Kauno valdžia – po opozicijos padu

Liberalų sąjūdžio frakcija, konservatoriai ir socialdemokratai miesto Taryboje užsimojo sustabdyti liberalcentristų buldozerį

Devyniolika Kauno miesto tarybos narių vienijančios opozicinės frakcijos vakar surengė neformalų pasitarimą, kuriame nuspręsta įsteigti specialią koordinacinę grupę.

„Tai turėtų tapti savotiška atsvara miestą valdantiems liberalcentristams. Siekiame apriboti mero ir jo politikos vykdytojų savivalę”, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Rimantas Mikaitis. Kauno miesto taryboje yra 41 narys. Miestą valdantys liberalcentristai vienija tik 12 narių.

Postai iki naujų rinkimų liks tušti

Kauno meras Arvydas Garbaravičius vakar patvirtino, kad nėra ieškoma, kas galėtų pakeisti praėjusią savaitę atstatydintą mero pirmąjį pavaduotoją Antaną Balutį ir Savivaldybės administracijos direktorių Arūną Keserauską.

„Sunku patikėti, kad iki rinkimų likus trims mėnesiams pavyktų rasti tinkamus kandidatus. Šiek tiek perskirstysime veiklos sritis, o Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai eis Robertas Stanionis”, – vakar sakė A.Garbaravičius.

Praėjusią savaitę pasigirdo kalbų, kad A.Balutis gali būti sugrąžintas į vicemero postą. Tai tik patvirtintų, kad atstatydinimo spektaklis surengtas norint atsikratyti Savivaldybės administracijos direktoriaus A.Keserausko.

„Kalbų yra daug, tačiau visiems turėtų būti aiškus principas – išėjai iš koalicijos, palik ir postus”, – teigė meras.

Buvęs vicemeras privilegijas išsaugos?

Šiandien R.Stanionis žada išspręsti ir dėl sporto rūmų derybų grupių kilusią dilemą. Praėjusią savaitę dirbo net dvi grupės. Vienai vadovavo Savivaldybės administracijos direktorius, kitai – mero remiamas A.Balutis.

„Dabar rengiami dokumentai. Derybose su prancūzais dėl koncesijos sutarties Savivaldybei atstovaus pirminė derybų grupė, kuriai vadovauja A.Balutis. Iš Savivaldybės administracijos specialistų sudaryta grupė rūpinsis paties projekto įgyvendinimu”, – „Kauno dienai” sakė laikinasis Savivaldybės administracijos vadovas.

Nors A.Balutis ir prarado vicemero postą, greičiausiai jis išsaugos tam tikras privilegijas. Kaip derybų grupės vadovui jam siūloma palikti ir kabinetą, ir automobilį. „Tai ypatingos svarbos projektas, todėl ir siūlome A.Balučiui sudaryti normalias darbo sąlygas”, – tikino A.Garbaravičius.

A.Balutis vakar „Kauno dienai” teisinosi jokių privilegijų nesiekiantis. „Dėl kabineto nieko nežinau, tačiau kažkur derybų grupė turės rinktis. Automobilio reikėtų, nes tenka važiuoti į Vilnių ir panašiai. Savąjį sudaužiau. Galbūt man suteiks galimybę pasinaudoti valdišku? Vadovauju ne tik sporto rūmų derybų grupei, bet ir kitoms. Iš jų manęs niekas neatšaukė”, – teigė buvęs vicemeras, prašydamas nesureikšminti automobilio klausimo.

Apie mero atstatydinimą nekalbėta

Vakar ryte posėdžiavę Liberalų sąjūdžio, Socialdemokratų ir Tėvynės sąjungos frakcijų vadovai sutarė veikti vieningai ir taip daryti įtaką mažumoje likusiems mero bendražygiams. Neoficialiais duomenimis, opozicinių jėgų bloką linkę palaikyti ir keturi krikščionys demokratai. Tuomet jau susidarytų savotiška nauja miesto Tarybos dauguma.

Kiekvieną pirmadienį opozicijos atstovai žada rengti posėdžius ir aptarti svarbiausius klausimus. „Mes tiesiog siekiame įteisinti tai, kas jau seniai egzistuoja. Bandydami sustabdyti miestui nenaudingus sprendimus ne kartą veikėme kartu su Liberalų sąjūdžio ir konservatorių atstovais. Dabar ypatingą dėmesį iki rinkimų žadame skirti biudžeto ir sporto rūmų projektams. Nežadame valdantiesiems diktuoti jokių sąlygų, tačiau blokuosime miestui nenaudingus sprendimus. Buldozerio principą teks pamiršti”, – teigė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Labanauskas.

„Jokių kalbų apie mero atstatydinimą nėra. Tiesiog reikia kontroliuoti valdančiąją mažumą”, – teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas R.Mikaitis. Jam pritarė ir Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas, atkreipęs dėmesį, kad Savivaldybės administracijai dabar vadovauja du liberalcentristai.

Patarėjo likimas neaiškus

Paklaustas, kaip vertina siūlymus A.Balučiui palikti tam tikras privilegijas, Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas teigė apie tai nieko negirdėjęs. „Būtų sudarytas tam tikras išskirtinumas. Miesto Tarybos nariai tokių privilegijų neturi. Apie tai dar kalbėsimės su A.Balučiu”, – teigė A.Kupčinskas.

„Tai tik patvirtintų kalbas, kad merui reikėjo pašalinti tik A.Keserauską. Tačiau to nebuvo įmanoma padaryti nepaaukojant vicemero. Įtarėme, kad A.Balučiui bus bandoma kompensuoti posto praradimą”, – sakė R.Mikaitis.

Praėjusią savaitę atsistatydinimo pareiškimą įteikė ir mero patarėjas konservatorius Algirdas Avižienis. Tačiau greičiausiai jis liks dirbti šiame poste. „Atsistatydinimo pareiškimas nepatenkintas. Bandysiu įkalbėti profesorių pasilikti. Tai susiję ne su politika, o konkrečiais darbais”, – tikino Kauno vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.