Naujagimį pametusi “gegutė” ieškota pusę paros

Skaudus įvykis pakaunėje sugrąžino į šiurpios tragedijos, susijusios su kito šios moters sūnaus likimu, tyrimą

Kauno rajono policija pusę paros ieškojo viename Samylų seniūnijos Žiegždrių gyvenvietės namo bute, kurio šeimininkė garsėja priklausomybe nuo alkoholio, aptikto vos dviejų mėnesių naujagimio motinos. Ši dar palyginti laimingai pasibaigusi istorija pakaunės teisėsaugininkus sugrąžino į praeitį, kai prieš trejus metus teko narplioti dar pusantrų metų neturėjusio mažylio, kurio lavonėlis buvo aptiktas vienoje tos pačios Samylų seniūnijos sodų bendrijos „Laumėnai” atliekų duobėje, nužudymo aplinkybes.

Minėtas šiurpus nusikaltimas, padarytas nuo gyvenimo naštos palūžusios šešiasdešimt trejų metų mažylio močiutės (berniukas nuskandintas), buvo atskleistas padedant jos dar ketverių metų neturėjusiai anūkei – nužudytojo sesutei. Abu mažyliai buvo tos pačios „gegutės”, kurios pakaunės policija ieškojo nuo pirmadienio vakaro iki vakarykščio ryto, vaikai. Prieš kelerius metus, kai tragiškai žuvo jos sūnelis, Daiva Šliaužytė buvo dingusi kaip į vandenį apie porą mėnesių, palikusi mažylius taip pat girtaujančiam vyrui – anūką nužudžiusios ir teismo sprendimu psichiatrų globon atiduotos močiutės sūnui.

Šį pirmadienį D.Šliaužytė paliko savo vos poros mėnesių sūnelį pas Žiegždrių girtuoklę. Apie tai, kad už sienos esančioje landynėje verkia mažylis, kaimynai girdėjo jau nuo vidurdienio. Pranešti policijai apie pamestinuką nuspręsta apie dešimtą vakaro, nesiliaujant jo verksmui ir pamačius, kad vos ant kojų bepastovinti kaimynė nešiojasi naujagimį čiūčiuodama. Iki tol manyta, kad mažylis – kartu su motina.

Nurodytu adresu atvykusi policijos operatyvinė grupė rado ne per šilčiausiai aprengtą vaikelį nekūrenamoje patalpoje (teigiama, kad pareigūnams joje buvo vėsu su striukėmis) ir alkaną. Kol atvyko iškviesta greitoji medicinos pagalba, mažylį savo kūnu, pasikišusi po striuke, šildė viena pareigūnė.

Pamestinukas nuvežtas į Kauno apskrities ligoninę. Jo mamą pavyko rasti tik kitą rytą. Apie dešimtą valandą ji pastebėta kartu su jau minėta savo sugėrove, kurios namuose paliko vaiką, einančios Žiegždrių gatve. Nuo abiejų trenkė alkoholiu: mažylio mama pripūtė į alkoholio matuoklį 0,39 promilės, jos draugė – 1,98.

Atsivežus sulaikytąsias apklausai į policiją, D.Šliaužytė pateikė tokį savo klajonių, pametus vaiką, pasiaiškinimą: neva pritrūko sauskelnių, dėl to išskubėjo pas gretimame Laumėnų kaime gyvenančius savo tėvus jų atsinešti, nors teigė pastaruoju metu su mažyliu apsistojusi pas brolį ar seserį Aukštuosiuose Šančiuose. Prisipažinus, kad išgėrė su drauge, kuriai paliko mažylį, puslitrį, D.Šliaužytė teigia išėjusi sauskelnių, jau sutemus. Neva kai grįžo, vaiko jau nebuvo, tačiau ji nenorėjo tikėti draugės pasakojimu, kad šį išsivežė policijos iškviesta greitoji. Tačiau neslepia, kad pradėjo kūdikio ieškoti tik iš ryto. Neva tada ją ir sulaikė Girionių policijos nuovados pareigūnai.

Dvidešimt aštuonerių metų D.Šliaužytei pateiktas įtarimas dėl piktnaudžiavimo motinos teisėmis (palikus vaiką ilgą laiką be priežiūros). Tačiau ji nesuimta: parinkta švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Apie tai, kaip ji elgiasi su savo mažyliu, informuota Kauno rajono Vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT). Kauno apskrities ligoninėje globojamas berniukas be šios tarnybos sprendimo motinai atiduotas nebus. Pasak laikinai Kauno rajono VTAT vadovaujančios Sigitos Mockienės, ketinama apriboti D.Šliaužytės teises ir į mažylį, ir į vyresniąją, jau septynerių metų, dukrą. Pastaroji per savaitę būna vienoje Kauno internatinėje mokykloje.

Mažyliui ketinama ieškoti globėjų, o dėl septynmetės likimo dar bus tartasi su miesto VTAT: Kaune gyvena jos tėvas. Kitas galimas variantas: mergaitės globa bus pasiūlyta Laumėnuose gyvenančiai močiutei – D.Šliaužytės mamai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.