Sveikatą praradusios darbuotojos atakuoja įmonę

Vienai klaipėdietei prisiteisus 160 tūkst. litų už darbe prarastą sveikatą į kovą pakilo ir buvusios jos bendradarbės

Klaipėdoje įsikūrusiai įmonei „Yazaki Wiring Technologies Lietuva” gali tekti gerokai pakratyti piniginę. Uostamiesčio teisme jau guli kelių buvusių darbuotojų ieškiniai dėl turtinės ir moralinės žalos atlyginimo. Viena tokia byla jau baigėsi gamyklos nenaudai.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas atidėjo 49 metų Sigitos Monkevičienės ieškinio nagrinėjimą. Ieškovė turės pateikti papildomų dokumentų.

Moteris prašo iš buvusios darbovietės priteisti 200 tūkst. litų neturtinės žalos ir 28 tūkst. litų kompensaciją – esą dėl darbdavio kaltės negautas pajamas.

Monkevičienė įmonėje 10 metų dirbo laidų rinkinių formuotoja. Medikams nustačius profesinę ligą iš darbo ji atleista pernai sausį. Nors pagal įstatymą Monkevičienei darbdaviai privalėjo suteikti lengvesnį, jos sveikatos būklei tinkamą darbą, to nebuvo padaryta. Iš darbo dėl tos pačios priežasties atleistos dar 8 moterys.

Šiuo metu buvusi „Yazaki WTL” darbuotoja tvarkosi invalidumo dokumentus. Komisija pripažino, kad Monkevičienė neteko 55 proc. darbingumo. Klaipėdietei dėl sunkaus ir įtempto darbo prie konvejerio susidėvėjo vieno peties sąnarys.

Netekusi darbo Monkevičienė nenuleido rankų ir ieškojo kito darbo. Tačiau sveikatos būklė jai neleido ilgai dirbti. 9 mėnesius dirbusi viename prekybos centre daugiau laiko praleisdavo ligos patale. Jos sveikatos būklė vis blogėjo. Padedama profsąjungos, kurios narė ji yra, Monkevičienė, kaip ir praėjusią savaitę bylą prieš „Yazaki WTL” laimėjusi Gražina Šveistrienė, ryžosi kovoti.

Klaipėdietė, nepaisydama prarastos sveikatos, dar ieško lengvesnio darbo. Ji užsiregistravo darbo biržoje, šiuo metu dar ir mokosi.

Bylinėtis rengiasi ir kita dėl įgytos profesinės ligos iš „Yazaki” atleista darbuotoja Sigutė Gureckienė, dar kelios moterys.

Į teismą jos kreipėsi, kai nepavyko gražiuoju susitarti su buvusiais darbdaviais. „Yazaki WTL” situacijos nekomentuoja. Įmonėje, gaminančioje laidus automobiliams, šiuo metu dirba per 2000 žmonių, dauguma – moterys.

Šveistrienė pirmoji iš gamyklos darbuotojų kreipėsi su ieškiniu į teismą. Moteris iš „Yazaki WTL” prašė priteisti 500 tūkst. litų neturtinės žalos, tačiau teismas ieškinį patenkino iš dalies. Kaip kompensaciją už prarastą sveikatą ir neturtinę žalą įmonė įpareigota buvusiai darbuotojai sumokėti 160 tūkst. litų. Tačiau Šveistrienės toks sprendimas netenkina, tad žada jį skųsti.

Sveikatą moteris prarado per aštuonerius darbo įmonėje metus. Šveistrienė susirgo nepagydoma liga, kuri, nesilaikant gydytojų rekomendacijų, progresuos. Medikai neatmeta, kad dirbdama sunkų darbą, ligonė ateityje neišvengiamai atsisės į invalido vežimėlį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.