Klaipėdos rajone plinta tuberkuliozė

Medikai skambina pavojaus varpais – grėsmingai plinta sunki liga – tuberkuliozė.

Atrodo, „džiova”, nusinešusi milijonus gyvybių, buvo įveikta dar praėjusio amžiaus pradžioje, tačiau ši klastinga liga vėl parodė savo nagus.

Klaipėdos rajono savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus duomenimis, rajone sergamumas tuberkulioze didžiausias ne tik apskrityje, bet ir Lietuvoje.

Pasak Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Laimos Kaveckienės, sergamumas sunkia tuberkuliozės forma išaugo net 14 procentų.

„Pernai daugiausiai buvo atskleista uždelstos tuberkuliozės atvejų. Tai reiškia, kad gyventojai mažai ką žino apie šią ligą”,- sakė L. Kaveckienė.

Šiuo metu rajone tuberkuliozės rizikos grupėje yra 1261 suaugęs ir 452 vaikai. Iš jų beveik 200 (apie 40 vaikų) gyvena šalia sergančiųjų tuberkulioze.

Pasak specialistų, tuberkulioze serga visų socialinių sluoksnių žmonės. Tačiau labiausiai liga puola varguolius. Žmogaus atsparumą tuberkuliozės bakterijai silpnina netinkama mityba, pervargimas, neigiamos emocijos, lėtinės plaučių, skrandžio ligos, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas.

Viena iš tuberkuliozės plitimo priežasčių yra žmonių neišmanymas. Daugelis net nežino, kad tuberkuliozė pavojinga ne tik sergančiajam, bet ir aplinkiniams. Todėl ši pavojinga liga plinta šeimose, kurių nariai užsikrečia vienas nuo kito.

Padėtį apsunkina tai, kad daugėja sergančiųjų atvira plaučių tuberkulioze. Lietuva yra viena iš šešių pasaulio valstybių, kuriose labiausiai paplitusios atsparios vaistams tuberkuliozės formos. Jos išsivysto dėl nereguliaraus ar neteisingo gydymo, ligonio nenoro gydytis.

Kad tuberkuliozė tampa pastebimai rimta problema, kalba ne tik medikai, bet ir socialinės rūpybos darbuotojai. „Pas mus seniūnijoje daugėja sergančiųjų. Jų gali būti dar daugiau, nes pas gydytojus ne visi eina. Girtuokliauja, valkatauja… Prievarta jų gydytis nenuvarysi”,- sakė Vėžaičių seniūnijos socialinė darbuotoja Stasė Grykšienė.

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba neseniai patvirtino specialią programą dėl tuberkuliozės profilaktikos ir kontrolės rajone iki 2009 metų. Jai įgyvendinti planuojama skirti apie 30 tūkst. litų. Tarp numatytų priemonių – maisto daviniai besigydantiems nuo tuberkuliozės, kelionių pas gydytojus organizavimas, 6-7 metų amžiaus vaikų sveikatos patikrinimas tuberkulino mėginiais ir kita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.