesį išmokyti Vilniaus „Lietuvos ryto” žaidėjus gintis. Strategas pareiškė, kad jo auklėtiniai treniruosis be poilsio, o tie, kurie nenorės dirbti, bus išmesti.

Vilniaus „Lietuvos ryto” ekipą praėjusią savaitę sudrebino permainos. Iš vyriausiojo trenerio pareigų buvo atleistas izraelietis Sharonas Druckeris, o į jo vietą pakviestas griežtumu garsėjantis slovėnas Zmago Sagadinas. Naujasis komandos strategas savo auklėtiniams nuolaidų nežada. Slovėnas, kurio žaidimo vizija grindžiama kieta gynyba, pareiškė, kad Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionų laukia daug treniruočių, o tiems, kurie vengs dirbti iš visų jėgų, bus parodytos durys. Penktadienio popietę į Lietuvą atvykęs Z.Sagadinas jau po kelių valandų stovėjo prie savo naujosios komandos vairo per LKL rungtynes išvykoje su Marijampolės „Sūduva”, o šeštadienį vadovavo ekipai per mačą su Klaipėdos „Neptūnu”.

Nenorės dirbti – bus išmesti

– Kokią nuomonę susidarėte apie „Lietuvos ryto” ekipą po dviejų pirmųjų mačų?

– Kol kas man sunku spręsti. Šiuo metu dar negaliu pasakyti, ko jie gali pasiekti šį sezoną. Turėjome tik keletą intensyvių treniruočių, tačiau noriu pamatyti, kaip komanda atrodo per atkaklias rungtynes. Jeigu žaidėjai supras, kaip žaisti prieš aktyviai besiginančią komandą, bus gerai. Jeigu ne – drebės. Ką ekipa yra pajėgi padaryti ir ko gerbėjai gali tikėtis šį sezoną, galėsiu pasakyti po kelių savaičių.

– Kokių įžvelgėte neigiamų komandos žaidimo bruožų?

– Per dvejas LKL rungtynes pastebėjau, kad ekipa turi sunkumų gynybos srityje. Per rungtynes su „Neptūnu” matėte, kad komandos gynyba tikrai nėra gera. Iki mačo vidurio žaidėme beveik nesigindami, tačiau per pertrauką pasikalbėjau su žaidėjais, ir jie ėmė gintis geriau. Bėda ta, kad jie nemoka suderinti gynybos veiksmų. Todėl jau pirmąją treniruotę aš jiems aiškinau, kaip tai daryti. Per mėnesį turiu juos išmokyti gintis gerai ir vieningai. Norint pasiekti gerų rezultatų reikia laimėti varžovų aikštėse. O išvykoje laimėti galima sėkmingai ginantis ir laimint kovą dėl atšokusių kamuolių. Dabar ši komanda nėra stipri nė gindamasi, nė po krepšiais. Tik puola neblogai.

Svarbiausia, – tai pastebėjau vos atvykęs, – kad žaidėjai nori mokytis ir išmokti. Esu mokytojas ir noriu juos išmokyti. Jeigu jie per tas valandas, kai juos mokysiu, ištvers, kartu galime pasiekti daug. Žaidėjai, kurie treniruočių neišvers ir mokytis nenorės, bus išmesti iš komandos. Sentimentų nejaučiu nė vienam iš jų, tiesiog noriu, kad dirbtų ir pasiektų gerų rezultatų.

Pasitikės Žukausku

– Ar žinote, kad Sh.Druckeris aukščiausią komandos krepšininką Eurelijų Žukauską nuolat laikė ant atsarginių žaidėjų suolo?

– Taip, peržiūrėjęs statistiką tai pastebėjau. Nežinau, kodėl taip nutiko, ir nenoriu į tai gilintis. Dabar yra visiškai nauja situacija. Gal dabar jis nežaidžia labai gerai, tačiau esu tikras, kad netrukus ims rungtyniauti vis geriau ir geriau. Jo padėtis buvo sunki, nežaidė beveik metus. Prisimenu, kaip gerai jis rungtyniaudavo prieš keletą metų, todėl tikiu, kad dar po kelerių rungtynių jis bus tas pats senasis Eurelijus. Jis gali gerai žaisti, tačiau jam reikia atsigauti po traumos. Tai gali užtrukti dar šiek tiek laiko, galbūt mėnesį, bet jis žais, ir gerai. Jei pastebėjote, spaudžiu jį ir leidžiu rungtyniauti kuo ilgiau. Dabar jam reikia žaidimo praktikos. Eurelijus puikiai blokuoja varžovų metimus, kovoja dėl kamuolių. Manau, jis mums labai padės baudos aikštelėje – su juo galime labai pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių.

– Ar prieš atvykdamas į Vilnių kalbėjotės su buvusiu komandos treneriu Nevenu Spahija?

– Taip, Nevenas man sakė, kad šitie vyrukai iš Lietuvos nori dirbti, turi daug galimybių tobulėti, komanda suteikia puikias darbo ir gyvenimo sąlygas bei galimybę treniruotis tiek laiko, kiek tik nori. Tai pirmas kartas mano karjeroje, kai galėsiu daryti tokias ilgas treniruotes, kokias tik norėsiu. Mes treniruosimės be poilsio dienų: penktadienį, šeštadienį, sekmadienį, pirmadienį ir t.t. Treniruosimės, treniruosimės ir dar kartą treniruosimės. Šiokių tokių nuolaidėlių turės tik Robertas Štelmaheris ir E.Žukauskas. Jie mūsų ekipai labai svarbūs, ir nenoriu, kad iškristų iš rikiuotės. Jauni žaidėjai gali dirbti.

– Ilgą laiką dirbote „Union Olimpijos” komandoje. Kodėl ją palikote?

– Pavargau nuo Liublianos ir Slovėnijos, o jie pavargo nuo manęs. Liublianos ekipa turi savų problemų. Kai pasiūliau, kaip jas spręsti, jie manęs nesiklausė. Liublianoje praleidau 17 metų ir dabar ten būti nenoriu. Jie turi išspręsti savo problemas, išaugti kaip komanda.

Manimi domėjosi ir Bolonijos „Climamio”, bet „Lietuvos ryto” direktorius Jonas Vainauskas paskambino pirmas, ir aš priėmiau pasiūlymą. Man tai iššūkis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.