Nauja gamykla – vakarietiškos įmonės perspektyva

Visagine atidaryta didžiulė SBA koncerno baldų gamykla bus antras pagal dydį privatus darbdavys aukštu nedarbo lygiu garsėjančiame Visagino regione

Baldų gamybos įmonių grupę SBA papildė dar viena gamykla – „Visagino linija”. Pasak grupės vadovų, tai viena didžiausių ir moderniausių baldų gamyklų Rytų Europoje, 30 proc. padidinsianti SBA baldų grupės gamybinį pajėgumą.

Viskas modernu

„Atidarę „Visagino liniją” atsistojome į vieną gretą su Vakarų gamintojais ir atsiplėšėme nuo Rytų”, – teigė SBA koncerno Verslo vystymo viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

„Visagino linija” specializuosis gaminti modernius korpusinius baldus, spintas ir lentynas iš „korinių” ir medžio drožlių plokščių. Šie baldai bus skirti svetainei ir miegamajam. Techninės galimybės leis dirbti su „korinėmis” detalėmis, kurių storis sieks iki 60 milimetrų. Būtent šios techninės galimybė leis SBA baldų grupei atsiliepti į paskutinį interjero mados kaprizą.

Pastatė per metus

Į naujos gamyklos statybą ir išsvajotus įrenginius koncernas investavo 73,5 mln. litų, iš jų 26,7 mln. litų gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Tai pirmoji tokio dydžio privataus kapitalo investicija Visagino regione ir antras pagal dydį privataus kapitalo darbdavys. „Visagino linija” ketina įdarbinti per 600 žmonių.

Anot projekto vadovų, gamykla yra puikus „plyno lauko” investicijos pavyzdys. Patvirtinus projektą „Visagino linija” pastatyta ir įrengta per metus.

„Kai pirmą kartą atvažiavau apžiūrėti plyno lauko, šiek tiek baisu pasidarė. Čia buvo vieni krūmynai”, – prisipažino „Visagino linijos” direktorius Saulius Dijokas.

Administracinės ir gamybinės „Visagino linijos” patalpos su sandėliais užima 33,3 tūkst. kvadratinių metrų ploto. Projekto vadovai vaizdžiai sako, kad tai beveik 7 futbolo aikštelės po vienu stogu.

Spręs socialines problemas

Gamybą „Visagino linija” pradėjo nuo vienos pamainos – šiuo metu joje dirba apie 190 darbuotojų. Dirbti gamykloje kviečiami Visagino ir aplinkinių miestų bei miestelių gyventojai iš Ignalinos, Zarasų, Utenos. Pasak „Visagino linijos” valdybos pirmininko Ričardo Kiaurakio, tik prasidėjus projektui 60 būsimų darbuotojų buvo išsiųsti mokytis į kitas SBA baldų grupės įmones. Tie žmonės vėliau mokė naujokus. Pasak projekto vadovų, jiems nesvarbu, kad pasirinktame regione nėra baldų gamybos tradicijų.

„Su nauja mūsų įranga Lietuvoje apskritai nėra mokančių dirbti. Todėl turime patys mokyti žmones, pratinti prie naujų įrenginių”, – sakė Kiaurakis.

Dijokas pasakojo, kad koncernas bendradarbiauja su Visagino profesinio mokymo centrais, šie jau orientuojasi į SBA grupės poreikius, rengdami mokymo programas ir specialistus. Tačiau, anot Dijoko, gamykla ir dabar negali skųstis darbuotojų trūkumu, jau yra apie 300 norinčiųjų įsidarbinti.

Beje, į akis krinta, jog didelė dalis dirbančiųjų – moterys.

„Mes kalbėjomės su koncernu: techninės galimybės leidžia įdarbinti moteris. Gamyba kompiuterizuota, fizinių jėgų nereikia, todėl jos gali atlikti apie 50 proc. darbų. Mūsų regione moterų užimtumo padėtis gana sunki”, – LŽ sakė Visagino meras Vytautas Račkauskas.

Gamyklos darbuotojos jo žodžiams pritarė – „Visagino linija” nauja viltis moterims, nes regione joms sunku susirasti darbo. Viena naujos gamyklos darbuotoja pasakojo, kad nemažai moterų į „Visagino liniją” perbėgo iš kito didelio darbdavio – siuvyklos „Visatex”. Mat ten moterys diskriminuojamos, gauna mažesnius atlyginimus nei vyrai, darbdaviai jų nevertina.

„Visagino linijos” vadovai tikino, kad darbuotojams siūlomos šiuolaikiškos darbo vietos, gera poilsio aplinka, nuo rezultatų priklausantis atlyginimas, o tobulėjimo ir karjeros galimybių esama ne tik įmonėje, bet ir SBA grupėje.

„Mes parodome, kad žmogus svarbu, kad vien įrenginys be žmogaus yra nieko vertas”, – sakė Dijokas.

Madingas produktas

SBA valdoma baldų gamybos įmonių grupė daugiau kaip 90 proc. pagamintos produkcijos eksportuoja į 37 šalis – Europos Sąjungą, JAV, Rusiją, Kanadą, Japoniją. Pasak Kiaurakio, iš „korinių” plokščių pagaminti baldai yra lengvi, nors atrodo gana masyvūs, juos kur kas lengviau transportuoti. Vadinasi, ir logistikos mokesčiai, imami nuo krovinio svorio, yra mažesni.

„Įsivaizduokite, kiek turėtų sverti tokio storio gryno medžio plokštės. Iš „korinių” plokščių pagaminti baldai – lengvi, nors prastesni neatrodo. Pirkėjas dabar reikalauja tokių baldų, mes niekaip nebūtume be jų išsivertę. Apskritai plonos plokštės atrodo prasčiau”, – kalbėjo Valentinavičius.

Pasak Kiaurakio, nauji „Visagino linijos” baldai jau turi pirkėjų, po Naujųjų metų pradės atlikti užsakymus. „Visagino linijoje” pagamintos baldų kolekcijos buvo pristatytos ir palankiai įvertintos per Vokietijoje vykusią baldų parodą. Planuojama, kad dirbdama visu pajėgumu „Visagino linija” pasieks 150 mln. litų metinę apyvartą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.