Vaikų darželyje – utėlės

Viename iš Panevėžio vaikų darželių buvo aptikta utėlėmis užsikrėtusių vaikų. Darželio vadovybė nesiima konkretizuoti, kokių priemonių imtasi, tačiau teigia, kad teisiškai spręsti šią problemą jie bejėgiai – priverstinai tikrinti vaikus dėl parazitų yra draudžiama. Beje, lopšelio-darželio „Žvaigždutė” direktorės pavaduotoja Laimutė Petrauskienė patvirtino, kad vienoje grupėje tikrai buvo utėlėmis apsikrėtusių vaikų.

Pasirašė sutikimą

„Absurdas, kad darželio darbuotojai nieko negali padaryti net pastebėję, jog vaikas apsikrėtęs utėlėmis. Paisoma užsikrėtusių parazitais vaikų teisių, bet paminami sveikų vaikų interesai”, – tokia nuomonę PB išsakė vieno darželinuko mama.

Moteris, kurios pavardė redakcijai žinoma, sunerimo po to, kai grupėje, į kurią vedanti savo vaiką, atsirado utėlėmis užsikrėtusių darželinukų. Lopšelį-darželį „Žvaigždutė” lankantis vaikas parazitais kol kas neužsikrėtė, bet jo motina negarantuota, kad taip neįvyks.

Problema, pasak moters, iškilo maždaug prieš mėnesį, kai pastebėti utėlėmis apsikrėtę vaikai. Tačiau jų tėvai pakėlė triukšmą ir prieštaravo, kad vaikai būtų patikrinti.

„Neva taip bus pažeisti vaikų interesai. O kaip tada yra su neužsikrėtusių vaikų interesais? Buvo mergaičių, kurioms tėvai net po kelis kartus kasas nukirpo dėl utėlių. O darželyje mums pareiškė, kad darbuotojai gali nebent pakeisti patalynę. Apie galimybę dezinfekuoti patalpas nekalbama”, – sakė moteris.

Spręsdami šią problemą, minėtos „Žvaigždutės” darželio vaikų grupės tėvai susirinkimo metu tarėsi, ką daryti, ir pasirašė po raštu, leidžiančiu auklėtojoms patikrinti, ar vaikai neužsikrėtę parazitais.

Spręsti paliko tėvams

Lopšelio-darželio „Žvaigždutė” direktorės pavaduotoja Laimutė Petrauskienė patvirtino, kad vienoje grupėje tikrai buvo utėlėmis apsikrėtusių vaikų.

„Ši problema buvo sprendžiama, kalbama su tėvais. Spręsti palikta jiems patiems, ir to negaliu komentuoti. Mes teisiškai nieko negalime padaryti, ši problema yra respublikos mastu”, – sakė L.Petrauskienė, prisimindama šiuo metu galiojantį draudimą pedagogams tikrinti, ar vaikas neapsikrėtęs parazitais.

„Tik jei pastebima ir įtariama, kad vaikas gali turėti utėlių, mes apie tai pasakome jo tėvams ir rekomenduojame susitvarkyti. Kol vaikas gydomas, mes galime jo nepriimti į darželį. Pedagogas turi teisę priimti tik sveiką ir tvarkingą vaiką. Taip ir darome, nes jei to nepaisytume, tai įsivaizduojate, kokie tuomet vaikai būtų?”, – teigė direktorės pavaduotoja.

L.Petrauskienės tvirtinimu, pastebėti, kad vaikas turi parazitų, galima ir per atstumą, tačiau net tuomet darželinuko liesti negalima – idant nebūtų pažeistos jo teisės.

„Noriu pabrėžti, kad utėlės yra ne tik apleistų šeimų problema. Pas mus net nėra tokių šeimų vaikų. Parazitais užsikrėsti galima bet kur: autobuse, kavinėje, parduotuvėje”, – tvirtino direktorės pavaduotoja.

Pasak L.Petrauskienės, anksčiau, kai vaiko patikrinimas dar nebuvo laikomas jo teisių pažeidimu, utėlėtumo bėda nebuvo tokia didelė.

Tikrindavo kas mėnesį

Kad darželinukų ir moksleivių tikrinimas dėl parazitų yra absurdu dvelkiantis vaiko teisių pažeidimas, PB jau rašė.

Tuomet mūsų dienraščio kalbinta dermatovenerologė Danutė Praninskienė tvirtino, kad sovietų laikais mokyklose ir darželiuose bent kas mėnesį vaikų galvos būdavo tikrinamos priverstinai. Tai gerokai sumažindavo riziką plisti šiems parazitams.

Tačiau jei dabar švietimo įstaigos vadovybė sumanytų tokią tvarką grąžinti, tikėtina, D.Praninskienės nuomone, kad atsidurtų teisme. Naujoje sveikatos priežiūros sistemoje vaiko apžiūra be tėvų sutikimo traktuojama kaip jo teisių pažeidimas. Todėl profilaktiniai tikrinimai, susiję su vaikų higiena, nebeatliekami.

Išgelbėtų sutartys

Vakar PB kalbintos Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojos Dangutės Mikutienės manymu, minėta problema turėtų būti sprendžiama geranoriškai.

Vaikų darželiai, pasak D.Mikutienės, yra suinteresuoti, kad vaikai pas juos lankytųsi tvarkingi.

„Nematau nieko blogo, jei darželiuose ar mokyklose vaikai būtų tikrinami korektiškai. Nebūtina juk šaukti, kad pas kažkurį vaiką rasta utėlių, o tik informuoti jo tėvus. Švietimo įstaigos vadovybė tokius tikrinimus galėtų įforminti sutartimi, kad tėvai sutinka. Jei tėvai atsisako, tuomet tuos vaikus reikėtų stebėti atidžiau ir, kilus įtarimams, paprašyti tėvų atnešti iš gydytojo pažymą, liudijančią, kad vaikas neužsikrėtęs”, – teigė D.Mikutienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.