Internete verda purvo vulkanai

Straipsnius internete komentuojantys žmonės įprato nuolat lieti savo pyktį – kasdien parašoma tūkstančiai rasinę, tautinę, religinę neapykantą kurstančių atsiliepimų.

Nors nusikaltimai virtualioje erdvėje užtraukia net ir baudžiamąją atsakomybę, o anonimus piktadarius nesunku susekti, tiriama tik maža dalis tokių atvejų.

Purvo srauto nesuvaldo

Paprastai dėl neapykantos kurstymo interneto komentaruose reaguojama tik gavus skundą.

„Nors mūsų tarnyba gali skirti administracines nuobaudas ir piktadariams, ir panaikinti komentarą atsisakiusiai redakcijai, iki šiol niekas nubaustas nebuvo.

Žmonės vangiai skundžia komentatorius”, – dienraščiui „Klaipėda” sakė žurnalistų etikos inspektoriaus patarėjas Deividas Velkas.

Jis teigė, kad informacinių portalų redakcijoms ne kartą buvo siūlyta įsteigti etatą specialistui, kuris stebėtų komentarų srautą ir trintų įstatymus pažeidžiančius teiginius.

„Nors už interneto svetainėje pasirodžiusią informaciją atsakingi ne tik asmenys, parašę komentarą, bet ir portalo vadovybė, aiškinama, kad sunku suvaldyti komentarų srautą. Per kelias valandas žmonės parašo net iki dešimties tūkstančių komentarų, dalis kurių kursto neapykantą. Pagirtina bent tai, kad redakcijos reaguoja į gyventojų signalus”, – tvirtino patarėjas.

Padeda policijai

Naujienų portalo www.delfi.lt vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė „Klaipėdai” sakė, kad prieš kurį laiką buvo paskirtas darbuotojas, kuris „trina” netinkamus komentarus.

Pasak redaktorės, jis tai daro iš akies – naikina tuos komentarus, kurie gali būti pripažinti pažeidžiantys įstatymus.

„Pasitaiko, kad į mus kreipiasi ir straipsnių herojai, kurie tapo kandžių komentatorių aukomis. Sulaukiame ir bendruomenių, prieš kurias kurstoma neapykanta, atstovų signalų. Iš karto reaguojame – pašaliname įžeidžiančius komentarus”, – sakė M.Garbačiauskaitė.

Portalo vyriausioji redaktorė aiškino, kad komentatorių įsitikinimas, jog jie lieka anonimai ir nebus nubausti, yra klaidingas.

„Pagal kompiuterio duomenis atsekame visus, net iš užsienio rašiusius. Kai kreipiasi policijos tyrėjai, suteikiame jiems visą informaciją. Tokių užklausų gauname nuolat. Suvokiame, kad duomenų nesuteikimas užtraukia atsakomybę”, – teigė ji.

M.Garbačiauskaitė pasakojo, jog neapykantos kurstytojai sulaukia ir redakcijos sankcijų.

Piktadariams nuo savaitės iki mėnesio uždraudžiama komentuoti.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius sakė suprantąs portalų redakcijas.

„Sunku perskaityti plūstančius komentarus ir greitai nuspręsti, kurie kursto neapykantą. O nustatyti, ar dėl komentaro galima pradėti tyrimą, gali tik teisininkai”, – aiškino jis.

Gresia kalėjimas

Tokius atvejus nagrinėjančio Lietuvos kriminalinės policijos nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimų skyriaus viršininkas Markas Marcinkevičius teigė, kad šiuo metu pradėti vos penki ikiteisminiai tyrimai dėl neapykantos kurstymo komentaruose.

Jis teigė, kad teoriškai nusikaltėliai gali būti baudžiami ne tik administracinėmis nuobaudomis, bet ir pagal Baudžiamąjį kodeksą.

25-ajame šio kodekso straipsnyje numatyta, kad pažeidėjai, kurstę neapykantą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, gali būti nubausti viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu ar net laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pavargo pykti

Nuo komentatorių nuolat kenčiančių žydų atstovė – Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Maša Grodnikienė sakė asmeniškai sekanti komentarus naujienų portaluose.

„Apie žydus neigiamai atsiliepia beveik kiekviename komentare. Net juokas ima. Kartais kai kurie portalai specialiai į pirmąsias pozicijas deda straipsnius, kurie sukeltų ažiotažą ir įžiebtų komentatorių pyktį”, – tikino ji.

M.Grodnikienė sakė, kad žydų bendruomenė oficialiai į portalus kreipėsi tik kelis kartus.

„Skųstis beprasmiška. Niekas nesikeičia. Turi keistis žmonių mentalitetas, nes nuobaudomis vargu ar ką pakeisi”, – apmaudo neslėpė ji.

