Skandalingiausia Kauno byla bus atversta tik kitąmet

Vakar ieškota priešnuodžių, kad pasaulyje Lietuvą išgarsinusi pogrindinės eurų spaustuvės byla netaptų „amžiaus procesu”

Kaip ir prognozuota, vakar Kauno apygardos teisme nepavyko pradėti nagrinėti skandalingosios eurų klastotojų bylos, išgarsinusios Lietuvą, ir ypač Kauną, ne tik visoje Europoje, bet ir už jos ribų.

Teigiama, kad apie 2004-ųjų lapkričio 6-osios operacijos, kai šturmu buvo paimta Vilijampolėje, buvusio Dailės kombinato patalpose, veikusi pogrindinė eurų gamybos spaustuvė, rezultatus rašė net Taivano ir Naujosios Zelandijos laikraščiai, o susipažinti su dar dažais kvepiančia jos produkcija pas Lietuvos ekspertus buvo atvažiavę ne tik Europolo, bet ir Europos centrinio banko atstovai.

Per šią operaciją bei ją lydėjusias kratas ne tik Kaune, bet ir kituose šalies miestuose, buvo sulaikyta 13 asmenų. Po beveik dvejus metus trukusio ikiteisminio tyrimo į teisiamųjų suolą pasodinta 16 kaltinamųjų, kuriuos gina 17 advokatų.

Byla – be „daktarų”, tačiau su jų šešėliu

Vieną teisiamąjį – 29-erių metų Romaną Tretjakovą gina 2 advokatai. Beje, pastarasis labiausiai buvo linkęs dangstyti rankomis veidą nuo žiniasklaidos fotoobjektyvų. Tačiau tai neprilygo kito kaltinamojo – 35-erių metų vadybininko iš Klaipėdos Nikolajaus Sisojevo „originalumui”. Pastarasis sėdėjo teismo salėje su kauke. Į teisėjos Svetlanos Jurgaitienės klausimą, ką visa tai reiškia, N.Sisojevas atsakė: „Slepiuosi nuo žiniasklaidos”.

Iš 16-kos asmenų, kuriuos šią bylą teismui rengęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas pasodino į teisiamųjų suolą, tik 2 – ne kauniečiai.

Be jau minėto klaipėdiečio, yra ir panevėžietė – pastaruoju metu butą Vilniuje nuomojanti 26-erių metų vienos sostinės bendrovės dizainerė Dovina Morėnaitė. Beje, vienintelė šioje byloje moteriškos lyties atstovė tarp keliolikos vyrų, kaip ir ji kaltinamų bendrininkavus gaminant bei realizuojant didelį kiekį netikrų eurų.

Kai kurie iš jų kaltinami veikę organizuotoje grupėje. O 34-erių metų Dainius Skorobogatovas – dar ir neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Šią baudžiamąją bylą sudaro 62 tomai. Gerai išmokus Enriko Daktaro, taip pat teisto šiame teisme – už narkotikų ir padirbtų dolerių kontrabandą į JAV, advokato pamoką (buvo pareikalauta, kad ekspertai ištirtų visas operatyvininkų perimtas sintetinių narkotikų tabletes, o ne tik kas 30-tą iš jų – pasirinktinai), eurų padirbinėjimo byloje nuo galimo tokio gynėjų ėjimo nuspręsta apsidrausti iš karto – nurodyta atlikti kiekvienos per operaciją paimtos suklastotos euro šimtinės ekspertizę.

Priminsime, bendra Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos, padedant „Arui”, per šią operaciją perimtų klastočių suma siekė beveik 9 mln. eurų.

Apsidrausta ne be reikalo: tarp šios bylos advokatų vėl matomas Ričardo Girdziušo, siejamo su ne viena skandalinga pastarojo meto „daktarų” byla, veidas.

Teisiamųjų suolo ir bylos turinio kontrastas

Šios bylos kaltinamųjų sąraše garsesnių Kauno kriminalinių „įžymybių” nėra.

Nors kaltinamajame akte teigiama, kad kai kurie teisiamieji ėmėsi klastoti eurus dar 2001-aisiais, o per plačiai išreklamuotą operaciją, surengtą 2004-ųjų pabaigoje pogrindinėje Vilijampolės spaustuvėje, paimta daugiau vienetų šios tarptautinės valiutos falsifikatų (apie 90 tūkst.), negu per 2004-ųjų pirmąjį pusmetį jų išimta iš apyvartos visoje Europoje (per 65 tūkst., kaip teigia Europos Centrinis bankas), vakar į teisiamųjų suolą sėdusieji savo išvaizda nebuvo panašūs į turtuolius. Nei masyvių auksinių grandinių, nei garsių firmų „aprėdų”. Vietoj jų – tipiškos Gariūnų pasiūlos striukės bei bliuzonai.

