Užtrenkti nuovargiui duris

Apmaudu, bet dažnam nuovargis tapo tiesiog mūsų gyvenimo būdo dalimi. Didžiausi kaltininkai – persidirbimas ir stresas. Kol dar neįjunkote į energinius gėrimus ir kitus stimuliantus, verčiau mokykitės ilsėtis.

Nuspėti nuovargį – geriausias būdas pasiekti, kad jis neapimtų visam laikui. Išmokti ilsėtis – pirmiausia išmokti, kaip nepavargti.

Vakarais tik lengvai užkąskite

Vietoj gausios vakarienės rinkitės pusryčius, turtingus energinių medžiagų ir vitaminų. Pernelyg gausus valgis vakare greičiausiai pakenks jūsų miego kokybei. Geras, jėgas atkuriantis, miegas yra pats stipriausias sąjungininkas kovoje su nuovargiu.

Maitinkitės įvairiai ir subalansuotai

Mūsų kasdienė mityba turi patenkinti organizmo baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikius. Jei jūsų maistas nėra pakankamai įvairus ir suderintas, šių medžiagų jums greičiausiai ims trūkti. O jos yra rimčiausias nuovargio priešas!

Gerai miegokite

Nei per daug, nei per mažai, o svarbiausia – reguliariai. Miego trukmę prisitaikykite savo pačių reikmėms. Kai kuriems, kad puikiai jaustųsi, užtenka vos šešių valandų miego kasnakt, o kitiems reikia visų aštuonių ar dešimties.

Laikykitės savo individualaus ritmo

Nėra nieko blogiau, kaip kas vakarą gultis vis kitu laiku. Šitaip su savo biologiniu laikrodžiu elgiatės tiesiog nedovanotinai, o nuovargis neišvengiamas. Vakare sulaukę pirmojo žiovulio susirangykite po antklode. Nebandykite kovoti su mieguistumu. Jei praleidžiate gerą momentą užmigti, gali tekti laukti dar kelias valandas, kol pavyks pasinerti į miego saldybę. O atsikelti, žinoma, lengviau nebus.

Stenkitės gulti tuščia galva

Visiškai nenaudinga į lovą „atsinešti” savo viršininką, vaikus ir šimtus kitų problemų. Kasdienius rūpesčius palikite prie miegamojo slenksčio. Šis kambarys turi būti ramiausia vieta jūsų būste. Viskam savas laikas.

Išmokite paskirstyti darbus

Nuo persidirbimo visada pavargsite. Išmokite save apsupti žmonėmis, kuriais visiškai pasitikite ir kuriems galite patikėti kai kurias užduotis. Nepakeičiamų juk nėra!

Planuokite laiką

Jūsų savaitgalis visada primena maratoną. Reikia laiko kambarius sutvarkyti, pietus pagaminti, drabužius išlyginti, studijų užduotis atlikti, pavakarieniauti su draugais, nueiti į kiną ar spektaklį… O pirmadienį negalite pavilkti kojų. Pabandykite kai kurias užduotis perkelti į darbo savaitę. Prašykite savo antrosios pusės pagalbos. Iš anksto numatykite savaitės planus, skirdami laiko ir darbui, ir poilsiui. Smagias atsipalaidavimo valandas saugokite savaitgaliui.

Sportuokite

Nuovargis dažnai siejamas su pernelyg sėsliu ir sustabarėjusiu gyvenimu. Labiau nei savo kompiuterį pamėkite paprastus pasivaikščiojimus gryname ore. Arba skirkite bent šiek tiek laiko savo mėgstamai sporto šakai.

Išmokite pasakyti „ne” savo vaikams

Mūsų mielieji ir žavieji didžiaakiai puikiai moka mus „monopolizuoti” – tai yra priversti dirbti vien jiems. Jei nebeturite nė minutės laisvai įkvėpti, išdrįskite pripažinti, kad ir jums reikia poilsio. Pasiūlykite jiems prisėsti prie geros knygos, o patys padarykite tą patį.

Atsipalaiduokite

Aromatinga vonia, keletas kvėpavimo pratimų, jūsų partnerio masažas – visa tai puikūs būdai kovoti su stresu ir nuovargiu. Būtų labai apmaudu jų atsisakyti!

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.