Valdininkė palaimino autocentrą šalia IX forto

Iš specialios komisijos tikrintų šešių objektų labiausiai šokiruoja Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovės Irenos Vaškelienės pritarimas naujoms statyboms memorialo kaimynystėje

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vadovės Irenos Vaškelienės veiklą tiria ne viena paminklosaugininkų komisija. Viena KPD vadovo Albino Kuncevičiaus sudaryta komisija konstatavo akivaizdžius paminklosaugos įstatymų pažeidimus, o kita dar šią savaitę turėtų nuspręsti, kokią nuobaudą už juos skirti I.Vaškelienei. Kauno apygardos prokuratūra, vykdanti ikiteisminį tyrimą dėl baudžiamosios pareigūnės atsakomybės, kitą savaitę spręs dėl tolesnės I.Vaškelienės kardomosios priemonės.

Prognozuoja, kad praras postą

KPD Juridinio ir personalo skyriaus vyriausiojo specialisto Andriaus Vaicekausko vadovaujama komisija iki šios savaitės pabaigos turi nuspręsti, kokia nuobauda įvertinti I.Vaškelienės tarnybinius nusižengimus, kuriuos konstatavo speciali KPD komisija.

A.Kuncevičius prognozuoja, kad ji bus gana griežta, nes pareigūnės tarnybiniai pažeidimai akivaizdūs. „Tik įspėjimu ar pastaba I.Vaškelienės nusižengimai negali būti įvertinti. Nelabai matau perspektyvą, kad ši pareigūnė liks savo poste”, – teigė KPD vadovas. I.Vaškelienė praėjusių metų pabaigoje jau yra gavusi vieną papeikimą už pažeidžiant taisykles išduotas sąlygas sklypo prie Malūnininko bokštelio detaliajam planui rengti.

I.Vaškelienė vakar „Kauno dieną” patikino, kad po lapkričio 26 d. pasibaigsiančio laikino nušalinimo nuo pareigų rengiasi grįžti į darbą ir, susipažinusi su KPD komisijos, tikrinusios jos paminklosauginius derinimus, išvadomis bandys įrodinėti, jog buvo teisi. „Rašysiu paaiškinimą ir jei jame įrodysiu savo teisumą, komisijos, atsakingos apie tarnybinę mano atsakomybę, sprendimas bus kitoks”, – vylėsi I.Vaškelienė. Paminklosaugininkei buvo naujiena, kad dėl nuobaudos gali būti apsispręsta dar nesibaigus jos nušalinimo nuo tarnybos terminui. „Kaip jie gali priimti sprendimą be mano paaiškinimų?” – nusistebėjo I.Vaškelienė.

Padaugėjo įtariamųjų ir nusikalstamų epizodų

Specialiųjų tyrimų tarnyba nekomentuoja, kokių veiksmų žada imtis po lapkričio 26-osios, kai baigsis I.Vaškelienės nušalinimo nuo pareigų terminas. Pareigūnai užsiminė, kad teismas spręs dėl būtinybės KPD Kauno teritorinio padalinio vadovę toliau nušalinti nuo pareigų. Šiuo metu I.Vaškelienei paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Negaliu pasakyti, kokių veiksmų žadame imtis. Tai nuspręsime kitą savaitę”, – teigė Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Genė Ramanauskienė. Ji taip pat vengė prognozuoti, kada byla gali būti perduota teismui. „Nieko negaliu pasakyti. Vyksta tyrimas”, – teigė prokurorė.

Neoficialiuose pokalbiuose užsiminta, kad prieš I.Vaškelienę surinkti svarūs įrodymai, nusikalstamų epizodų yra pagausėję, o įtariamųjų skaičius – padidėjęs. Prognozuojama, kad ir nušalinimo nuo tarnybos terminą, ir kardomąją priemonę bus prašoma pratęsti.

