Skandalų nualintas universitetas rinks rektorių

Vinco Lauručio kadencija baigsis gruodį. Pirmą kartą į Šiaulių universiteto rektorius pretenduoja net keturi profesoriai.

Dėl Šiaulių universiteto (ŠU) rektoriaus kėdės pasirengę susirungti keturi šios aukštosios mokyklos profesoriai – Vytautas Gudonis, Genovaitė Kačiuškienė, Vidas Lauruška ir Gintautas Mažeikis.

Pasibaigus paraiškų teikimo terminui šiuos kandidatus pirmadienį įregistravo ir paskelbė ŠU sudaryta Rektoriaus rinkimų komisija.

„Tai pirmas kartas mūsų universiteto istorijoje, kai dėl rektoriaus posto varžysis keturi pretendentai. Anksčiau būdavo vienas arba du”, – LŽ sakė šios komisijos pirmininkas daktaras Leonas Paulauskas. Naująjį rektorių ŠU senatas rinks gruodžio 20-ąją.

Dabartinis ŠU rektorius Vincas Laurutis, vadovo poste išbuvęs dvi 5 metų kadencijas, teisės kandidatuoti nebeturėjo. Gruodį pasibaigus kadencijai jis greičiausiai ŠU liks profesoriauti.

Prasideda rinkimų kampanija

Pasak Paulausko, visi keturi kandidatai, kurių amžius nuo 40 iki 50 metų, gana populiarūs ne tik universitete ar apskritai Šiauliuose, bet ir šalyje puikiai žinomi žmonės.

Kad pretendentai būtų mokslininkai ar pripažinti menininkai, turintys profesoriaus vardą, diktavo konkurso sąlygos. Jei kandidatas būtų buvęs vyresnis nei 65-erių, jam būtų tekę gauti ŠU tarybos, senato bei studentų atstovybės sutikimą.

Iki būsimųjų rinkimų pretendentų laukia labai intensyvi rinkimų kampanija. Šią savaitę baigiamas rengti susitikimų su ŠU bendruomene tvarkaraštis. Paklaustas, iš kokių lėšų kampanija finansuojama, Paulauskas sakė, kad viskas daroma iš vidinių resursų.

„Universiteto laikraštyje bus išspausdintos visų kandidatų biografijos, nuotraukos, programos, šie duomenys bus pateikti ir mūsų tinklalapyje”, – sakė komisijos pirmininkas. Jei pretendentai pageidautų daugiau vizualinės informacijos (pavyzdžiui, kad būtų dalijami lankstinukai, nuotraukos ir t. t), turėtų apmokėti iš savo kišenės.

Gali prireikti antrojo turo

Paulauskas prognozavo, kad išrinkti naująjį rektorių per pirmąjį balsavimo turą vargu ar pavyks.

„Senate – 36 nariai. Kad paaiškėtų nugalėtojas, už jį turėtų balsuoti 19 senatorių – daugiau kaip pusė. Vadinasi, kitiems trims pretendentams teliks 17 balsų. Vargu ar taip nutiks”, – svarstė komisijos pirmininkas. Tada tame pačiame senato posėdyje bus surengtas antrasis rinkimų turas, jame dalyvaus du daugiausia balsų pirmiau surinkę kandidatai.

Manoma, kad eiti pareigas naujasis ŠU rektorius pradės 2007-ųjų sausio pradžioje. Greičiausiai po mėnesio bus surengta jo inauguracija.

Teikdami paraiškas kandidatuoti į rektoriaus postą, pretendentai privalėjo pateikti maždaug trijų puslapių ŠU ateities viziją. „Vizijos visada atrodo neblogos, tačiau kaip bus įgyvendintos, sunku pasakyti. Daugelis kandidatų mano, kad universitete reikia gerinti moralinę atmosferą”, – pateiktus dokumentus komentavo Paulauskas.

Keliavo po Tailandą

Paklaustas, kokia atmosfera šiuo metu vyrauja ŠU, Paulauskas tvirtino, kad „emociškai visi mažumėlę aprimę”. Vis dėlto jis mano, kad per rinkimų kampaniją pretendentai neišvengs klausimų apie šiemet ŠU lydėjusius skandalus.

Priminsime, kad vienas skandalas šioje aukštojoje mokykloje kilo šių metų vasarį, kai universiteto vadovai nemokamai keliavo į egzotiškus kraštus. Susibūrę į folkloro ansamblį „Dagilis” 14 asmenų grupė, kurioje buvo rektorius Laurutis, prorektorius, keli fakultetų dekanai, katedrų vadovai, dėstytojai dvi savaites gastroliavo po Tailandą. Universitetui tai kainavo apie 55 tūkst. litų.

Plagiato skandalas

Gegužę universitetą sudrebimo vadinamasis plagiato skandalas. Tada ŠU senatas pripažino, kad Tęstinių studijų instituto direktorės Lidijos Ušeckienės monografija „XX amžiaus pedagogikos kryptys ir švietimo sistemos” yra plagiatas ir panaikino Atestacijos komisijos nutarimą, kad ji gali eiti profesorės pareigas.

Vis dėlto dviejų universiteto komisijų siūlymui atleisti Ušeckienę iš instituto direktorės pareigų senatas nepritarė, nes pritrūko balsų. Kad instituto direktorė nuplagijavo ištisus trijų autorių knygų puslapius ir pateikė kaip savo darbą, dalis ŠU universiteto dėstytojų pavadino vagyste ir mokslininko vardo teršimu. Ušeckienė ŠU dirba iki šiol. Tokį dėstytojos poelgį pasmerkė ir studentai. Nepasitenkinimą universitete susiklosčiusia padėtimi jie išsakė protesto mitinguose bei atvirame laiške aukštosios mokyklos vadovams.

Turėjo ŠU ką veikti ir prokuratūros darbuotojai. Jie aiškinosi, ar universitete nebuvo klastojami dokumentai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.