Kremliaus planuose – pasaulinis dujų kartelis

Rusija gali sukurti gamtinių dujų kartelį, panašų į naftos šalių aljansą OPEC

NATO patarėjai parengė ataskaitą, kurioje šalims narėms rekomenduoja priešintis bet kokiems Rusijos ketinimams sukurti „dujų OPEC”. Ataskaitoje, kurią paskelbė laikraštis „Financial Times” pabrėžiama, kad Rusija gali mėginti suvienyti gamtines dujas išgaunančias šalis į vieną struktūrą, kuri gerokai padidintų Maskvos įtaką Europai.

Analitikų duomenimis, į naują aljansą būtų pakviestas Kataras, Norvegija, Alžyras, Libija, virtinė Vidurinės Azijos šalių ir galbūt Iranas. Ekspertai daro išvadą, kad Rusija pasistengs išnaudoti energetiką kaip politinį ginklą, taip, kaip padarė su Ukraina ar Gruzija.

Tikslas – didelės kainos

Kad Rusija mėgina sukurti dujų kartelį, Europoje kalbama jau seniai. Internetinis leidinys gazeta.ru rašo, kad Tarptautinė energetikos agentūra dar praėjusią savaitę paskelbė ataskaitą ir joje pabrėžė pasaulinio dujų kartelio pavojų. „Egzistuoja tikimybė, kad dujas išgaunančios šalys pradės koordinuoti savo planus dėl investicijų ir gavybos. Šių šalių tikslas būtų neleisti rinkoje įsivyrauti per didelei dujų pasiūlai ir taip išsaugoti aukštas dujų kainas”, – rašoma dokumente.

Pabrėžiama, kad Rusijos dujų milžinas „Gazprom” jau ilgai „dirba” su Vidurinės Azijos šalimis, yra pasirašęs tarpusavio susitarimą su Alžyru, tiekiančiu 10 proc. Europai reikalingų dujų. „Egzistuoja šių šalių susitarimas prilaikyti investicijas į dujų gavybą”, – „Financial Times” teigė anoniminis šaltinis.

Analitikai mano, kad Rusija dėl dujų greičiausiai pradėjo puolimą visais frontais. „Rusija siekia didesnio šio sektoriaus reguliavimo. Šalis norėtų maksimaliai kontroliuoti dujų prekybos mastą. Pavyzdžiui, iš Vidurinės Azijos – per savo dujotiekius ir laisvo dujų kiekio išpirkimu iš šių šalių. Alžyrą ir kitas šalis siekiama kontroliuoti dvišaliais susitarimais”, – gazeta.ru sakė vienas Vakarų investicijų bendrovės analitikas.

Nelygu vartotojai

Į tokius analitikų tyrimus Kremlius reagavo žaibiškai, pavadindamas juos išsigalvojimais. „Atrodo, šios idėjos autoriai paprasčiausiai nesupranta termino „energetinis saugumas”. Tik beprotis galėtų sugalvoti, kad Rusija pradės šantažuoti Europą dujomis, turint galvoje, kad esame priklausomi nuo Europos vartotojų, kai ir jie priklausomi nuo mūsų”, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Kai kurie analitikai sutinka su tokiomis Rusijos pareigūnų mintimis – šalies įtaka pasaulio energetikai tokia didelė, kad nebūtina jai prie ko nors prisidėti. „Nežiūrint į naftos išteklius, Rusija nėra OPEC narė ir greičiausiai niekada ja nebus. Nematau nei politinės, nei ekonominės prasmės Rusijai kurti pasaulinį dujų kartelį”, – sakė įmonės „Megatrustoil” analitikas Aleksandras Razuvajevas.

Atsakas į chartiją

Politologai linkę rimtai vertinti dujas išgaunančių valstybių organizacijos kūrimą. Jie sako, kad iš Rusijos dujas perkančios Europos šalys gina savo interesus, susivieniję po Energetikos chartijos vėliava. Rusijai nepatinka, kad šiuo dokumentu ES ją mėgina priversti įsileisti Vakarų kapitalą į Rusijos vamzdynų sistemą. Tai reikštų, kad rusų vamzdžiais užsienio kompanijos galėtų importuoti, pavyzdžiui, kad ir azijietiškas dujas, o Rusija gautų tik mokestį už jų tranzitą. Teigiama, kad Rusija niekada su tokiu pasiūlymu nesutiks, todėl dujų kartelio įkūrimas būtų atsakas į chartiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.