Domėjosi šešiais objektais

KPD Kauno teritorinio padalinio vadovė I.Vaškelienė, po Specialiųjų tyrimų tarnybos reido pareiškus jai įtarimus dėl kyšininkavimo, rugsėjo pabaigoje dviem mėnesiams buvo nušalinta nuo pareigų. KPD direktorius A.Kuncevičius, atsižvelgdamas į STT pateiktus faktus, sudarė komisiją Kauno teritorinio padalinio vedėjos Irenos Vaškelienės veiksmams, susijusiems su Kauno IX forto teritorijos detalaus plano atitikimo paveldosauginiams reikalavimams suderinimo, ištirti.

Pradėjusi darbą komisija, vadovaujama KPD Kontrolės skyriaus vyriausiosios valstybinės inspektorės Eglės Stulpinienės, sulaukė prokuratūros ir STT atstovų prašymo patikrinti ne tik I.Vaškelienės, bet ir jos kolegų paminklosauginius derinimus dar penkiuose objektuose Kaune. Komisija tyrė „Mercedes-Benz” autocentro statybos Vakarinio lanksto 6a aplinkybes, Kauno geležinkelio stoties tvarkymo sprendimus, išduotas specialiąsias sąlygas techniniam projektui rengti žemės sklype Bitininkų g. 72, parduotuvės Kęstučio g. 59 rekonstrukcijos techninio projekto derinimus, sąlygas detaliajam planui rengti V.Putvinskio g. 36/Aušros takas 2 bei detaliojo plano Palangos g. 5 derinimo procedūrą.

Klaidingai nustatė zonos ribas

Komisija konstatavo, kad tik suderindama Kęstučio g. 59 parduotuvės patalpos rekonstrukcijos techninį projektą, I.Vaškelienė nepažeidė kultūros paveldo apsaugą reglamentuojančių teisės aktų. Kituose penkiuose objektuose užfiksuotas ne vienas pažeidimas, kuriuos padarė ne tik I.Vaškelienė, bet ir jos vadovaujamo teritorinio padalinio darbuotojai.

KPD Kauno teritorinio padalinio vyriausioji specialistė Rymantė Gudienė kovo pabaigoje savo parašu patvirtino, kad nereikia padalinio projektavimo sąlygų autocentro naujo pastato statybai sklype Vakarinis lankstas 6a, kuris yra Kauno tvirtovės IX forto apsaugos nuo fizinio poveikio zonoje. Šioje zonoje įstatymai draudžia statyti statinius, kurie nėra skirti nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugai ar jų naudojimui garantuoti. I.Vaškelienė ir Kauno teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Liutauras Tarbūnas, pasirašydami autocentro naujos statybos darbų įvertinimo aktą, klaidingai nustatė IX forto tarpinės apsaugos zonos ribas. Konstatuota, kad taip I.Vaškelienė neužtikrino IX forto apsaugos nuo fizinio poveikio zonai keliamų paveldosauginių reikalavimų.

Sumažino autentiškų grindų plotą

Komisijos išvadose teigiama, kad I.Vaškelienė nepagrįstai 2006 m. gegužės pradžioje suderino Kauno geležinkelio stoties keleivių rūmų pagrindinių patalpų vidaus interjero pirmojo aukšto grindų dangų planą, kuriame sumažintas saugomų autentiškų grindų plotas.

Šių metų vasarą išduodama projektavimo sąlygas sklypui Bitininkų g. 72, patenkančiam į Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centrinio įtvirtinimo statinių komplekso apsaugos nuo fizinio poveikio zoną, KPD Kauno teritorinio padalinio vedėja vietoje maksimalios 7 metrų statinių altitudės jose nurodė 11 metrų.

I.Vaškelienė, įsigaliojus naujiems teisės aktams, privalėjo ne išduoti sąlygas planuoti daugiaaukščius statinius sklype V.Putvinskio g. 36/Aušros takas 2, o pranešti Savivaldybės administracijai apie sąlygų neišdavimo priežastis. Šiame sklype vietoj vienaaukščio medinuko, verslininkų užsakymu, projektuojamas prabangus daugiaaukštis daugiabutis su požeminiu garažu.

I.Vaškelienė neturėjo teisės šių metų pavasarį sustabdyti sklypo Palangos g. 5 detaliojo plano derinimo „kol bus išspręsti gyventojų tarpusavio ginčai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.