Gydytojo konsultacija – per atstumą

Pagal e. sveikatos projektą visos gydymo įstaigos turės informaciją apie ligonių, gyvenančių bet kurioje šalies vietovėje, sveikatą

Lietuvoje įgyvendinamas sveikatos priežiūros paslaugų teikimo internetu projektas e.sveikata. Naujojoje nacionalinėje e-sveikatos sistemoje kiekvienam pacientui bus sukuriama elektroninė ligos istorija, todėl gydytojas bet kurioje Lietuvos vietoje nedelsiant gaus būtiną informaciją apie ligonį, jo sveikatos būklę, gydymo eigą, paskirtus vaistus, atliktų tyrimų rezultatus ir kitus reikalingus duomenis.

Užsiregistruoti pas gydytoją – internetu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir pasaulinė IT (informacinių technologijų) sprendimų kompanija „Hewlett-Packard” baigia pirmąjį e. sveikatos sistemos projekto įgyvendinimo etapą. Šiuo metu yra sukurti pagrindiniai integruotos sistemos moduliai, kurie toliau vystant projektą šalies sveikatos priežiūros įstaigoms suteiks galimybę keistis elektronine paciento sveikatos informacija.

SAM specialistai tvirtina, kad tai leis gerinti teikiamų sveikatos paslaugų kokybę ir prieinamumą, gydymo įstaigose sumažės eilės, gydytojai ir ligoniai sutaupys nemažai laiko. Gydytojai galės dirbti efektyviau, mažiau laiko skirdami dokumentacijai, o daugiau dėmesio – savo pacientams.

Nacionalinį e. sveikatos projektą SAM parengė vadovaudamasi Elektroninės sveikatos 2005-2010 m. strategija. Projekto pirmojo etapo kūrimui ir diegimui iš Pasaulio banko paskolos skirta 9 milijonai litų. Bendra e. sveikatos projekto, kuris diegiamas trimis etapais, vertė – 28 milijonai litų. Projektą numatoma užbaigti 2008 metų pabaigoje.

Panašios sistemos diegiamos Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Ispanijoje, Australijoje, Kroatijoje, Estijoje, JAV.

Įdiegus naują e. sveikatos sistemą gyventojai galės internetu užsiregistruoti pas gydytoją, tyrimams bei kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms. Kiekvienas pacientas galės naudotis specialiai jam parengtomis nesudėtingomis registracijos normomis, sužinoti informaciją apie savo gydymo eigą, gauti gydymo ir sveikos gyvensenos patarimus.

Elektrokardiograma – namuose

SAM įgyvendinamas e. sveikatos projektas skirtas administraciniams sveikatos priežiūros aspektams kontroliuoti, administruoti, o kauniečiai medikai sėkmingai vykdo klinikinį praktinį e.sveikatos projektą.

„E. sveikata – tai kompleksinė sistema, kuriama padėti pacientams ir gydytojams siekti optimalaus gydymo bet kuriuo laiku bei bet kurioje pasaulio vietoje, – teigia Kauno medicinos universiteto (KMU) Kardiochirurgijos klinikos administratorius bei projekto „Regioninė e. sveikata” vadovas Lietuvoje Giedrius Vanagas. – Šiuo metu Lietuvoje nėra pakankamai specialistų, galinčių kurti, diegti, vystyti e. sveikatos sistemą, todėl būtinas tarptautinis bendradarbiavimas.

KMU pasiūlius bei aktyviai pritarus kitiems INTERREG programos dalyviams tokia bendradarbiavimo grupė buvo pradėta formuoti. KMU parengė ir pristatė tokios programos pagrindinę struktūrą”.

KMU klinikos sėkmingai įgyvendina projektą „Regioninė e. sveikata”. Klinikų medikai yra sukaupę nemažą patirtį diegiant telemedicinos paslaugas Lietuvos gyventojams. Pasak KMU Kardiologijos instituto Kardiologinės reabilitacijos laboratorijos vedėjo profesoriaus Donato Vasiliausko, jau pusę metų naujosios technologijos taikomos ligoniams, turintiems aukštą riziką išeminės širdies ligos komplikacijoms ir pakartotiniam miokardo infarktui.

Projekte dalyvaujantys ligoniai mokami atpažinti širdies priepuolio simptomus ir naudotis jiems nemokamai duotais prietaisais, galinčiais užregistruoti kardiogramą. Pajutęs širdies priepuolio simptomus ir persiuntęs elektrokardiogramą, pacientas skambina į KMU Kardiologijos kliniką budinčiam gydytojui kardiologui ir gauna nemokamą konsultaciją dėl elektrokardiogramoje matomų pakitimų.

