Žiemos sodas žydi ir gruodį

Argi ne malonu net šalčiausią žiemą ar lietingiausią vasarą rytiniu kavos puodeliu mėgautis nuosavame, egzotiškais augalais kvepiančiame sode. Atrodo, nerealu? Tai įmanoma.

Ir net nebūtina kraustytis į tolimus šiltuosius kraštus. Užtenka šiokių tokių pastangų, ir žiemos sodas bus jūsų namuose.

Žiemos sodas ne tik puoš jūsų namus, bet ir leis visuomet pasimėgauti ramia ir jaukia gamtos apsuptimi. Tai buvo vertinama jau nuo senų laikų. Atsiradus patogesnėms nei žirgai keliavimo priemonėms ir turtingiems dvarininkams patraukus į svečias šalis, įkandin jų į Europą plaukė ir įvairiausios prabangos prekės bei egzotiški radiniai. Tarp jų – ryškiaspalviai augalai ir gyvūnai. Tropikų augalams prižiūrėti greta turtingų anglų dvarų jau XVII amžiuje atsirado žiemos sodų užuomazgos. Tai lyg nedideli, prie namo prigludę stikliniai nameliai.

Tik XIX a. tobulėjant stiklo gamybos technologijoms žiemos sodai taip atpigo, kad iš turtingųjų dvarų persikėlė į paprastų gyventojų namus. Žiemos sodai buvo išėję iš mados, tačiau dabar, kuriant gyvenamųjų namų projektus Vakarų Europos ar Šiaurės Amerikos šalyse, visuomet paliekamas kampelis ir žiemos sodui.

Beje, gali kilti klausimas: ar žiemos sodas ir oranžerija yra vienas ir tas pats. Vienareikšmiškai – ne. Tiek botanikai, tiek interjerus kuriantys specialistai tvirtina, jog tai du skirtingi statiniai. Žiemos sodas – tai gyvenamojo namo dalis, kurioje – tai svarbiausia – gera tiek augalams, tiek žmonėms. Tuo metu oranžerijoje puikiai žydi įvairių rūšių orchidėjos, kitokios tropinio klimato gėlės, tačiau žmogui tokiose vietose per tvanku. Oranžerijos paprastai statomos net tolėliau nuo gyvenamojo namo.

Žiemos sodo įranga

Žiemos sodų gana nesunkiai galima įsigyti ir mūsų šalyje. Juos galite užsisakyti iš įmonių, ir šios ne tik įkurs jums augalų karaliją, bet ir atliks visus priežiūros darbus. Yra ir kitas variantas – žiemos sodą galite susimontuoti patys. Svarbiausia jam išlieti gerus ir patvarius pamatus, o patį žiemos sodą, kaip teigia įmonės AGL specialistai, surinksite per savaitgalį. Paprastai žiemos sodų konstrukcijos gaminamos iš lengvų aliuminio ar plastiko karkasų. Itin svarbu, kad ant žiemos sodo stogo nesusikauptų sniego. Stogo konstrukcija turi būti tokia, kad sniegas savaime nuslystų. Patariama daryti ne mažesnį kaip 20 laipsnių nuolydį. Jei sniego sluoksnis vis dėlto susidarė, nepatingėkite jo kuo skubiau nuvalyti. Jūsų žaliesiems numylėtiniams saulės šviesa itin svarbi.

Paprastai žiemos soduose montuojamas dar vienas būtinas įrenginys – žaliuzės. Tai ne visai įprastos, o specializuotos žaliuzės. Itin karštomis ar saulėtomis vasaros dienomis jos padės palaikyti malonų ir jaukų mikroklimatą, ir tiesioginiai saulės spinduliai nepažeis augalų lapų (nelygu kokią augmeniją nuspręsite auginti savo žiemos sode). Žaliuzės praleidžia tik apie 70 proc. saulės šviesos.

