Ambasadorių skyrimo pasianse – Zingerio korta

Abejotinai ambasadorių skyrimo tvarkai besipriešinantį konservatorių sulaikyti mėginta vizitu į Ukrainą. Tačiau jis nutraukė papildomų išlaidų pareikalavusią komandiruotę ir „strategams” nušluostė nosį.

Ryškėja praėjusią savaitę žlugusio plano prastumti kandidatus į Lietuvos ambasadorių postus užkulisiai. Paaiškėjo, kad Ukrainoje su valstybiniu vizitu viešėjusio prezidento Valdo Adamkaus delegacijoje buvo skubiai rasta vieta konservatoriui Emanueliui Zingeriui. Jis – vienas iš kelių Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) narių, reiškiančių nepasitenkinimą dėl to, kad šalyje esą nėra aiškios diplomatų skyrimo strategijos.

Tačiau Zingeris sugebėjo pergudrauti oponentus: staiga nutraukė viešnagę Ukrainoje ir išskubėjo į Vilnių. Seimo URK posėdis, kuriame turėjo būti svarstytos Edmino Bagdono ir Andriaus Brūzgos kandidatūros, neįvyko, mat Zingeris ir dar du parlamentarai sugriovė kvorumą. Tiesa, „pabėgimo” iš Ukrainos ratilai šiek tiek skandina patį konservatorių, nes bandoma piktintis dėl esą nepagrįstų jo kelionės išlaidų, atgaline data tvarkomų dokumentų.

Suviliojo Prezidentūra

Lapkričio 13-ąją prezidento pasirašytas potvarkis byloja, kad į Ukrainą vykstančioje delegacijoje Seimui atstovauja pirmasis vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas ir konservatorius Zingeris. Pagal Seimo valdybos dokumentus Juršėnas dar lapkričio 10-ąją tvarkėsi kelionės reikalus. Tądien Zingeriui Seimo vadovybė leido vykti į komandiruotes Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje.

Tačiau lapkričio 14 dieną konservatorius atvyko į Kijevą atskirai nuo delegacijos, kiek pavėlavęs į susitikimą su prezidentu Viktoru Juščenka. Zingeris į Ukrainą atskrido iš Didžiojoje Britanijoje esančio Mančesterio, kur lapkričio 12-14 dienomis dalyvavo Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) Imigracijos, pabėgėlių ir demografijos komiteto posėdyje. Zingeris LŽ sakė dėl Ukrainos atsisakęs anksčiau planuotos komandiruotės į Paryžių. „Man paskambino prezidento atstovai ir paprašė vykti į Ukrainą, ypač dalyvauti pirmosios dienos svarbiausiuose susitikimuose”, – pasakojo politikas.

Nepavyko sulaikyti

LŽ žiniomis, Prezidentūroje kilo mintis dar nepatvirtintą delegatų sąrašą paskutinę akimirką papildyti Zingerio pavarde. Taip tikėtasi išvengti nesusipratimų minėtame Seimo URK posėdyje. Tačiau prezidento vyriausiasis patarėjas užsienio reikalų grupės vadovas Valteris Baliukonis LŽ tikino, esą Zingerio įtraukimo į sąrašą priežastis daug formalesnė. „Zingeris vadovauja Kaimynystės politikos pakomitečiui. Ukraina ir yra ta naujoji Europos Sąjungos kaimynystė. Tai jo interesų sfera”, – sakė patarėjas.

Kaip LŽ pasakojo šaltiniai Adamkaus komandoje, pagal planą Zingeris Ukrainoje turėjo išbūti visas tris dienas. Vis dėlto Seimo narys antros dienos ankstyvą rytą susikrovė lagaminus ir išskubėjo į Lietuvą. Politikas nusprendė, kad sudalyvauti Seimo URK posėdyje kur kas svarbiau, nei apsilankyti Lucke ir Donecke.