Šia kauniečių patirtimi profesorius D.Vasiliauskas Vokietijoje, Kylyje, pasidalijo su e. sveikatos projektų politinės tarybos nariais. Profesorius pristatė klinikinį atvejį, įrodantį telemedicinos galimybes suteikti kokybiškesnes paslaugas pacientams bei padidinti kardiologinės pagalbos prieinamumą Lietuvos gyventojams. Europos Sąjungos politikams padarė didelį įspūdį Lietuvos medikų profesionalumas ir sėkminga patirtis.

Telemedicinos paslaugos trumpina eiles

Kauniečių medikų įgyvendinamas telemedicinos projektas – vienas pirmųjų Baltijos valstybėse. Jo vadovas Giedrius Vanagas teigė, kad taikant telekardiologijos paslaugas ir vertinant paslaugų prieinamumą jau dabar pastebimas teigiamas efektas, kadangi projekte dalyvaujantys pacientai esant širdies priepuoliui greičiau atpažįsta pavojingą ligą ir greičiau kreipiasi į gydytojus.

„Tokiu būdu net trečdaliu sutrumpėjo laikas nuo ligos pradžios iki kvalifikuotos pagalbos suteikimo. Manoma, kad projekto dalyviai 45 proc. rečiau kreipėsi į gydymo įstaigas, nes gavo konsultacijas telefonu dėl tolesnės gydymo taktikos. Tai rodo, kad telemedicinos paslaugos gali mažinti eiles gydymo įstaigose”, – tvirtino G.Vanagas.

Projekto teikiamomis telemedicinos paslaugomis naudojosi 29 KMU Kardiologijos klinikos pacientai. Projektą finansuoja Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondas. KMU skirta 250 tūkst. eurų. Bendras biudžetas – 3,5 mln. eurų, 25 proc. lėšų skiria projekto dalyviai bei Norvegijos vyriausybė.

Naujausiomis technologijomis pagrįstas projektas

Projekto „Regioninė e. sveikata” ribose nuo rugsėjo mėnesio pradėta teikti dar viena telemedicinos paslauga KMU Kardiologijos klinikos pacientams, dalyvaujantiems kardiologinės ambulatorinės reabilitacijos programoje.

„Ši programa yra finansuojama ir skatinama Valstybinės ligonių kasos, nes ji veiksmingesnė sąnaudų požiūriu: ligonis gyvena namuose, tačiau yra gydomas ligoninėje, kur jam teikiamos įvairios reabilitacijos paslaugos, – teigia projekto vadovas G.Vanagas. – Papildomai, kaip ir kitiems pacientams, dalyvaujantiems „Regionine e. sveikata” projekte, suteikiama galimybė naudotis EKG aparatais namuose. Manoma, kad ši priemonė taip pat leis įvertinti širdies funkcinę būklę po fizinio krūvio pacientui esant namuose”.

Būtina tarptautinė studijų programa

Europos Sąjungos politikai, matydami telemedicinos poreikį šiandieninėje medicinos praktikoje, siūlo universitetuose į studijų programas įtraukti ir telemedicinos bei e. sveikatos mokymą, kadangi visose ES valstybėse dar trūksta žinių ir informacijos apie telemedicinos pritaikomumą klinikinėje medicinos praktikoje. Dėl žinių trūkumo šiomis paslaugomis dar nepakankamai pasitiki ir dalis medikų, ir ligonių.

KMU Kineziologijos ir sporto medicinos katedros vedėjo profesoriaus Alfonso Vainoro teigimu, telemedicinos mokymuose labai svarbus medikų visuomenės supažindinimas su telemedicinos galimybėmis ir e. sveikatos sistemų funkcionalumu bei struktūra, jos pritaikomumu klinikinėje praktikoje.

„Žinojimas skatins ligonių ir gydytojų motyvaciją diegti vis naujesnes technologijas, leidžiančias padidinti paslaugų prieinamumą, laiku teikti saugias paslaugas pacientams”, – tvirtina profesorius A.Vainoras.

Jau žengti pirmieji žingsniai, kad nuo 2007 metų į KMU mokymo programas būtų įtrauktas telemedicinos ir e. sveikatos mokymas. Manoma, kad ateityje distancinio mokymo būdu vienu metu paskaitoje dalyvautų studentų grupės iš įvairių universitetų. Paskaitas galėtų skaityti dėstytojai iš bet kurios pasaulio vietos, internetu prisijungę prie studijų grupės.

Tokia studijų kurso idėja, palaikant e. sveikatos projektų politinei tarybai ir projekto „regioninė e.sveikata” valdybai, pradėta vystyti projekto ribose, tačiau manoma, kad tai turėtų virsti nauju ES lėšomis finansuojamu projektu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.