Šilumos tiekimo sutrikimų Senamiestyje inspektoriai netirs

Bendrovė, nutraukusi šildymą beveik 300 namų, teigia pažeidusi trasą dėl netikslaus tinklų projekto

Dėl praėjusį penktadienį Kauno senamiestyje užfiksuotų šilumos tiekimo sutrikimų vakar Savivaldybėje buvo sukviesta ekstremalių situacijų valdymo centro veiklos koordinavimo grupė. Ji aiškinosi, kodėl kelioms valandoms buvo nutrūkęs tiekimas net 297 namams.

Inspekcijai – ne avarija

Posėdyje dalyvavęs Valstybinės energetikos inspekcijos Kauno teritorinio skyriaus vedėjas Algirdas Jakubauskas informavo, kad įvykius turėtų ištirti AB „Kauno energija”.

„Šitie įvykiai parodė, kad jie gali pasikartoti ir šaltesniu metu”, – sakė A.Jakubauskas. „Pagal mūsų inspekcijos nuostatus, jei per 16 valandų gedimas nėra lokalizuojamas, tai yra sutrikimas. Jeigu tai nepadaroma per 24 val. – tai yra avarija. Šiuo atveju nebuvo nei sutrikimo, nei avarijos, todėl mūsų inspekcija įvykio netirs. Tai turės padaryti pati „Kauno energija”, – sakė A.Jakubauskas.

Anot jo, „Kauno energija” turės nustatyti įvykio kaltininką ir jam surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą. „Paskui inspekcija jau skirs baudą. Maniau, kad už panašius dalykus galima skirti didelę baudą, tačiau iš tiesų ji gali būti tik iki 500 litų”, – pažymėjo A.Jakubauskas.

Statybininkai rodo į projektuotojus

Kaip skelbiama, šilumos tinklų 50 cm skersmens vamzdį pažeidė Senamiestyje dirbę UAB „KRS” statybininkai. „Nežinau, kaip elgsis įmonė, tačiau baudžiamas yra būtent įvykio kaltininkas”, – sakė A.Jakubauskas. Jis pažymėjo, kad per keliolika pastarųjų metų Kaune tai buvo pirmas įvykis, kai pažeistas 50 cm skersmens vamzdis.

Senamiestyje ryšio kabelius tiesianti bendrovė KRS darbus numato baigti lapkričio 30 dieną. Savivaldybės Komunalinio ūkio skyrius leidimą atlikti kasinėjimo darbus išdavė rugsėjo 28 dieną.

KRS projektų direktorius Darius Vidmantas Vilimas sakė, kad bendrovė savo kaltę pripažįsta tik iš dalies. „Mes vadovavomės projektu, kurį parengė „Kauno komprojektas”. Jame nebuvo nurodyta, kad toje vietoje eina šiluminė trasa. Tomografinėje nuotraukoje buvo pažymėta, kad ten eina elektros tinklai, todėl buvome išsikvietę bendrovės VST atstovą. Paaiškėjo, kad ten eina šiluminė trasa, tačiau ji nebuvo pažymėta. Todėl mes negalime visiškai prisiimti kaltę”, – teigė D.V.Vilimas.

Surengs pratybas

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Robertas Stanionis informavo, kad kitą savaitę mieste bus surengtos pratybos, per kurias bus imituojama panaši avarija. Jis taip pat pažymėjo, kad įvykius Senamiestyje lydėjo netinkamas apsikeitimas informacija tarp skirtingų bendrovių ir prastas gyventojų informavimas.

„Kauno energijos” generalinis direktorius Aleksandras Sigitas Matelionis teigė, kad gedimas buvo lokalizuotas per 3 valandas po trasos pažeidimo, o dar per 3 valandas avarijos pasekmės buvo likviduotas ir atnaujintas šilumos tiekimas.

Pasirengė blogiausiam

Kai kurie posėdžio dalyviai ironizavo, kad į įvykį perdėtai sureagavo Centro seniūniją administruojanti bendrovė „City Service”, kuri į Kauną skubiai atvežė 300 elektrinių radiatorių ir kilnojamą elektrinę. „City Service” generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas teigė, kad elgėsi remdamasis turima informacija.

„Apie 16 val. iš „Kauno energijos” dispečerio gavome pranešimą, kad įvyko avarija. Tuo metu niekas mums negalėjo pasakyti, kada bus atnaujintas šilumos tiekimas. Nutariau, kad reikia imtis priemonių, nes sinoptikai prognozavo minusinę temperatūrą. Laimė, kad viskas baigėsi laimingai ir mūsų pagalbos neprireikė. Mes niekieno neprašome atlyginti mūsų dėl to patirtus nuostolius, o kitą kartą lygiai taip pat imsimės priemonių, kokios, mūsų manymu, bus būtinos, – teigė Ž.Lapinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.