Namai – ne brakonierių slėptuvė

Šlapiam sniegui, lietui barbenant į langą, svajojame išsitiesti ant minkšto kailinio lovos užtiesalo ar grindų, skaityti knygą ir gurkšnoti karštą arbatą.

Įvairių dydžių, spalvų bei formų, ypatingo komforto ir šilumos jausmą suteikiančių švelnių kailio ir jo imitacijos interjero aksesuarų paklausa kasmet padidėja atvėsus orams.

Gal ir keista, jog net praėjus keliasdešimčiai tūkstančių metų žmogaus prigimtis beveik nepasikeitė. Nė kiek ne mažiau nei neandertaliečiai, dieviname šiltą ir švelnų kailį bei aksesuarus iš jo. Tačiau šiuolaikiniai žmonės humaniškesni už savo tolimus protėvius. Dauguma mūsų nežudo vargšų gyvūnų, nediria jų kailio, nesipuošia ir nepuošia jais savo namų bei smerkia taip darančiuosius. Tik nedaugelis drįsta dabinti namus ne dirbtiniu, bet natūraliu kailiu.

Interjero aksesuarų parduotuvėse dažnai ieškome ko nors, kas primintų natūralų švelnų plėšrūnų kailį. Artėjant žiemai suskubome pirkti minkštuoju auksu vadinamą kailį imituojančių lovos užtiesalų, antklodžių, pūkuotų pagalvių, gauruotų kilimėlių.

Prabangos ženklas ar kičas?

Ilgą laiką meškos kailis prie židinio, lapių – ant sienų ar audinių kailiukai ant damų pečių bei panašios „žaliesiems” šiurpą keliančios „grožybės” liudijo jų šeimininką esant turtingu, neblogą padėtį visuomenėje užimančiu žmogumi. Dabar nedaugeliui išdrįstančiųjų puoštis gyvūnėlių kailiais į galvą šautų jais gražinti būstą ir taip išreikšti savo socialinį statusą, gyvenimo būdą ar pomėgius. Natūralus kailis pamažu pasitraukė iš mūsų namų – bičiulio būste pamatę ant grindų išsitiesusią kadaise laksčiusią mešką surauktume nosį – fu, kokia nepagarba gamtai, be to – kičas.

Interjero dizaino specialistų nuomone, namai šiukštu neturi priminti brakonieriaus slėptuvės. Kailinių aksesuarų paskirtis – sukurti namie šiltą, saugią bei ramią atmosferą. Nedidelė pagalvėlė tigro kailį imituojančiu užvalkalu, gepardo taškiukus primenantis šviestuvo gaubtas, pūkuotas ar „karvės odos” kilimėlis prie lovos, sniego baltumo minkštutis lovos užtiesalas ar knygų „gauruotais” viršeliais kolekcija – šito tikrai užtenka jaukumui sukurti.

Dirbtinis kailis – praktiškesnis

Aišku, jūsų teisė spręsti ir rinktis, kokio kailio dirbiniais – natūralaus ar dirbtinio – papuošti jūsų namai atrodys gražesni. Pasirinkimą lemia keli veiksniai, vienas jų – kaina. Dirbtinis kailiukas ir gaminiai iš jo pigesni nei iš tikro gyvūno kailio.

Tačiau, pasak interjerą kuriančių specialistų, dirbtinį kailį apsimoka rinktis ne tik taupymo sumetimais – žinomo dizainerio sukurtas originalus bei kokybiškas daiktas namams papuošti iš dirbtinio kailio gali kainuoti vos ne tiek, kiek mokėtume už paprastesnį gaminį iš natūralaus kailio. Netikras kailis – tiesiog praktiškesnis, galima rinktis iš gausesnės atspalvių bei faktūrų pasiūlos. Labai populiarūs tiek neutralūs raštai, tiek egzotiškų gyvūnų kailius imituojantys dirbiniai. Itin madinga dabar „karvės oda”.

Be to, kūrėjams su dirbtiniu kailiu lengviau dirbti, o šeimininkams – paprasčiau jį prižiūrėti. Gaminius iš dirbtinio kailio galima valyti daugeliu valomųjų priemonių, kai kuriuos – ir skalbti.

Audinė geriau nei triušis

Išsirinkti kailinį daikčiuką namams papuošti nesunku. Mielų švelnių ir šiltų aksesuarų – nuo šviestuvų gauruotais gaubtais iki kilimų galima rasti specializuotose parduotuvėse. Dažniausiai jie būna originalūs, paprasto dizaino, gamtai artimų spalvų, tinka praktiškai bet kokiam interjerui, net specialiai derinti nereikia. Smulkiems aksesuarams taikomas vienintelis reikalavimas – kad patiktų besirenkančiajam.

Perkant didesnį daiktą, kuris ne tik puoš būstą, bet ir bus dažnai naudojamas, tarkim, kilimą, sofos užtiesalą, svarbu ne tik išvaizda, bet ir patvarumas. Kiekvieno žvėrelio tikras ir jį imituojantis dirbtinis kailis vertinamas pagal šimtabalę sistemą. Pavyzdžiui, natūralus audinės kailis vertinamas 70, dirbtinis – 55 balais. Jis laikomas vienu stipriausių, namų aksesuarai iš jo laikys ilgai ir niekada neišeis iš mados. Patvarus yra ėriukų, avių kailis – apie 55 balai. Štai švelnus triušio kailiukas nusipelno tik 12 balų. Tiesa, jis ir pigesnis. Rinktis jums.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.