Šeimai iširti neleidžia bankas

Bankai jau imasi daryti įtaką žmonių asmeniniam gyvenimui.

Paėmę paskolą žmonės nustemba staiga sužinoję, kad negali patys spręsti, su kuo gyventi, ir teisiškai įforminti savo santykių be banko leidimo.

Vertė gyventi drauge

Klaipėdietė Irina pasakojo negalėjusi net įsivaizduoti, kad jos gyvenimą galės reguliuoti bankas.

Moteris 10 metų buvo laimingai ištekėjusi, augino du vaikus ir planavo gražią ateitį. Šeima gyveno pasiturimai, tad sumanė paimti banko paskolą ir nusipirkti kotedžą miesto centre.

Irina nežinojo, kad jos šeimos idilė vieną dieną žlugs. Vyras pamilo kitą ir pradėjo skyrybų procesą.

Buvusiems sutuoktiniams tai buvo labai sunkus laikas, tad norėta kuo greičiau baigti teismų procedūras, kad būtų galima atsigauti po patirto ilgalaikio streso ir pradėti naują gyvenimą.

Teisme nebuvo pykčių ar kivirčų, pora bandė išsiskirti gražiuoju. Buvę sutuoktiniai sutarė, kaip dalinsis užgyventą turtą.

Nagrinėjant bylą kaip suinteresuotas asmuo dalyvavo ir paskolą išdavusio banko atstovas.

Nors abu iširusios šeimos nariai sutarė, kad kliūčių ištuokai nėra, dar apie metus juos drauge būti privertė nesutikęs su ištuoka banko atstovas.

Su kita žmona sykiu

Taip atsitiko todėl, kad vyras, prisiėmęs atsakomybę už paskolos grąžinimą, banko manymu, buvo finansiškai nepajėgus tai garantuoti.

Ištuokos byla truko beveik metus. Kiekvieną posėdį buvo teikiami pasiūlymai, kaip išspręsti situaciją.

Irina sutiko gauti vaikų išlaikymui žymiai mažesnius alimentus, kad buvęs sutuoktinis galėtų deklaruoti didesnes savo pajamas.

Tačiau banko atstovui vis kažkas neįtiko, jis negalėjo suformuluoti reikalavimų ir, buvusių sutuoktinių manymu, vilkino bylą.

Kol vyko bylinėjimasis, buvę sutuoktiniai negalėjo parduoti įsigyto kotedžo ir nusipirkti naujus būstus. Teko buvusiai ir būsimajai vyro žmonoms gyventi po vienu stogu.

Tai kainavo nemažai sveikatos abiem moterims, didžiulę traumą patyrė ir vaikai.

Dalijasi ir skolas

Klaipėdos miesto apylinkės teismo Civilinių bylų skyriui vadovaujanti teisėja Aldona Pupeikienė sakė, jog tokie atvejai dar nėra dažni, bet kasmet kiekvienam teisėjui tenka bent po kelias panašias bylas.

Žmonės ima vis daugiau ilgalaikių paskolų ir vis dažniau susiduria su problema jas grąžinant.

Taip pat atsitinka ir su skolomis ne tik bankams, bet ir įmonėms ar privatiems asmenims.

Dalindamiesi drauge įgytą turtą, išsituokiantieji turi pasidalinti ir įsipareigojimus bei skolas.

Teisėjai pastebi, kad iš šių situacijų šeimos bando išeiti gudraudamos. Pavyzdžiui, įformina automobilio nuomos sutartį.

Taip padidinamos pajamos ir galima lengviau susitarti dėl paskolos grąžinimo.

Skyrybų daugėja

Dažniausiai stengiamasi, kad už paskolą įsigytas butas tektų tam yrančios šeimos nariui, kuris prisiima įsipareigojimą mokėti paskolą. Paprastai tai būna vyras.

Tačiau įmanomas ir kitas variantas, kai tame būste leidžiama gyventi moteriai su vaikais iki jų pilnametystės.

Vaikų interesams ištuokos bylose atstovauja Vaikų teisių apsaugos vyriausioji specialistė juridiniams klausimams Andžela Krugliakova.

Ji pasakojo, kad kasmet ištuokų bylų daugėja, jose vis dažniau kalbama apie nebaigtus vykdyti įsipareigojimus bankams.

2004 metais tarnybos darbuotojai dalyvavo sprendžiant 96 klaipėdiečių ištuokos bylas, o pernai tokių bylų būta jau 124.

Reikėtų vykti į banką

Vakar Klaipėdos miesto apylinkės teisme bendru sutarimu, tai yra geruoju, išsituokti norinti pora pati paprašė savaitei atidėti posėdį, nes nespėjo susitarti su banku.

„DnB Nord Banko” atstovas spaudai Andrius Vilkancas teigė, kad geriausia būtų, jei įsipareigoję bankui klientai dar prieš pradėdami ištuokos procesą apsilankytų banke.

„Suprantama, kad skyrybos yra labai nemaloni procedūra, ir žmonės ne visada pagalvoja, kaip ją palengvinti. Tačiau bankas nėra suinteresuotas tyčia vilkinti procesą. Mums svarbu, kad nebūtų pažeisti ne tik mūsų, bet ir kliento interesai”, – sakė A.Vilkancas.

Pinigus teks grąžinti

Bankininkai su klientais sudaro santuokos nutraukimo pasekmių sutartį. Tai yra turto ir prievolių pasidalijimo sutartis. Jai būtinai turi pritarti ir abu buvę sutuoktiniai, ir bankas.

A.Vilkanco teigimu, tokia sutartimi siekiama apsaugoti kliento interesus.

Bankininkai tikina bandantys su klientais spręsti visus klausimus vadovaudamiesi pasitikėjimo ir supratimo principais.

Tačiau nereikia pamiršti, kad bankininkystė yra verslas, ir svarbu, kad įsipareigojimų, kuriuos prisiima abu šeimos nariai, po ištuokos būtų laikomasi.

Neretai tartis su banku klientui padeda advokatai. Tada galima teisiškai teisingai sudaryti sutartį įsipareigojimų vykdymui atidėti arba pakeisti sąlygas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.