Šveicarai savo sostinę vadina dideliu kaimu

Mažutis Berno senamiestis dar 1983 metais buvo įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą

„Na, ką jūs, – moja rankomis gidė Anita, kai paklausiame, ar triukšmingas miestas, – Bernas toli gražu neprimena niekada nemiegančio didmiesčio. Tai tėra didelis, ramus kaimas. Kaip, beje, ir visa Šveicarija. Visa ji primena didžiulį kaimą Alpėse”.

Ji teisi. Šveicarijos sostinė išties nedidukė – iš vieno miesto galo į kitą su taksi galima nuvažiuoti per 10 minučių.

Nematyti šiukšliadėžių

Bernas yra viena mažiausių Europos valstybių sostinių. Čia gyvena apie 120 tūkstančių žmonių, tiek pat, kiek, pavyzdžiui, Panevėžyje. Šveicarijoje yra kur kas didesnių miestų – Ciūrichas, Bazelis, Ženeva, Lozana, Liucerna.

Mažutis Berno senamiestis, įsikūręs Aaros upės kilpoje, dar 1983 metais įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Apie tai informuojama visuose lankstinukuose apie Šveicarijos sostinę.

Dauguma Berno gyventojų dirba čia įsikūrusiose valstybinės federalinės, kantono ir miesto valdžios įstaigose, taip pat įžymiuosiuose šveicarų bankuose, paslaugų teikimo srityje. Gamyklų Šveicarijos sostinėje arba aplink ją beveik nėra.

Stebina tai, kad niekur nematyti šiukšliadėžių, bet ir šiukšlių ant žemės nėra. Tvarkingieji šveicarai nešiukšlina savo gatvių, o jeigu kas ir numetama ant žemės, nepraėjus nė parai bus pašalinta, sušluota ir sutvarkyta.

Nepaisant to, kad miestas nedidelis, jame važinėja net trijų rūšių visuomeninis transportas – autobusai, troleibusai ir tramvajai. Be to, nemažai šveicarų mėgsta dviračius, nors dauguma jų miestų yra kalvoti, taigi sunkiai įveikiami dviratėmis transporto priemonėmis.

Griežtos ramybės taisyklės

Jau apie dešimtą valandą vakaro miestas visiškai ištuštėja. Visi eina ilsėtis. Tik didesnių miestų pakraščiuose savaitgaliais dirba viena kita pramoginė pašėliojimo įstaiga, kur linksminasi jaunimas.

Šveicarijoje galioja gana griežtos ramybės taisyklės – namų bendrijose draudžiamas bet koks triukšmas nuo vienuoliktos valandos vakaro iki šešių ryto. Tuo metu negalima jokia triukšminga veikla, netgi vandenį tualete nuleisti draudžiama, jeigu per namo sienas girdimas nuleidimo garsas. Šių griežtų taisyklių nesilaikymas gali baigtis liūdnai. Įstatymas leidžia netgi išmesti iš namo bendrijos triukšmaujantį pilietį. Tai reiškia, kad gali tekti priverstinai parduoti savo būstą ir ieškotis kito, kur apie triukšmautoją dar nieko niekas nežino.

Bernas nėra įsikūręs Alpių kalnų slėnyje. Snieguotos viršūnės yra už gerų 60-70 kilometrų nuo miesto.

Tačiau iš kai kurių Šveicarijos sostinės atviresnių vietų atsiveria puiki panorama: kalnuotas horizontas tolumoje.

Juokaujama, kad viskas Šveicarijoje, netgi oras, yra pritaikyta žmogaus komfortui. Berne beveik nebūna stiprių vėjų, vasarą temperatūra pakyla ne aukščiau kaip 20-25 laipsniai šilumos, žiemą – apie 0-5 aukščiau nulio. Tik kartkartėmis šaltuoju metų laiku iškrenta sniegas. Taigi oras galėtų būti vadinamas minkštu ir mielu.

Bernas yra vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje, tad ši kalba čia pagrindinė. Nepaisant to, visi moka ir prancūziškai, beveik visi – angliškai. Be to, nemaža dalis susikalbėtų ir itališkai bei dar viena oficialia šveicarų valstybės kalba – romaniškai. Šveicarija dažnai vadinama poliglotų šalimi.

Netoliese gimsta ementalis

Gražiausios Berno senamiesčio vietos yra Bundesplats – Valstybės aikštė ir jose stovintys didžiulis Bundeshaus – parlamento rūmai bei Šveicarijos nacionalinio banko pastatas, taip pat įspūdingasis „Zytglogge” – Laikrodžio bokštas, miesto katedra, pastatyta neogotikos stiliumi, Elfenhau parkas, įkurtas ir anksčiau priklausęs rusų kunigaikštienei Anai Fiodorovnai, o dabar tapęs vienu gražiausių žaliųjų plotų Šveicarijoje. Visa tai neskubiai apeinama per vieną kitą valandą.

Dažnoje gatvėje šaligatviai nutiesti per namų arkadas, kurios tęsiasi net 6 kilometrus per visą senamiestį, todėl vaikščiojant net ir lietingu oru galima išlikti sausam.

Visiškai netoli Berno yra sūrių žinovams gerai girdėto Ementalio slėnis. Būtent šiame krašte ganosi įžymiosios šveicarų karvės, iš kurių pieno ir yra gaminamas ementalis bei kitokių rūšių tikrasis šveicariškas fermentinis sūris. Jo gausa parduotuvėse tiesiog stebina. Bet ir kainos nemažos. Šveicarija gana brangi valstybė, viena brangiausių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Berne yra universitetas ir keletas mokslinių institutų. Šveicarija didžiuojasi savo moksliniais pasiekimais. Būtent Berne 1905 metais Albertas Einšteinas suformulavo įžymiąją reliatyvumo teoriją.

Berne yra ir rajonas, turintis Betliejaus vardą. Kasmet čia iš viso pasaulio ateina tūkstančiai laiškų, adresuotų Kūdikėliui Jėzui. Visi jie persiunčiami į Vatikaną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.