Kauno strategai užsimojo sunaikinti seniausią aerodromą

Istorinėje Aleksoto vietoje siūloma statyti gyvenamuosius namus

Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pirmininko Algirdo Avižienio proteguojama idėja Aleksoto aerodromo teritorijoje statyti gyvenamuosius namus pašiurpino vietos bendruomenę. Ši teritorija įtraukta į paveldo objektų sąrašą.

„Tai yra vienintelis išlikęs tokio tipo aerodromas Europoje. Pastatykime čia bent vieną namą ir vėliau visa teritorija gali būti išparceliuota”, – teigė Aleksoto bendruomenės centro pirmininkas Zenonas Šalna.

Kreipėsi pagalbos į politikus

Šią savaitę Aleksoto bendruomenės centras kartu su įvairiomis visuomeninėmis organizacijomis kreipėsi į Kauno politikus dėl aerodromo išsaugojimo.

„Esame įsitikinę, kad S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas yra vertybė, todėl bendru sutarimu nutarėme, kategoriškai atmesti bet kokius siūlymus šioje teritorijoje statyti gyvenamuosius namus ir kitokius statinius, neatitinkančius aerodromo paskirčiai ir veiklai.

Aerodromas yra paveldo objektas, todėl jo statusą gina įstatymas”, – teigiama rezoliucijoje, kurią pasirašė Aviacijos istorijos komiteto, Kauno aeroklubo, Kauno parašiutininkų klubo, Kauno skraidūnų klubo, Lietuvos aviacijos muziejaus ir kitų organizacijų atstovai.

Aleksoto bendruomenės atstovai nuogąstauja, kad kai kurie miesto strategai užsimojo paminti viešąjį interesą ir sunaikinti istorinį paminklą.

Idėja prieštarauja įstatymams

A.Avižienis jau ne pirmus metus kalba apie idėją Kaune pastatyti municipalinius namus. Šią vasarą Miesto plėtros ir ekologijos komitetas aerodrome surengė išvažiuojamąjį posėdį. Tuomet buvo viešai prabilta, kad šalia lėktuvų kilimo takų siūloma statyti municipalinius namus, kuriuose neva būtų apgyvendinti „Technopolyje” dirbsiantys jaunieji specialistai.

Šis objektas įtrauktas į Kauno strateginio plano prioritetinių projektų sąrašą, kurį žadama įgyvendinti 2006-2008 metais. Tiesa, municipalinių namų proteguotojai susidūrė su gana rimta problema. Savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus specialistai konstatavo, kad šį projektą įgyvendinti nėra teisinio pagrindo ir tai ne Savivaldybės kompetencija. Šis projektas prieštarautų ir įstatymams, ir Kauno bendrajam planui. Be to, aerodromo teritorija priklauso valstybei.

Minėtame prioritetinių projektų sąraše yra ir daugiau įstatymams prieštaraujančių vizijų. Specialistai rekomendavo šiuos objektus išbraukti iš sąrašo. Tuo tarpu kai kurie politikai praėjusią savaitę užsipuolė Savivaldybės administracijos atstovus, kad jie laikosi įstatymų ir projektų neįgyvendina.

Ne pirmas bandymas užvaldyti teritoriją

Kol kas Miesto plėtros ir ekologijos komiteto nariai neatsisako municipalinių namų idėjos. „Neįsivaizduoju tokio pasiūlymo logikos. Esame parengę viziją, kurioje siūloma išsaugoti aerodromą ir papildomai įrengti sporto miestelį, tačiau jokiu būdu čia negalima statyti gyvenamųjų namų. Jeigu bus pakeista aerodromo teritorijos paskirtis, žemė pirmiausia turėtų būti grąžinta buvusiems savininkams”, – sakė Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė.

Jai taip pat užkliuvo, kad kai kurie politikai gyvenamuosius namus siūlo statyti paveldo statusą turinčioje teritorijoje.

„Galbūt ilgą laiką JAV gyvenęs A.Avižienis nesupranta, kad pas mus net gražios idėjos gali sukelti neigiamų pasekmių. Lietuvoje viena galvojama, kita sakoma, o trečia daroma. Mes jau penkiolika metų bandome išsaugoti neišparceliuotą aerodromo teritoriją. Tam tikras grėsmes jutome per visas miesto Tarybos kadencijas. Tačiau dabar tai daroma gana agresyviai”, – teigė Aleksoto bendruomenės pirmininkas Z.Šalna.

„Tikėtina, kad sumanymas aerodromo teritorijoje statyti municipalinius gyvenamuosius namus tėra menkais argumentais pridengtas siekis užvaldyti žemės plotą ir pasipelnyti”, – teigiama bendruomenės pareiškime.

Aleksoto gyventojai viliasi, kad nugalės sveikas protas ir miesto politikai atsisakys abejotino projekto. Juos palaiko ir Seimo narys Rytas Kupčinskas.

„Esu kategoriškai prieš, kad aerodrome būtų statomi gyvenamieji namai. Tai paveldo objektas ir jį reikia saugoti. Su ponu A.Avižieniu apie tai ilgai ir kategoriškai kalbėjomės. Jis manęs neįtikino. Manau, kad municipaliniams namams galima rasti kitų vietų. Mane stebina ir kiti Strateginiame miesto plane numatyti projektai. Ponas A.Avižienis giriasi, koks pažangus šis planas, tačiau puikiai matome, kad padaryta rimtų klaidų”, – teigė parlamentaras.

Siūlo apgyvendinti jaunuosius mokslininkus

Paklaustas, ką mano apie Aleksoto bendruomenės pasipriešinimą municipalinių namų projektui, A.Avižienis teigė, kad tokia reakcija jį nustebino.

„Sunku suprasti žmones. Čia siūlome apgyvendinti „Technopolyje” dirbsiančius jaunus žmones, galima sakyti, aukščiausios kokybės šeimas. Tiesiog sunku įsivaizduoti, kodėl tam priešinamasi. Galbūt įsivaizduojama, kad municipaliniuose namuose gyvens vargingi žmonės”, – teigė Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, municipaliniai namai turėtų būti statomi apleistame aerodromo pakraštyje, šalia būsimojo „Technopolio”. Užsiminus, kad ši teritorija yra paveldo objektas, A.Avižienis sakė įsitikinęs, kad padėtis turi pasikeisti, ir abejojo šios teritorijos istorine verte.

„Žinoma, teks kalbėtis su paveldo specialistais ir ieškoti sutarimo”, – pripažino miesto Tarybos narys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kauno strategai užsimojo sunaikinti seniausią aerodromą"

  1. kAUNO GYVENTOJAS

    Vargšas tas Avižienis, kuo greičiau vyti jį iš Kauno vien už žaliuosius sunaikintus plotus jam pritariant Sukilėlių prospekte, kai buvo tarybos nariu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.