Česnakas – istorinis dopingas ir antibiotikas

Mūsų eros pradžioje Romos imperatorius Neronas išleido įsakymą, kuriuo nurodė legionų kariams skirti daugiau česnakų, kad šie būtų stipresni ir kovingesni.

Neblėstanti šlovė

Apie česnako vaistines savybes prirašyta tiek daug ir taip seniai, kad tarp naminių augalų tai tikra žvaigždė. Jau prieš 5000 metų dantiraščiu rašytame recepte kaip svarbi vaistų sudėtinė dalis nurodytas česnakas. Ir egiptiečių papirusuose rastas tekstas apie vergų streiką: šie atsisakė tęsti piramidės statybą, nes nebegavo česnako. Maistas buvo menkas, tik česnakas suteikdavo jėgų ir saugojo nuo ligų.

Česnaką aukštino pats Hipokratas. Avicena jį laikė galingu vaistu. Ilgus amžius žmonės nuo užkrečiamų ligų stengėsi gintis tik česnaku. Tai buvo brangus augalas, dėl jo nevengta suremti špagų.

Šio augalo galia ir dabar neblėsta: nieko nepakenks, jei drabužių kišenėje nešiositės česnako skiltelių – padeda išvengti galimų nemalonumų, o jas kramsnojantiems sportininkams priartina pergalę, ypač irkluotojams.

Sveikatos draugas

Česnakas padeda visiems virškinamojo trakto organams „dirbti savo darbą”. Jis slopina puvimo procesus žarnyne, didina atsparumą įvairioms ligoms, mažina nuovargį, plečia kraujagysles, gerina širdies darbą, padeda įveikti odos ligas.

Česnakas naudojamas įvairių „fabrikinių” vaistų gamyboje. Jis yra geras virškinamojo trakto tvarkdarys, be to, gerai valo „prirūdijusias” kraujagysles.

Mokslininkai išnagrinėjo česnako savybes ir užtikrino, kad jis naikina daugybę mikroorganizmų, net auksinį stafilokoką. Todėl nepykime, jei autobuso kamšatyje mums iš už nugaros kartais pučia česnako kvapą: nuo to tikrai neužsikrėsime. Kvapas gali nukenksminti kito keleivio aplinkui prunkščiamus gripo virusus.

Nuo seno žmonės tikėjo, kad įvairių epidemijų metu būtina valgyti česnaką. O jei grėsmė rimta – dar ir kūną išsitrinti jo tyre. Tą darė jau viduramžių žmonės.

Maisto brolis

Ruošiamam maistui česnaką, kaip prieskonį, vartoti kasdien: jis turi daug įvairių fermentų, vitaminų, lytines galias stiprinančių medžiagų, mikroelementų, jodo, kuris gerina medžiagų apykaitą. Česnako pozicijos mūsų namuose turi būti tvirtos ir neginčijamos. Virtuvės interjerą verta papuošti kaimiškomis česnakų ir svogūnų pynėmis. Vienos spindės sidabru, kitos – auksu.

Gausiai vartoti česnakų nepatariama sergantiems rimtomis inkstų ligomis, opaligės paūmėjimo metu.

Pravers žinoti

Salotos „Sveika šeima”. Kuo smulkesne burokine tarka sutarkuoti morkas, išspausti arba įberti smulkiai supjaustytą česnaką, žiupsnelį lukštentų saulėgrąžų, užpilti (negausiai) šaltai spausto alyvuogių, saulėgrąžų arba sėmenų aliejaus. Geriau nesūdyti.

Česnakinė varškė. Pusė pakelio varškės, šaukštas kaimiškos grietinės, susmulkinta ar išspausta visa galvutė česnako, pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos. Viską sukrėsti į molinį dubenėlį, gerai išsukti mediniu šaukštu. Valgyti su karštomis bulvėmis, virtomis su lupena. (Vietoj varškės galima imti dvi karštas nuluptas bulves ir jas sugrūsti su grietine, česnaku ir pipirais.)

Senjorų jėga. Lygiomis dalimis sumaišyti išspaustų česnakų tyrę ir paruoštus krienus. Tai – kasdienis prieskonis pagyvenusiems žmonėms. Jis gerina sveikatą ir suteikia jėgų.

Nuo aterosklerozės. Šiai ligai palengvinti yra gausybė „česnakinių” receptų, net lentelių, nesunkiai randamų populiariuose žinynuose. Vienas paprastesnių būtų toks: 300 g nuluptų, susmulkintų česnakų sudėti į užsukamą puslitrinį stiklainį, užpilti spiritu, laikyti tamsioje vietoje tris savaites. Gerti kasdien po 20 lašų su puse stiklinės pieno.

Kitas: 250 g česnakų tyrės sumaišyti su 350 g medaus, savaitę laikyti tamsioje vietoje. Paskui vartoti po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną, pusę valandos prieš valgį.

Trečias: sumalti vieną citriną kartu su viena česnako galvute, sumaišyti, užpilti puse litro virinto ir atvėsinto vandens, laikyti kambario temperatūroje 4 dienas, nukošti ir gerti po pusę stiklinės prieš valgį – visą rudenį, žiemą ir pavasarį.

Peršalus. Nuo peršalimo, kosulio, bronchito padeda česnakiniai įtrynimai. Česnako sultis ar tyrę sumaišyti su kiaulienos (vidiniais) taukais, įtrinti gulinčiam ligoniui krūtinę, nugarą, apvynioti šiltu švelniu vilnoniu audeklu, šiltai užkloti, duoti gerti su česnakais pavirinto pieno, medaus. Kojų padus stipriai įtrinti česnako tyre, apauti vilnonėmis kojinėmis.

Įvairių negalavimų metu šviežią česnakų tyrę žiniuonys pataria tverti prie pilvo: gerina pilvo organų darbą, skatina prakaitavimą ir šlapimo išsiskyrimą. Įtrinama tyrė padeda ir nuo sąnarių skausmų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.