„Kijeve dalyvavau svarbiausiuose susitikimuose, atsisakiau labai įdomaus apsilankymo Lucke ir Donecke, kuriame esu buvęs. Taip pasielgiau todėl, kad man Seimo nario pareigos yra labai svarbios. Tas komiteto posėdis buvo ypatingas, turintis įtakos diplomatinės tarnybos strategijai, o ne susidorojimui su Bagdonu, kaip kad bandoma primesti”, – sakė jis.

Pasiekusios žinios, kad Seimo URK posėdyje įvykusiame demarše dalyvavo ir Zingeris, vieniems Adamkaus delegacijos nariams sukėlė juoką, kitiems buvo nelengva nuslėpti kartėlį. Baliukonis nenorėjo vertinti Zingerio elgesio: „Įvyko taip, kaip įvyko”.

Atgalinė data

Lietuvoje dėl Zingerio veiksmų kilo vaidų. Praėjusį penktadienį Seimo valdybai buvo pateiktas konservatoriaus prašymas išleisti į komandiruotę atgaline data. Siūlyta pritarti lapkričio 10-osios sprendimo papildymui – greta Juršėno trijų dienų komandiruotės įterpti vienos dienos Zingerio kelionę.

LŽ žiniomis, valdyboje ginčytasi, ar dera taip elgtis, juoba kad Zingerio prašyme buvo supainiota data. Nors politikas Kijeve susitikimuose dalyvavo lapkričio 14-ąją, o jau kitą dieną rengė protesto akcijas Seime, jo prašyme dėl komandiruotės figūravo lapkričio 15-oji.

Kai kurie politikai pasipiktino, kad Seimo kanceliarijai teks padengti palyginti gerokai didesnes Zingerio kelionės išlaidas. Konservatorius skrido ne užsakomuoju prezidento delegacijos reisu, o savarankiškai. Jam buvo parūpintas ir atskira transporto priemonė Kijeve, ambasados darbuotojui teko paryčiais gabenti skubantį politiką į oro uostą. Kiek kainavo vieno politiko kelionė, parlamento kanceliarijos finansininkai kol kas nežino, nes Prezidentūra dar neatsiuntė sąskaitos.

Pasiginčiję Seimo vadovai nutarė pritarti valdybos sprendimo pakeitimui. „Nesinorėjo daryti problemų, bet pats elgesys nederamas, jis sukėlė daug nereikalingos painiavos”, – LŽ sakė Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

Didžiuojasi poelgiu

Pats Zingeris jaučiasi pasielgęs pagirtinai. „Nežinau, ar George’as W.Bushas, ar Joschka Fischeris spėtų taip sulakstyti į visus svarbiausius renginius. Pats esu nustebintas savo gebėjimų”, – juokaudamas save gyrė konservatorius.

Sugriauti Seimo URK posėdžio kvorumą konservatorius Audronius Ažubalis ir „pilietininkas” Henrikas Žukauskas galėjo ir be Zingerio. Pastarasis įsitikinęs, kad dalyvauti posėdyje buvo labai svarbu – reikėjo išreikšti poziciją.

„Tikiu, kad iš visų pusių priburbėjo tie, kuriems skausmingas mano poelgis. Nepatinka, kad pasakiau, jog Užsienio reikalų ministerija turi skaitytis su parlamentiniu komitetu, pateikti strategiją, – sakė jis. – Aš nesu tarnautojas, valdininkas. Laisvam politikui reikia dalyvauti ten, kur svarbiausia, ir išsakyti nuomonę, nors ji kam nors ir labai nepatogi”.

Vienas iš dažniausiai į komandiruotes vykstančių parlamentarų mano, kad išlaidų argumentas šiuo atveju nėra reikšmingas. „Šį savo žingsnį prisiminsiu kaip vieną teisingiausių savo gyvenime, – LŽ sakė jis. – Nežinau, kiek kainavo šis mano pasiskraidymas, bet žinau, kad dėl Kijevo atsisakiau Europos Tarybos komandiruotės Paryžiuje ir daug didesnių komandiruotpinigių. Jei kalbėtume tik apie pinigus, netekau daugiau kaip pusantro tūkstančio litų”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.