Vieniems – netektis, kitiems – džiaugsmas

Be dotacijos likusi Darbo partija nusprendė kreiptis į teismą

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį nusprendė neskirti dotacijos į teisėsaugos darbuotojų akiratį patekusiai partijai, kuri pretendavo į 1,114 mln. litų iš valstybės biudžeto. Valstybės dotacija partijai neskiriama, jei nustatoma, kad ji padarė šiurkštų įstatymo pažeidimą. Tokiu atveju dotacijos suma paskirstoma kitoms partijoms. Vakar vėl posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija taip ir padarė.

Papildė kitų partijų biudžetus

Neskaidriu buhalterijos tvarkymu įtariamai Darbo partijai neatitekusią valstybės dotaciją Vyriausioji rinkimų komisija paskirstė kitoms partijoms. Didžiausią dalį iš 1,114 mln. litų dotacijos komisija atseikėjo socialdemokratams – jie gaus 246 tūkst. 830 litų. Konservatoriai papildys savo iždą 235 tūkst. 127 litų, liberalcentristai – 193 tūkst. 4 litais, liberaldemokratai – 117 tūkst. 37 litais. Naujoji sąjunga gaus 98 tūkst. 354 litus, Lenkų rinkimų akcija – 60 tūkst. 425 litus.

Vienintelė savo atstovų parlamente neturinti partija, irgi gavusi dalį iš nepaskirstytos dotacijos, – Lietuvos krikščionys demokratai. Jiems iš Darbo partijos dotacijos atriekta 50 tūkst. 377 litai.

Lauks teismo sprendimo

Darbo partijos pirmininko pavaduotojos Loretos Graužinienės teigimu, jei teismas nuspręs, jog dotacija partijai turėjo būti skirta, toks komisijos sprendimas valstybei kainuos papildomą milijoną iš valstybės biudžeto. Laimėjusi teismą Darbo partija pasiryžusi reikalauti VRK vadovo atsakomybės.

Tuo tarpu VRK vadovo Z.Vaigausko šios partijos vadovų grasinimai dėl galimos jo atsakomybės nebaugina.

„Priimdamas tą sprendimą aš elgiausi pagal įstatymą ir savo sąžinę, aš nemanau, kad kas įrodys kitaip. Aš manau, tai, ką aš dariau, atitinka VRK pirmininko duotą priesaiką, atitinka reikalavimus, kuriuos kelia įstatymai, kuriuos turim kelti partijoms”, – žurnalistams vakar sakė Z.Vaigauskas.

Ataskaitas pateikė pavėluotai

Dotacijos partijoms skaičiuojamos proporcingai pagal pastaruosiuose Seimo bei savivaldybių rinkimuose gautų balsų skaičių. VRK pripažino, jog DP, pusmetį vėluodama pateikti partijos finansinės veiklos audito ataskaitą, šiurkščiai pažeidė įstatymą.

Audito ataskaitą už praėjusius metus partijos privalo pateikti iki balandžio 1 dienos, tuo tarpu Darbo partija pateikti ataskaitą vėlavo pusmetį, o kai kuriuos dokumentus VRK pateikė tik antradienį.

Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui yra pareikšti įtarimai dėl neskaidraus buhalterijos tvarkymo, o jos buvęs lyderis Viktoras Uspaskichas nuo gegužės negrįžta iš Rusijos, kur yra pasiprašęs pabėgėlio statuso.

Gruodžio pabaigoje bus šeši mėnesiai nuo tyrimo pradžios ir tuomet prokuratūra turės nuspręsti, ar tęsti tyrimą, ar jį nutraukti.

Dabartinę tvarką vadina ydinga

Tuo tarpu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis siūlo keisti Politinių partijų ir kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymą. Parlamentaro nuomone, tais atvejais, kai partijai už šiurkštų įstatymo pažeidimą yra neskiriama pusmetinė valstybės dotacija, ji turėtų būti ne padalijama kitoms politinėms jėgoms, bet grąžinama į biudžetą.

„Dabar galiojanti tvarka, kuomet vienai partijai nusižengus įstatymams, pasipelno visos kitos, neskatina visuomenės labiau jomis pasitikėti”, – Liberalų sąjūdžio išplatintame pranešime cituojamas E.Masiulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.