Per rinktinės trenerio rinkimus žaidėjai liks užribyje

Specialistai sutaria, kad krepšininkų nereikia painioti renkant naująjį nacionalinės komandos strategą

Naujasis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas turėtų būti išrinktas Naujųjų metų išvakarėse.

„Kauno dieną” pasiekė žinios, kad kai kurie mūsų šalies krepšinio lyderiai norėtų, jog trenerio kandidatūra būtų aptariama ir su jais.

Tačiau jų nuomonė skiriant naująjį trenerį oficialiai neturės jokios įtakos, nors neabejojama, kad patys kandidatai pasistengs iki rinkimų sužinoti, ką apie juos mano Lietuvos krepšinio žvaigždės.

R.Javtokas turi kelis favoritus

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) parengtuose programos reikalavimuose yra numatyta, kad pretendentai į šalies rinktinės vyriausiojo trenerio postą turi pateikti numatomą žaidėjų branduolį.

Ar jie bandys iš anksto kalbėtis su garsiausiais šalies krepšininkais, kad užsitikrintų jų paramą, yra kiekvieno asmeninis reikalas.

Nei LKF, nei Lietuvos krepšinio trenerių asociacija (LKTA) nežada teirautis krepšininkų, kuris iš galimų kandidatų jiems būtų priimtiniausias.

Po pasaulio čempionato Japonijoje įvairiais būdais pradėta reikšti žaidėjų nuomonė apie trenerius tik dar labiau pagilino šalies krepšinyje atsiradusius nesutarimus, todėl daugiau aštrinti situacijos niekas nebenori.

Tai supranta ir kai kurie krepšininkai. Atėnų „Panathinaikos” vidurio puolėjas Robertas Javtokas, visada stengęsis kalbėti diplomatiškai, „Kauno dienai” teigė, kad nenorėtų dalyvauti trenerių rinkimų batalijose.

„Gal kai kurie žaidėjai norėtų išsakyti mintis, bet aš asmeniškai nenorėčiau reikšti savo nuomonės, kuris iš specialistų labiausiai tiktų treniruoti rinktinę. Juk gali būti ir taip, kad visiems žaidėjams patiks skirtingi treneriai. O jeigu mums visiems tiktų vienas, bet LKF dėl kokių nors priežasčių pasirinktų kitą, būtų vėl blogai, nes tuomet žaidėjai būtų tikrai nepatenkinti, o ir naujajam treneriui nebūtų malonu. Todėl, mano įsitikinimu, specialistai, rinkdami trenerį, neturėtų atsižvelgti į žaidėjų nuomonę. Tai būtų teisingiausia. Juk trenerį rinks suprantantys krepšinį žmonės, todėl tikiu, kad jie pasirinks tinkamiausią kandidatą. O mums teliks vykdyti jo nurodymus aikštėje”, – sakė R.Javtokas.

Pasiteiravus, ar turi savo favoritą, krepšininkas atsakė: „Jeigu sąžiningai, tai vieno tikro favorito neturiu. Bet vienas kitas specialistas man labiau patinka, tačiau etikos sumetimais pavardžių neminėsiu”.

Žaidėjų balsas kai kada būna lemiamas

„Mano įsitikinimu, žaidėjų nereikėtų įtraukti į trenerio rinkimų vajų. Vienam patiks vienas, kitam – kitas, kaip tada reikėtų elgtis? Rinktinės žaidėjai sakė, kad jie nori permainų, kad buvęs trenerių kolektyvas jau netinka, todėl mes ir rengiamės permainoms, ieškodami naujo stipraus trenerio”, – teigė LKF prezidentas Vladas Garastas.

Tačiau ir tarptautinėje, ir Lietuvos praktikoje yra buvę atvejų, kai komandos treneris buvo skiriamas žaidėjų iniciatyva. 1992 metais, prieš Barselonos olimpines žaidynes, Lietuvos rinktinės žvaigždės pareiškė, kad į komandą turi būti sugrąžintas V.Garastas. Jų valia buvo įvykdyta.

NBA klubo „Atlanta Hawks” strategas kadaise buvo pakeistas tuometinės NBA žvaigždės Dominiko Vilkinso iniciatyva.

V.Garastas prisiminė ir dar vieną atvejį, kai „New York Knicks” treniravo Donas Nelsonas vyresnysis: „Jis šioje komandoje dirbo tik tris mėnesius, nes žaidėjai sugebėjo jį „nuimti”. Tad netgi tokio lygio komandose būna visokių nesusipratimų. Taip, 1992 metais Lietuvos rinktinės žaidėjai irgi konkrečiai nurodė, kurio trenerio jiems reikia. Tačiau dabar žaidėjai jokių konkrečių pavardžių neminėjo, išskyrus tai, kad reikia permainų”.

Turės ieškoti kontakto su žvaigždėmis

V.Garastas neneigia, kad krepšininkų nuomonė yra svarbi ir jos reikia paisyti: „Mūsų geriausi žaidėjai atstovauja galingiems klubams, uždirba daug pinigų, todėl jie gali sau nemažai leisti, o mes turime jų paisyti. Vieną prašymą – pakeisti trenerius – įvykdėme, todėl kitais metais matysime, kas yra kas, ar neatstovavimas rinktinei Europos ir pasaulio čempionatuose buvo motyvuotas. Be to, aš visada skatinau žaidėjus ateiti ir pasikalbėti, jeigu yra kokių nors problemų. Arvydo Macijausko prašiau, kad pasakytų, kas negerai, bet jis atsisakė kalbėti, o vėliau pratrūko”.

