Ligos kontrolė priklauso nuo piniginės storio

Diabetu sergantys žmonės priversti reikalauti jiems privalomų atlikti tyrimų

Nepagydoma liga – diabetu sergantieji skundžiasi, kad šeimos gydytojai nenori skirti jiems priklausančių kompensuojamųjų savikontrolės priemonių – diagnostinių juostelių. Dažnai ligoniams tenka jų tiesiog reikalauti, o apie privalomą atlikti diabetikams labai svarbų glikuoto hemoglobino tyrimą nemaža dalis jų net nežino.

Informaciją gauna diabetikų bendrijoje

Kauno diabetikų bendrijos „Aronija” pirmininkė Genovaitė Vrotniakienė tvirtina, kad kai kurie bendrijos nariai apie jiems priklausantį diagnostinių juostelių skaičių, glikuoto hemoglobino tyrimą sužinojo tik bendrijoje, nes gydytojai jų apie tai neinformavo ir tyrimo atlikti nesiūlė.

Skundai, kad gydytojai nenori skirti diagnostinių juostelių, pasiekia ir Lietuvos diabeto asociaciją. Jos vadovai ragina ligonius reikalauti to, kas jiems priklauso.

Diabetas – tai endokrininė liga, kai organizmas negali normaliai pasisavinti gliukozės. Ji neišgydoma, bet kontroliuojama. Jei diabetas ilgą laiką nekontroliuojamas, gali vystytis pakitimai, dėl to anksti netenkama darbingumo, tampama invalidais. Sunkių komplikacijų riziką galima būtų sumažinti, jei ligoniai penkis kartus per dieną diagnostinėmis juostelėmis tikrintųsi cukraus kiekį kraujyje ir jį reguliuotų medikamentais.

Anksčiau diabetikams per metus buvo skiriama 150 juostelių, kurių pakakdavo tik vienam mėnesiui. Nusipirkti jų daugiau įstengdavo mažai kas, nes viena dėžutė (50 juostelių) kainuoja apie 60-100 litų. Pernai panaikinus išmokas gydomajam maitinimui, diabetikams kompensuojama daugiau nei iki šiol savikontrolės priemonių. Dabar vaikams (iki 18 metų) kompensuojama 1800 diagnostinių kraujo gliukozės testų per metus, pirmo tipo diabetu sergantiesiems – 600 testų per metus, antro tipo diabetu sergantiesiems, besigydantiems insulinu, – 300 testų per metus, antro tipo sergantiesiems, nesigydantiems insulinu, 150 testų per metus.

Nors diagnostinių juostelių diabetikai gauna daugiau, tačiau jų normaliai ligos kontrolei dar trūksta (išskyrus vaikus iki 18 metų).

Naudoja tik kritiniais atvejais

„Gydytojai ragina kontroliuoti savo ligą, reguliariai tikrinti cukraus kiekį kraujyje, tačiau diagnostinių juostelių gauname per mažai, – tvirtina dvylika metų diabetu serganti vaikų darželio auklėtoja Regina J. – Juostelių nusipirkti negaliu, nes atlyginimo vos užtenka maistui, mokesčiams. Todėl juosteles, kurias skiria gydytoja, taupau. Tikrinu cukraus kiekį kraujyje tik tada, kai jaučiu, kad jo sumažėjo. Tokiais momentais būna silpna, pila prakaitas. Gali ištikti koma, jei skubiai nesuvalgysiu cukraus ar medaus šaukštelio. Suprantu, kad tokia „kontrolė” organizmui kenksminga, bet kitaip neišeina”.

Ne visi šeimos gydytojai diabetu sergantiems savo pacientams skiria glikuoto hemoglobino tyrimą, nors tai jie turi daryti vykdydami sveikatos apsaugos ministro įsakymą. Pagal jį per kalendorinius metus iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų pirmo tipo cukriniu diabetu sergantiems vaikams ir suaugusiesiems apmokama iki 4, antro tipo cukriniu diabetu sergantiesiems – iki 2 glikuoto hemoglobino tyrimų.

Genovaitė Vrotniakienė teigia, kad jos vadovaujamoje bendrijoje „Aronijoje” diabetikai mokomi valdyti ir kontroliuoti savo ligą. Bendrijoje paskaitas skaito ir veda praktinius užsiėmimus medikai.

Moko kontroliuoti

Kasmet lapkričio 14-ąją pasaulyje minima Tarptautinė diabeto diena. Ta proga vakar Kauno medicinos universiteto Endokrinologijos klinikoje jos vadovas profesorius G.Kazanavičius, gydytojos R.Verkauskienė, E.Danytė sergančiuosius diabetu mokė, kaip kontroliuoti savo ligą bei išvengti komplikacijų, kokia svarbi yra mityba.

Visiems norintiems buvo atliktas glikemijos tyrimas, tikrinama neuropatija galūnėse, matuojamas ūgis ir svoris. Vaikų endokrinologijos skyriuje buvo suorganizuotas piešinių konkursas.

Pasitikrinti kviečia ir diabetikų bendrija „Aronija”. Jos būstinėje Vytauto pr. 79-415 antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 13 iki 15 val. iki gruodžio 1-osios kraujo glikemija bus tikrinama nemokamai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.