Laikas rengtis kitų metų derliui

Obelys išaugins stambesnius vaisius, jei vaismedžius genėsime ir tręšime dabar

Dienomis, kai oro temperatūra taps artima nuliui ar 3-5 laipsnių šalčio, skubėkime genėti vaismedžius. Tik nepadarykime didelių žaizdų arti vaismedžio kamieno ir liemens.

Taip pat būkime atidūs žemindami vainikus arti šakų išsišakojimo vietos. Storesnes šakas nupjaukime palikdami 20-40 cm ilgio storgalius, kuriuos išpjausime kitos vasaros pradžioje ar net po kelerių metų.

Pažeminkime obelų vainikus – obuoliai išaugs stambesni, juos bus lengviau skinti. 8-14 metų vaismedžiuose palikime ne daugiau kaip 5 pagrindines šakas. Viršutinė paliekama šaka turėtų būti išaugusi 50-60 laipsnių kampu. 16-20 metų ir vyresnio amžiaus obelų vainikuose palikime 3-4 pagrindines šakas, išaugusias iš liemens 1,7-2,0 metrų aukštyje didesniu kampu. Kartu verta gerokai praretinti tankias šakas.

Dabar tinkamas metas patręšti obelis. Kadangi vaismedžių šaknys pasklidusios toliau už vainiko šakas, tai tokiu atstumu nuo kamieno padarykime laužtuvu ar panašiu įrankiu 30-50 duobučių 25-30 cm gylio.

Į kiekvieną duobutę įpilkime 60-100 g kalkių. Maždaug 12 litrų talpos laistytuve su vandeniu išmaišykime kelias saujas superfosfato ir 2-3 saujas kalio sulfato ar kitų kalio trąšų, išpilstykime skiedinį į duobutes. Didesnėms obelims reiktų išpilstyti 2-3 laistytuvus trąšų skiedinio. Palaistę užpildykime duobutes juodžemiu ar durpėmis. Pavasarį nepamirškime patręšti vaismedžių azotinėmis trąšomis (atskiestomis srutomis, raugintu karvių mėšlu ir pan.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.