Žiemos sodas gali kainuoti nuo 3 tūkst. iki 7 tūkst. litų. Žinoma, jei įsigeisite itin prabangaus ar didelio žiemos sodo, sumokėti gali tekti ir daugiau. Nuo namo atskirtas žiemos sodas gali kainuoti kiek brangiau. Bet kaina verta pirkinio. Dėl itin geros šiuolaikinės vėdinimo sistemos žiemos soduose galima kone gyventi: miegoti, linksmintis, valgyti ir t.t. Dabartiniai žiemos sodai net ne visuomet taikomi augalams – jie puikiai gali atstoti namo kambarį ir būti jauki vieta, kur net siaučiant pūgoms galima grožėtis gamta pro plačius langus.

Žiemos sodo priežiūra

Nors ir auginami specialiomis sąlygomis, dauguma tropinių ir šilumą bei saulę mėgstančių augalų šaltuoju metų periodu auga nekaip. Kai kurie jų, išsiilgę saulės, gali kiek apnykti, kiti – smarkiai ištįsti. Vidutinio klimato juostos augalai mūsų krašte numeta lapus ir „užmiega”. Tačiau sulaukę pirmųjų saulės spindulių paprastai ir toliau sėkmingai auga. Tokie subtropiniai augalai paprastai arba visai nežydi, arba žydi tik retkarčiais ir neduoda vaisių.

Kad jūsų augalai gerai jaustųsi, reikia įrengti specialų apšvietimą. Šviesos reikia 5 kartus daugiau nei įprastuose kambariuose. Sodams apšviesti naudojamos halogeninės lempos.

Žiemos soduose susidaro ir specialus mikroklimatas. Augalai itin mėgsta drėgmę, todėl žiemos soduose susidaro garų cirkuliacijos ratas. Šiltas drėgnas oras kyla iki vėsių stiklinių lubų, čia koncentruojasi ir jau tapęs vandens lašeliais krenta žemyn. Žinoma, jei jums ant galvos nuolat lašnoja vanduo, patalpoje būti nelabai malonu, todėl derėtų atkreipti dėmesį į patalpos drėgnumo sureguliavimą. Patariama, kad oro drėgnumas turėtų būti apie 50 procentų. Šildyti žiemos sodą galima specialiais elektriniais šildytuvais arba prijungti namo šildymo sistemą. Tiesa, jokiu būdu nepamirškite įsirengti ir kokybiško ventiliatoriaus.

Įspūdingiausias šalies žiemos sodas

Vienas įspūdingiausių žiemos sodų Lietuvoje veikia Kretingos krašto muziejuje. Stikliniame 3 aukštų žiemos sode ne tik vasarą, bet ir gūdžią žiemą žydi ir žaliuoja egzotiški šiltųjų kraštų augalai. Pats muziejus įkurtas XIX amžiaus grafų Tiškevičių rūmuose. Todėl ne tik likusiose, istoriniams eksponatams skirtose salėse, bet ir sode atkurtas XIX a. pabaigos-XX a. pradžios dvaro interjeras. Greta žiemos sodo kavinės įrengtas krioklys puikiai papildo tropikų kraštų dvasią.

Pats žiemos sodas skaičiuoja jau ne pirmus metus. Dar 1875 metais jį įkūrė pats grafas Juozapas Tiškevičius. Tuomet grafo patikėtiniai sodą apsodino bananmedžiais, vėduoklinėmis palmėmis ir iš šiltųjų kraštų parsigabentais vijokliniais augalais. Tarp šių augalų buvo įrengti upeliukai, kuriuose nardė margaspalvės žuvys. Deja, ilgai puoselėtą grafo Tiškevičiaus žiemos sodą 1940 metais sunaikino sovietų armijos kariai. Vėliau augalams skirtoje patalpoje būta ir paprasto šiltnamio, ir net mokyklos sporto salės. Iš naujo augalų muziejus atkurtas tik 1987 metais. Šiuo metu sode globojama apie 150 įvairiausių augalų rūšių. Tai Indonezijos, Indijos, Brazilijos atogrąžų miškų, Afrikos ir Meksikos dykumų augmenijos pavyzdžiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žiemos sodas žydi ir gruodį"

  1. Aironas

    Žiemos sode žaliuzės tikrai labai vertingos ir gal net būtinos yra. Kaip tik planuojame tokį sodą pasidaryti namuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.