Lietuvoje viršsvorį turi 41 proc. vyrų ir 27 proc. moterų

Europoje vis svarbesne tampanti gyventojų viršsvorio ir nutukimo problema aptarta Stambule (Turkija) vykusioje Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono konferencijoje „Mityba ir fizinis aktyvumas sveikatai”. Renginyje dalyvavo Lietuvos delegacija, vadovaujama sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko.

„Tyrimai rodo, kad mūsų šalies gyventojų mityba nėra pakankamai sveika – viršsvorį turi 41 proc. vyrų ir 27 proc. moterų, nutukę – 14 proc. vyrų ir 17 proc. moterų, – teigia ministras R. Turčinskas. – Nutukimas skatina tokių neinfekcinių ligų kaip širdies ir kraujagyslių, 2-ojo tipo diabeto, kai kurių vėžio rūšių atsiradimą, trumpina gyvenimo trukmę, didina invalidumą, mažina darbingumą, blogina gyvenimo kokybę, todėl būtina jo išvengti.”

Per paskutinius du dešimtmečius Europoje nutukimo atvejų padaugėjo net 3 kartus. Šiuo metu kas antras suaugęs ir kas penktas vaikas turi viršsvorį, iš jų trečdalis – jau yra nutukę. Kaip rodo PSO tyrimai, nutukimas labiausiai paplitęs tarp mažesnes pajamas gaunančiųjų bei žemesnį išsilavinimą turinčių gyventojų. Dauguma jų maitinasi neteisingai, vartoja per daug riebalų, saldumynų, druskos, kaloringų gėrimų ir per mažai daržovių, vaisių, skaidulinių medžiagų. Du trečdaliai gyventojų yra fiziškai neaktyvūs, neužtikrina net minimalaus judėjimo dėl sveikatos (PSO rekomenduoja per parą energingai pajudėti bent 30 minučių). Panašios tendencijos yra ir Lietuvoje.

Konferencijoje „Mityba ir fizinis aktyvumas sveikatai” kalbėta apie tai, jog sveikos mitybos įpročių formavimui, fizinio aktyvumo skatinimui dėmesio turėtų skirti ir patys gyventojai, ir atsakingos institucijos. Renginio metu pasirašyta Europos kovos su nutukimu chartija, kuria atsakingos įvairių sektorių institucijos (sveikatos apsaugos, sporto, kultūros ir švietimo, maisto gamybos, žiniasklaidos, savivaldybių ir kt.) paragintos aktyviau imtis priemonių, užkirsiančių kelią šios „tyliosios epidemijos” plitimui. Siekiama, jog pirmieji teigiami rezultatai būtų matomi jau po 4-5 metų, o nuo 2015-ųjų nutukimo paplitimas Europoje imtų mažėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.