N.Zvonkę prajuokino

Komentatorių taikiniu kone kasdien tampanti klaipėdietė dainininkė Natalija Zvonkė prisipažino, kad dar prieš pusantrų metų įžeidžiami komentarai visai dienai sugadindavę nuotaiką.

„Užsiauginau storą odą. Suvokiu, kad žmonės neigiamai komentuoja ne patį straipsnį, o mane. Esu neapykantos objektas, tačiau su tuo susitaikiau”, – juokėsi ji.

Paprašyta prisiminti labiausiai užstrigusį piktąjį komentarą, grupės „Yva” atlikėja sakė: „Kažkas parašė, kad esame iš tų, kurios miega su visais iš eilės, ir kad jis asmeniškai su mumis trimis permiegojo. Parašė ir savo įspūdžius. Labai juokinga.”

N.Zvonkės nuomone, internetas tapo vieta, kurioje kiekvienas gali anonimiškai išlieti savo pyktį.

„Nežinau, ar reikia persekioti tokius komentatorius. Jeigu uždraustų piktus komentarus, gal jie savo agresiją išlietų gatvėje, o tai būtų dar blogiau”, – mano dainininkė.

Didelio ažiotažo sulaukia ir tie straipsniai, kuriuose minima Klaipėdos muzikinio teatro vadovė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

„Paskaičius nuotaika genda, bet į tai žvelgiu filosofiškai – kiekvienas komentatorius taip išreiškia savo kultūros lygį. Kol tas lygis nekils, nepadės jokios bausmės”, – teigė teatralė.

Anonimai įbaugina

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro vadovė Dalia Puidokienė aiškino, kad anoniminis straipsnių komentavimas – puikus būdas atsikratyti vidinės agresijos.

„Dabar toks laikmetis: kiekvienas patiria daug stresinių situacijų, o streso juk reikia atsikratyti. Kai kas neranda geresnio būdo už žmonių terorizavimą internete”, – sakė ji.

Anot D.Puidokienės, net vienas neigiamas komentaras gali pažeminti ir ilgam įbauginti.

„Tai – pats tikriausias psichologinis smurtas. Kai komentaras rašomas anonimiškai, ir žmogus neatpažįsta savo skriaudikų, tai gali labai pažeisti psichiką”, – tikino ji.

Pagalbos centro vadovė kategoriška bausmių atžvilgiu. Ji įsitikinusi, kad internetinius komentatorius reikėtų griežtai bausti.

„Gaila, kad įstatymuose retai atsižvelgiama į padarytą psichologinę žalą. Galima paduoti į teismą nebent dėl garbės ir orumo įžeidimo, bet juk traumos būna lėtinės ir gilios. Tokius komentatorius reikėtų bausti taip, kaip ir realiame gyvenime smurtaujančius maniakus”, – mano D.Puidokienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Internete verda purvo vulkanai"

  1. kazimieras

    Sveiki, cia tik viena problemos puse – anonimiski komentarai. Kita, deja, pats zurnalistu ir leideju etikos lygis, kurie „sukurpia” tokius rasinius, ir ypatingai antrastes, kuriuose jau uzprogramuotas komentatoriu smurto protrukis. Tai teko ir daug kartu paciam patirti. Ir kreiptis teko. Ir prasyti istaisyti mela, o komentarus panaikinti…Turejau reikalu ir su „Klaipeda”, ir su Delfi… Todel perskaiciau Remeikos rasini ir nuliudau, kad realybe, deja, tokia, jog daugelis apklaustuju, tarsi, jau susitaike su ja, „uzsiaugino stora oda”, ir nelinke ka nors is esmes keisti…Ir tai suprantama, nes, kaip minejau, keisti reiktu abieju reiskinio pusiu nuostatas, bet… kol zurnalistika apsvaigusi nuo minties, kad ji 4 (ar kelinta?) valdzia, o eilinis zmogus, daznai vertas ju demesio tik del zinomos pavardes, kuri galima kaip sencacija, be konteksto, isrovus (tarsi koki gryba, ka yra privaciai paliudije ir patys zurnalistai) isiulyti ji skaitytojui uz „gryna piniga”… naivu galvoti, kad rinkos salygomis jie patys, samoningai atsisakys sitos savo „privilegijos”, o kita puse, kieno egzistavimas priklauso nuo to, raso apie juos ar ne, isdris atvirai tai jiems i akis pasakyti ir gal net iskelti salygas, buti nesaliskais!.. Ar tai imanoma? Vargiai.. Taigi, ir komentarai, kad ir pasirasant kas esi, ar tiesiogiai nesidrabstant purvais, tai nors apspjaunant, ir toliau teiks”malonuma” vieniems ir bus pelninga galimybe islikti, kitiems. Atrodo, kad tikrai „Nebeuztvenksi upes begimo…” Maironis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.