Kad dauguma perduotųjų į Temidės rankas – eiliniai „atpirkimo ožiai”, greičiausiai atsiradę „ne tuo laiku ir ne toje vietoje”, liudijo ir teisiamųjų išsilavinimas. Dauguma tebaigę vidurinę mokyklą, nors po šios plačiai išreklamuotos operacijos teigta, kad demaskuotas nusikalstamas tinklas, pirmasis Europoje pradėjęs gaminti bei platinti padirbtus eurus, stebino bankininkus savo „produkcijos” kokybe bei aprūpindavo ja ne tik senąjį žemyną.

Tik 2 iš teisiamųjų – Šančiuose įsikūrusios spaustuvės „Metrampažas” 39-erių metų projektų vadovas Rolandas Pilionis ir jau minėta vienintelė teisiamųjų kompanijoje mergina turi aukštąjį išsilavinimą.

Iš 16-kos kaltinamųjų tik 2 jau yra turėję reikalų su Temide: iš teisiamųjų suole atsidūrusių eilinių poligrafininkų bei jų vadybininkų konteksto iškrentantis UAB „Milrasa” 25-erių metų taksistas Vidmantas Rakutis, šiemet rugpjūtį jau nuteistas už analogišką nusikaltimą, bei jau minėtas D.Skorobogatovas, teistas prieš 10 metų už dokumentų klastojimą bei apgavystę.

Dauguma teisiamųjų augina mažamečius vaikus ir greičiausiai bandys jais prisidengti. Tik maisto pramonės bendrovėje „Lavisos koncernas” dirbančio 42-ejų metų Dainiaus Rutkausko sūnus – pilnametis. 22-ejų metų Šarūnas Rutkauskas, vienos reklamos ir dizaino firmos vadybininkas, taip pat pasodintas į šios bylos teisiamųjų suolą.

Bausti pradėta nuo advokatų

31-erių metų Ignotas Inčirauskas, kuriuo pradedamas kaltinamųjų sąrašas, į vakarykštį teismo posėdį jau atėjo pats, o ne buvo atneštas pareigūnų ant rankų, kaip buvo prieš dvejus metus prašant jį suimti. Kaip jau rašyta, tada bandydamas pabėgti per „Aro” surengtą spaustuvės šturmą jis, šokdamas pro langą, susilaužė koją.

Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo ir Lietuvos pilietybę turintis, tačiau lietuviškai nesuprantantis (jam talkins vertėja) 34-erių metų Viačeslavas Aliavinas, 37-erių metų Giedrius Vuosaitis, 36-erių Raimondas Byla, UAB „Lietvilna” ruošėjas Sergejus Jurkovas, UAB „Senukų prekybos centras” 41-erių metų prekių atrinkėjas Vitalijus Okunevas, 27-erių metų Tomas Sulistružinskas ir 34-erių metų Dmitrijus Korobka, dirbantis UAB „Skroblinė” (statybos rekonstrukcijos darbai).

Kaltinimą šioje byloje palaiko 3 prokurorai: 2 – iš jau minėto Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento, 1 – iš analogiško Kauno apygardos prokuratūros skyriaus. Į pirmąjį teismo posėdį dėl užimtumo negalėjo atvykti vienas Generalinės prokuratūros prokuroras. Trūko ir 2 iš 17 advokatų, be kurių pradėti nagrinėti šią bylą iš esmės buvo neįmanoma.

Kaltinamieji D.Rutkauskas bei G.Vuosaitis atmetė teisėjos pasiūlymą, kad vietoj teisme nepasirodžiusių advokatų Artūro Baužos ir Aido Venckaus juos gintų valstybės paskirti advokatai. A.Baužą bei A.Venckų teisėja nubaudė 1000 litų baudomis.

Ėmėsi S.Jurgaitienė ir kitų priemonių užkirsti galimą šios nemažos apimties bylos vilkinimą. Kad Kauno apygardos teismas jau buvo linksniuojamas vienos Seimo laikinosios komisijos dėl panašios apimties bylos, susijusios su nusikalstama EBSW koncerno veikla, per lėto nagrinėjimo, taip pat jau rašėme.

Senaties terminas už netikrų pinigų gaminimą bei realizavimą dideliu kiekiu – 10 metų. Tokia pati ir už šį nusikaltimą numatyta maksimali bausmė: nuo 3-ejų iki 10-ies metų.

Nors vakar ši byla taip ir nepradėta nagrinėti iš esmės, būsimų jos posėdžių grafikas sudarytas iki kitų metų gegužės pabaigos. Pirmasis iš suplanuotų 26 posėdžių numatytas jau po Naujųjų metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.