Tačiau pačių kandidatų į rinktinės trenerio pareigas sugebėjimas bendrauti su Lietuvos krepšinio žvaigždėmis bus didelis privalumas.

„Labai svarbu, kaip pretendentai sugebės užmegzti kontaktus su rinktinės žaidėjais ir apie tai jų bus teiraujamasi. Juk pristatydami programą jie turės kalbėti taip, tarsi jau būtų rinktinės treneriai. Todėl jie turės būti bendravę ir žaidėjais. Kiek žinau, tam tikri pokalbiai jau vyksta”, – sakė V.Garastas.

Svarbiausia nenukrypti į kraštutinumus

„Galbūt galima pasitarti su keliais vyresniais rinktinės žaidėjais, tačiau sprendimą, kam patikėti rinktinės vairą, turi priimti ne jie. Geriau žaidėjų nepainioti į šį reikalą, kad neatsirastų dar kokia nors priešprieša, – teigė Lietuvos vyrų rinktinės rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis. – Kitas dalykas, jeigu žaidėjai sukiltų prieš kurį nors trenerį ar pareikalautų kito specialisto, kaip buvo 1992 metais. Tačiau nemanau, kad dabar įvykiai galėtų pasisukti tokia linkme”.

Keliolika metų šalia rinktinės esantis A.Pavilonis taip pat neakivaizdžiai pritarė V.Garastui, kad kandidatai, rengdamiesi konkursui, turėtų pabendrauti su rinktinės lyderiais, kad žinotų situaciją ir, pristatydami programą, galėtų kalbėti apie komandos branduolį.

Žaidėjų pasitikėjimą pelnęs rinktinės atstovas spaudai Linas Kunigėlis taip pat įsitikinęs, kad ne jų nuomonė turėtų lemti, kas taps nacionalinės komandos strategu: „Taip galime padaryti tikrą turgų – vienam žaidėjui patiks vienas, kitam – kitas. Trenerio skyrimas yra kitų žmonių darbas.

Suprantama, krepšininkams rūpi, kas treniruos rinktinę, greičiausiai tarpusavyje jie aptaria ir galimas kandidatūras, tačiau čia tam tikra prasme yra kaip armijoje – yra generolas ir kareiviai. Generolas vadovauja, kareiviai vykdo. Be abejo, nereikia pamiršti sveiko proto ir nukrypti į kraštutinumus. Nė kiek neabejoju, kad Lietuvoje, kiek leis tas sveikas protas, trenerį renkantys žmonės neoficialiai žinos žaidėjų nuomonę ir pasirinktas specialistas tikrai nebus toks, kuris nepatiktų didelei žaidėjų grupei”.

Kvietimai išsiųsti šešiems specialistams

Naujojo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio pavardė turėtų būti paskelbta gruodžio 28 dieną. LKF teikimu, pasiūlymus užimti šias pareigas Lietuvos krepšinio trenerių asociacija (LKTA) išsiuntė šešiems specialistams, kurių vienas – Maskvos srities „Spartak” treniruojantis Rūtenis Paulauskas, padėkojęs už pasiūlymą, atsisakė dalyvauti konkurse.

Rekomendavus LKF, LKTA pasiūlymus treniruoti Lietuvos vyrų rinktinę gavo šie specialistai: Šarūnas Sakalauskas (Brėmerhaveno „Eisbaren”, Vokietija), Ramūnas Butautas (Rygos ASK, Latvija), Rimas Kurtinaitis (Permės „Ural-Great”, Rusija), Kęstutis Kemzūra (Trevizo „Benetton”, Italija) ir Valdemaras Chomičius (Kazanės „Uniks”, Rusija).

Visi jie atsiuntė atsakymus, kad dalyvaus rinktinės vyriausiojo trenerio rinkimuose. Juose galės dalyvauti ir visi kiti specialistai, atitinkantys LKF paskelbtus vertinimo kriterijus.

Iki gruodžio 18 dienos kandidatai turi pateikti savo programas LKTA. Gruodžio 27-ąją Kaune vyksiančiame LKTA vykdomojo komiteto posėdyje jie dar kartą pristatys savo programas, o 28-ąją LKTA apibendrinimus ir rekomendacijas pateiks LKF vykdomajam komitetui, kurio nariai ir balsuos dėl naujojo rinktinės stratego.

Kandidatų programas vertins LKTA vykdomojo komiteto nariai – Mindaugas Balčiūnas, Seimo vicepirmininko pareigas einantis Vydas Gedvilas, Lietuvos kūno kultūros akademijos profesorius Stanislovas Stonkus, Žaidimų katedros vedėjas Antanas Čižauskas, taip pat žinomi šalies treneriai – Lietuvos moterų krepšinio rinktinės ir Vilniaus TEO strategas Algirdas Paulauskas, „Žalgirio” vyrų krepšinio komandos treneris Rimantas Grigas ir Kėdainių „Nevėžio” vyriausiasis treneris Gintaras Leonavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.