Skiriantis – skolų dalybos

Skirtis norinčios poros turi susitarti ne tiktai dėl vaikų auklėjimo, jų išlaikymo, pasidalyti turtą, bet ir nuspręsti, kaip bus sumokėtos skolos, kas mokės už paimtas paskolas, sumokės yrančios šeimos skolas. Tokių šeimų kreditoriai dalyvauja ir skyrybų procese.

Sprendžia abu

Įsigaliojus naujam Civiliniam kodeksui, besiskiriančios poros, paduodamos prašymą nutraukti santuoką, turi nurodyti ir kreditorius, jei jų turi. Jie į teismo posėdį kviečiami kaip tretieji asmenys. Šiuo metu šalyje imamų paskolų vis daugėja, todėl dažniausiai tokiuose teismo posėdžiuose tenka dalyvauti bankų atstovams.

SEB Vilniaus banko Verslo plėtros departamento direktorė Deimantė Bareikienė tikino, kad paprastai skyrybų atvejais prašoma pažymos iš banko apie paimtos paskolos dydį. Taip pat būtinas banko patvirtinimas, kad perimantis turtą asmuo galės prisiimti ir skolas už jį.

Ji tvirtino, kad bankas pats nedaro įtakos skyrybų procesui – jis tik konstatuoja, ar asmuo galės atsiskaityti su banku.

„Jei asmuo po skyrybų vis dėlto negalės atsiskaityti su banku, besiskirianti pora pati turi priimti sprendimą, ką daryti, kaip susitarti, kad skola būtų grąžinta”, – sakė D.Bareikienė.

Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmona augina vaikus ir nedirba, arba jos atlyginimas yra gerokai mažesnis nei vyro, tai yra didžiausias pajamas uždirba vyras. Skiriantis norima, kad butas liktų žmonai su vaikais.

„Skiriantis būstą, už kurį paimtas kreditas, norėtų pasilikti žmona su vaikais, tačiau neturi tiek pajamų, kad galėtų už jį mokėti. Tokiais atvejais turi būti bendras susitarimas, kad skolos bendrininkais bus abu. Tačiau, jei vyras nesutinka mokėti, besiskiriančiai porai reikia spręsti, ar būstą keisti į mažesnį, kad už jį galėtų mokėti ir žmona, ar ieškoti kitų būdų, kaip bus perduota nuosavybė”, – aiškino D.Bareikienė.

Jos teigimu, vis dėl to tokiais atvejais reikalai sutvarkomi garbingai – vyrai imasi mokėti skolas.

Imant paskolą, yra galimybė apsidrausti. Nelaimės ar mirties atveju už paimtą paskolą bankui sumoka draudimo kompanija. Tokiu atveju šeimai tuo rūpintis nereikia. Tačiau D.Bareikienė tvirtino, kad draudimas nėra privalomas – žmonės patys sprendžia, ką daryti.

„Jei paimta paskola, o jos ėmėjas miršta ir buvo neapsidraudęs, turto paveldėtojas turi apsispręsti, ar jį priimdamas galės bankui toliau mokėti. O tokios draudimo formos, kai draudžiama ir skyrybų atveju, deja, nėra”, – pasakojo banko Verslo plėtros departamento direktorė.

Reti atvejai

AB Panevėžio butų ūkis turi nemažai skolininkų. Nors skolos sėkmingai mažinamos į pagalbą pasitelkiant antstolius, kartais tenka dalyvauti ir teismuose, kai skiriasi bendrovei skolingos šeimos. Tačiau taip būna retai.

Bendrovės vadovo Gintaro Ruzgio teigimu, iš viso bendrovės atstovams teisme, skiriantis poroms, trečiaisiais asmenimis teko būti tik tris kartus, iš jų vieną kartą – šiemet.

Maždaug kas dešimta besiskirianti pora skolinga

Panevėžio apylinkės teismo teisėja Ona Laurišienė patvirtino, kad skiriantis būtinai dalyvauja ir poros kreditoriai. Tai gali būti bankai, komunalines paslaugas teikiančios įmonės ir kt.

„Kreditorių nuomonė teisme yra svarbi, nes kalbama apie jų turtą, jo susigrąžinimo galimybes”, – sakė teisėja.

Jos teigimu, turinčios skolų šeimos skyrybų metu turi nuspręsti, ar jas sumokės vienas sutuoktinių, ar skolą pasidalys abu, galbūt kažkuriam jų sumokėtos skolos dalis bus grąžinta turtu ir pan. Jei skiriamasi bendru sutarimu, visa tai būna aptarta sutartyje ir teismui telieka įsitikinti, ar viskas teisingai, taip pat ar skolos bus grąžintos.

„Skiriantis skola lieka. Paprastai imant paskolą vienas sutuoktinis ją formina savo vardu, o kitas būna laiduotojas. Tokių atvejų, kai reikia pasidalyti skolas, būna maždaug kas dešimtoje nagrinėjamoje skyrybų byloje, kartais ir dažniau”, – sakė teisėja.

Jos praktikoje nepasitaikė atvejų, kad šeimos tarpusavyje būtų nesusitarusios ir dėl to negalėtų išsiskirti – paprastai randamas kompromisas.

„Buvo tik atvejis, kai besiskirianti pora norėjo skolą pasidalyti per pusę, tačiau vienam neužteko pajamų, kad tai būtų galima padaryti. Tuomet susitarta kitaip”, – pasakojo teisėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.