Raitys parašus dėl elektros tilto

Elektros energijos jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos projektą vykdysianti bendrovė pradės veikti tik kitais metais, o jos buveinė greičiausiai bus Vilniuje. Neatmetama, kad į naujos įmonės kapitalą įsilies ir privatus kapitalas.

Šį šeštadienį bendrovių „Lietuvos energija” ir „Polskie Sieci Elektroenergetyczne” vadovai, dalyvaujant Lietuvos ir Lenkijos premjerams Gediminui Kirkilui ir Jaroslawui Kaczynskiui, pasirašys naujos energetikos bendrovės steigimo dokumentus. Ši bendrovė įgyvendins elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimo projektą, leisiantį Lietuvos elektros sistemą sujungti su Vakarų Europa. Kaip sakė Energetikos agentūros direktoriaus pavaduotojas Jonas Rimantas Kazlauskas, įkūrus bendrovę jos nustatai bus parengti vėliau. „Iš pradžių minėta, kad abiejų įmonių juristai nuostatus parengs per tris mėnesius. Tačiau prieš du mėnesius Lenkijoje susitikusios „Lietuvos energijos” ir „Polskie Sieci Elektroenergetyczne” darbuotojų grupės apskaičiavo, kad tai gali užtrukti pusę metų. Nutarta, kad reikia parengti situacijos analizę, nes lenkai norėtų kiek pakeisti elektros tilto trasos maršrutą”, – sakė Kazlauskas.

Nežinia, kas vadovaus

Lenkai neprieštarauja lietuvių siūlymui elektros tilto projektui įgyvendinti įsteigtos įmonės būstinę įkurti Vilniuje. „Lietuviai buvo šito projekto iniciatoriai, todėl manome, kad ji turėtų būti Vilniuje. Tačiau lenkai siūlo apskaičiuoti, kurioje valstybėje įmonės steigimas kainuos pigiau. Jei įmonė būtų įregistruota Lietuvoje, lenkai galėtų atsiųsti savo direktorių. Ir atvirkščiai: jei įmonės būstinė būtų Lenkijoje, jai vadovautų lietuvis. Kol kas anksti kalbėti, kokie asmenys galėtų būti bendros Lietuvos ir Lenkijos įmonės vadovai”, – samprotavo Kazlauskas.

Jo teigimu, per anksti spręsti ir tai, kiek lėšų kiekviena valstybė investuos į įmonę. Abiejų šalių susitarimu bus nuspręsta, ar bus pritrauktas privatus kapitalas.

Preliminariais skaičiavimais, elektros tiltas kainuotų apie 1,05 mlrd. litų. 2007-2013 metų ES biudžete jam numatyta skirti apie 490,3 mln. litų negrąžintinos paramos.

Kazlauskas mano, kad bus mėginama surasti privačių investuotojų. Pasak jo, anksčiau susidomėjimą elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimo projektu rodęs Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas intereso nepraranda ir dabar.

Dėl terminų sutaria

Kazlauskas sakė, kad kol kas numatyta, jog įmonė veiks, kol bus įgyvendinamas elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimo projektas. Tačiau neatmetama galimybė, kad įgyvendinus projektą įmonės veikla bus tęsiama. Tai nuspręs abi įmonės steigėjos.

Lietuva tikisi, kad elektros tilto tiesimas bus pradėtas kitąmet ir baigtas 2011 metais. Kazlauskas tiki, kad jei bus imtasi darbų, tiltas 2011 metais jau stovės. „Didelių prieštaravimų dėl terminų iš lenkų neteko girdėti. Tai gali gerokai paspartinti įmonės veiklą. Tačiau jei bus tik kalbama, rezultato reikės palaukti”, – teigė Kazlauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.