Savivaldybės vadovei – nemalonumai dėl STT įtarimų

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorę Juditą Simonavičiūtė užgriuvo netikėti nemalonumai – Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) uostamiesčio apygardos skyriaus tiriamoje baudžiamojoje byloje jai pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Tai vakar patvirtino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikalstamų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Plioplys.

Anot jo, Generalinė prokuratūra kontroliuoja STT atliekamą ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja Klaipėdos savivaldybės valdininkės pavardė. Oficialiai įtarimai J. Simonavičiūtei buvo pareikšti praėjusią savaitę, tačiau kol kas parodymų ji dar nedavė.

Pirminiais duomenimis, dėl galimai neteisėtos J. Simonavičiūtės veiklos uostamiesčio Savivaldybė galėjusi negauti kelių dešimčių milijonų litų.

Tiek pinigų neva galėjo būti prarasta pernai pardavus Savivaldybei priklausančias likviduojamos UAB „Dekoratyviniai augalai” akcijas. Esą jos buvo parduotos tik maždaug už 5 milijonus litų, nors jų vertė buvusi kelis kartus didesnė.

J. Simonavičiūtė vakar pripažino, kad STT agentai ją buvo iškvietę į apklausą. Šio įvykio detales Savivaldybės administracijos vadovė komentavo labai nenoriai, nes taip jai rekomendavęs advokatas, tačiau patikino, kad ne tik jaučiasi, bet ir yra visiškai nekalta.

„Visą šią istoriją pavadinčiau paprasčiausiu politikavimu. Kai mano advokatas pamatė surinktus dokumentus ir neva mano kaltės įrodymus, pasakė, kad reikėjo drąsos pareikšti įtarimus”, – kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Pasak jos, Klaipėdos savivaldybė minėtoje akcijų pardavimo istorijoje jokios žalos nepatyrė.

„Vakarų ekspresas” ne karta yra rašęs, jog dar 1997 metais uostamiestyje buvo steigiama bendra Lietuvos-Danijos bendrovė „Miško verslas”.

Viena iš steigėjų buvo ir Klaipėdos savivaldybė, įnešusi į naująją bendrovę UAB „Dekoratyviniai augalai” turtą ir gavusi 34 proc. „Miško verslo” akcijų. Tais pačiais metais „Dekoratyvinius augalus” imta likviduoti, tačiau procesas nesėkmingai tęsėsi septynerius metus.

2004 metais pakeistas likvidatorius Savivaldybę informavo, kad ši bendrovė yra įsiskolinusi ir kreditoriai ėmė grasinti išparduoti jos akcijas per antstolius. Kartu likvidatorius pranešė, kad „Dekoratyvinius augalus” pageidauja pirkti vienas iš likusių dviejų „Miško verslo” akcininkų – UAB „Eurovesta”.

Pasak J. Simonavičiūtės, nepriklausomas vertintojas „Dekoratyvinius augalus” įvertino apie 2,3 milijono litų. Tačiau Klaipėdos miesto taryboje politikai nusprendė, kad akcijos turi būti parduotos už 5 milijonus litų.

Sandoris su „Eurovesta” buvo įvyko praėjusių metų viduryje. Tiesa, iki tol dar buvo kilęs didelis triukšmas, nes netikėtai atsiradusi įmonė „Geležies laužas” už „Dekoratyvinius augalus” iš karto pasiūlė 17 milijonų litų.

„Visi išsigando, kai „Geležies laužas” įvardijo tokią sumą. Tačiau šio pirkėjo patikimumu iš karto suabejota, nes jis pareiškė, kad apie viską sužinojo perkaitęs laikraščius. Tada Savivaldybės pozicija buvo tokia – geriau žvirblis saujoje nei balandis ant stogo. Ir, manau, ji buvo teisinga”, – sakė J. Simonavičiūtė

Jos nuomone, tiek dėl „Dekoratyvinių augalų” pardavimo kilęs triukšmas, tiek dabar jai pareikšti SST įtarimai yra provokacija.

Žinia, didžiausią rezonansą šioje istorijoje kelia vertingas „Dekoratyvinių augalų” turtas, t.y. trys žemės sklypai prestižinėse uostamiesčio vietose – šalia Labrenciškių esantis medelynas, „Žuvėdros” stovykla Giruliuose ir didžiulis sklypas šalia Danės upės.

„Dekoratyvinius augalus” įsigijęs vienas iš „Miško verslo” akcininkų, įgavo teisę laisvai jais disponuoti.

„Vakarų eksprese” jau esame rašę, jog šia istorija buvo susidomėję ir Seimo nariai. Parlamentaras Jurgis Razma yra viešai pareiškęs, esą galima manyti, jog „Miško verslas” buvo įsteigtas iš anksto suplanavus užvaldyti šiuos vertingus žemės sklypus. Parlamentaras čia įžvelgė korupcijos apraiškų, nors tai bylą iškėlusioje Klaipėdos apygardos prokuratūroje nebuvo įrodyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.