Penki kosulio tarpsniai

Jei ir praėjus 5 mėnesiams po peršalimo savo kosuliu šiurpinate aplinkinius, neverta beviltiškai nuleisti rankų: esą viską jau išbandžiau. Vadinasi, išbandyta ne tai.

Kovos taktika priklauso nuo kosulio trukmės ir pobūdžio. Vienus jis kankina naktimis, kitus užklumpa rytą, o kai kam pakanka gurkšnio šalto vandens arba oro, ir prasideda iki skausmo pažįstamas „kche kche kche”… Strategija viena: kuo ilgiau leidžiate kosuliui jus kamuoti, tuo sunkiau jo atsikratyti.

Pirmosios trys peršalimo dienos: jo dar nėra

Paprastai peršalimas prasideda ne nuo kosulio – pirmiausia perši gerklę, užgula nosį, skausminga ryti. Kosulys pasirodo vėliau. Ar galima jo išvengti? Taip, jei iškart pradedamas infekcijos puolimas. Paprastai intensyvi terapija duoda vaisių: nustoja peršėti gerklę, infekcija nepereina iš viršutinių kvėpavimo takų į apatinius.

Ką daryti?

Plaukite nosį 3-4 kartus per dieną sūriu vandeniu (arbatinis šaukštelis druskos stiklinei šilto virinto vandens), po procedūros įsilašinkite lašų nuo uždegimo. Atloškite galvą, kad vaistai nutekėtų galine nosiaryklės sienele, bus geresnis poveikis.

Skalaukite gerklę kas valandą: furacilino tirpalą arba kitą (arbatinis šaukštelis sodos ir tiek pat druskos su keliais lašais jodo į stiklinę vandens) naudinga kaitalioti su ramunėlių, šalavijų ar alijošiaus antpilu.

Paprasčiausia priemonė

Intensyviai skalaukite gerklę arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus, kol jis nebebus klampus.

Pirmosios savaitės pabaiga: jis jau čia

Pervertinote jėgas ir tikėjotės, kad praeis savaime? Deja, stebuklai nutinka retai, dažniau infekcijai pavyksta įsitvirtinti. Štai tada jau ne tik skauda gerklę – prasideda kosulys: sausas, skaudus, užgulantis. Šiame etape uždavinys kitas: paversti sausą kosulį šlapiu, mažiau dirginančiu švelnius bronchus, tuomet sveikimo procesas vyksta sparčiau.

Ką daryti?

Skrepliams susidaryti padeda šiltas pienas su grietinėlės sviestu ir soda, saldymedžio šaknis, debesylas, gyslotis. Karšta arbata su medumi, šilti šarminiai mineraliniai vandenys („Boržomi”, „Vytautas”) ir sodos inhaliacijos irgi gerai. Tačiau kosulį, trukdantį užmigti, reikia slopinti kitaip – nakčiai išgerti preparatų, veikiančių kosulio centrą (dažniausiai į jų sudėtį įeina kodeinas). Galima išmėginti ir ledinukus su mentoliu, bet jie padeda ne visiems.

Paprasčiausia priemonė

Mūsų močiutės kosulį sustabdydavo degintu cukrumi. Arbatinį šaukštelį cukraus pakaitinkite ant silpnos ugnies. Kai cukrus ištirps ir įgaus medaus spalvą, panardinkite šaukštelį į nedidelį kiekį šalto vandens. Turėsite ledinuką ir šilto saldaus vandens – tai puiki priemonė nuo sauso kosulio.

Antra savaitė: nukankino

Kai skreplių labai daug, atsiranda kita bėda – sunku atsikosėti.

Ką daryti?

Padės vaistai, suskystinantys skreplius (bromheksinas, mukaltinas arba šiuolaikiškesnės priemonės). Be to, 2-3 kartus per dieną įkvėpkite pakaitinto mineralinio vandens („Boržomi”). Dėl geresnio poveikio įlašinkite 5-6 lašus anyžių aliejaus. Jei skreplių daug, jie tiršti, galima pakvėpuoti eukalipto lapų arba pušų pumpurų nuoviro.

Paprasčiausia priemonė

Pašildytas alus – stipri, nors ir ne pati maloniausia priemonė. Galima sumaišyti pusiau su karštu pienu. Tačiau preparatas tiks tik labai stiprų skrandį turintiems žmonėms.

Trečia savaitė: kančia nebepakeliama

Užtrukęs kosulys pavojingas, net jei ir nelabai kamuoja. Nuo tokio kosulio gali sumažėti skreplių, nors atsikosėti vis tiek sunku. Tai ženklas, kad bronchai nesusidoroja su savo darbu ir kad laikas kreiptis į pulmonologą.

Ką daryti?

Nuo įsisenėjusio kosulio jums gali paskirti antibiotikus. Tiesa, juos reikia pradėti vartoti tik atlikus rentgeną, bakterinę skreplių floros analizę ir patikrinus jautrumą antibiotikams. Ultragarsas, kurį taip pat skiria gydytojas, gali išskaidyti ir suskystinti skreplių sankaupas sunkiausiai prieinamose bronchų vietose. Daug laiko praleidus horizontalioje padėtyje reikia pagulėti ant vieno, ant kito šono, ant nugaros, paskui ant pilvo.

Paprasčiausia priemonė

Masažas: atsargiai delno briauna pastuksenti per nugarą nuo apačios į viršų delnais sugriebiant odą ir pakratant (vibracinis masažas).

Trečias mėnuo arba metai: mineralinį gerti vėlu

Kosulys porai savaičių išnyksta, bet paskui vėl pasirodo trumpais priepuoliais, ypač kai drėgna ir šalta. Arba pristoja esant temperatūrų kaitai: išėję iš šiltos patalpos įkvėpiate oro gatvėje, atsigulate į šaltą patalą. Jį gali išprovokuoti ir garstyčių, dažų, tabako, spirito kvapas. Užpuolus aštriam kosulio priepuoliui išrausta veidas, kartais net susproginėja smulkios kraujagyslės. Tai būdinga obstrukciniam bronchitui. Jis išsivysto, kai bronchai paranda gebėjimą išskirti skreplius.

Ką daryti?

Reikės rimto ir ilgo gydymo kontroliuojant gydytojui pulmonologui. Yra ir homeopatinių chroniško bronchito gydymo priemonių. Labai padeda seansai druskos kambaryje (jo sienos padengtos druskos kristalais), sveika ilgai pabūti vietovėje, kur sausas ir karštas klimatas, pavyzdžiui, Viduržemio jūros pakrantėje arba Kryme. Oras, prisodrintas neigiamų jonų, jodo ir aromatingų augalų – išties stebuklinga gydymo priemonė.

Laisvai atsikvėpkite

Siūlome paprastą pratimą, kuris padės sustabdyti kosulį ir pagerins skreplių išsiskyrimą. Sunerkite rankas už nugaros, giliai įkvėpkite, sulaikykite kvėpavimą ir lėtai lenkdamiesi į priekį stipriai išpūskite orą per dūdele suglaustas lūpas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.