Dažna šiandienos bėda – pavargusios akys

Akių nuovargio priežasčių būna labai įvairių, ir jų atsiradimo mechanizmai labai skirtingi. Dažnai akių nuovargis skirstomas pagal tai, kokiame amžiuje jis atsiranda, nes vaikystėje akių nuovargis būna vienos kilmės, o vyresniame amžiuje – kitos. Aišku, pagalba akims ir gydymas taip pat skiriasi.
Konsultuoja Kauno medicinos universiteto klinikų gydytoja oftalmologė dr. Ingrida JANULEVIČIENĖ.

Vaikų akių nuovargis

Dažniausiai prasideda tada, kai vaikai ilgai dirba kokį nors darbą iš arti, ir vidinis akies raumuo, vadinamas krumplyniniu, pavargsta, nebesugeba veikti taip, kaip reikėtų. Tada akis stengiasi įtraukti papildomus mechanizmus, kad matytų ryškiai, o krumplyninis raumuo spazmuoja. Dėl to vaikas blogai mato, jam skauda galvą.

Tokiu atveju pirmas pagalbos etapas būtų raumens atpalaidavimas. Tam skirtas darbo ir poilsio režimas – 45 min. darbo iš arti (tai įtemptas darbas akims), tuomet 15 min. poilsio (visiškas nekoncentruotas žiūrėjimas į tolį, nefiksuojant jokio objekto). Poilsio metu krumplyninis raumuo pailsi, atsipalaiduoja. Vaikas turėtų, 45 min. padirbęs prie knygų ar kompiuterio, 15 min. pažaisti, palakstyti lauke – panašus režimas būna mokykloje. Tačiau tokio pat reikia laikytis ir namuose, to paprastai, deja, niekas nedaro. Dažniau būna taip, kad, kai turėtų ilsėtis, vaikas geriau pažaidžia kompiuteriu, o tai – dar intensyvesnis darbas akims.

Atsiradus krumplyninio raumens spazmui, atsiranda būsena, vadinama netikra trumparegyste. Kai raumuo laiku neatpalaiduojamas, ji tampa tikrąja. Nors abiem atvejais skiriasi trumparegystės atsiradimo mechanizmai, tačiau rezultatas yra tas pats – akiniai.

Kad taip neatsitiktų, būtinai reikia kontroliuoti vaiko darbo ir poilsio režimą, žiūrėti, ar nerašo prisikišęs prie pat sąsiuvinio, ar daro pertraukas, ar pakankamas apšvietimas ir pan.

Dažnai vaikams paskiriamas ir specialus akių pratimų kursas. Kam jis reikalingas? Akių pratimų ciklo metu yra sudaromos sąlygos priverstinai atpalaiduoti akies raumenis. Jeigu po tų pratimų vaikas namie laikosi režimo – viskas tvarkoje, tačiau, jeigu po pratimų akys vėl pertempiamos, – visas darbas nueina niekais, nes vėl atsiranda raumens spazmai.

Suaugusių žmonių akių nuovargis

Vyresniems žmonėms akių nuovargis atsiranda dažniausiai dėl to, kad akys džiūsta. Mirksint akies paviršiuje visada turi būti stabili ašarų plėvelė, sudaryta iš atitinkamo santykio gleivių, vandens, druskų ir riebalų. Jeigu tas santykis pasikeičia, ašarų plėvelė pasidaro nestabili, ir akis džiūsta.

Žmonėms dažnai atrodo keista, kaip akis gali džiūti, jei akys ašaroja. Tačiau, net jei akys pilnos ašarų, jos rieda per skruostus, akis vis tiek gali džiūti.

Dėl ko sutrinka ašarų plėvelės pusiausvyra? Priežastys – įvairios. Gali būti hormonų disbalansas (pvz., vyresnio amžiaus moterims ar nėščioms moterims), gali būti nuo darbo blogomis sąlygomis – ten, kur yra spinduliavimas (pvz., kompiuterio ekrano). Ašarų plėvelės pusiausvyrą sutrikdo ir darbas esant temperatūrų kaitai (kai labai karšta ar šalta), kai labai sausa aplinka (kondicionierių išdžiovintas oras). Ašarų plėvelės nestabilumą lemia ir vitaminų, ypač vitamino A, stoka. Priežastis taip pat gali būti lėtinės uždegiminės ligos – pvz., kai yra lėtinis vokų liaukų uždegimas, sutrinka akių riebalų gamyba ar ašarų gamyba, ir automatiškai dėl to sutrinka ašarų plėvelės pusiausvyra bei atsiranda akių nuovargis.

Kaip gydyti pavargusias akis?

Tikrasis akių nuovargio gydymas – tai priežasties, sukėlusios akių nuovargį, šalinimas. Kadangi akių nuovargio priežastys yra be galo įvairios, tai ir gydymas būna labai skirtingas. Pavyzdžiui, jei yra akių uždegimas – reikia gydyti uždegimą; jei nuovargis atsiranda dėl darbo kompiuteriu – reikia tvarkyti darbo ir poilsio režimą.

Tačiau ne visada priežastį įmanoma pašalinti, arba tai užtrunka ilgai. Todėl esant sausoms akims galima naudoti „greitąją pagalbą” – dirbtines ašaras. Jos turi būti kuo artimesnės natūraliai ašarų struktūrai – jose turi būti kuo mažiau dirbtinių konservantų, nes jie taip pat džiovina akį. Dirbtinių ašarų pasirinkimas yra labai didelis, ir kiekvienas žmogus gali pasirinkti tai, kas jam priimtiniausia.

Ko nereikia daryti? Pavargusios akys dažnai parausta, atrodo negražiai. Tada dažnas žmogus griebiasi lašų, kurie sutraukia kraujagysles. Žinoma, akis tada atrodo gražiau, tačiau taip dar sutrikdoma akies mityba – o tai papildomas krūvis ir taip pavargusiai akiai.

Akiniai

Akių nuovargis dar gali atsirasti ir dėl akinių nenešiojimo. Kai žmogus mato prastai, bet įsivaizduoja, kad jam to užtenka, ir nenešioja akinių, jis vis labiau vargina savo akis. Metams bėgant, akys vis silpsta, tada akių nuovargis bei galvos skausmas gali pasireikšti vien dėl to, kad žmogus nenešioja akinių (ar nešioja per silpnus).

Anksčiau žmonės dažnai bijodavo akinių, manė, kad, vieną kartą juos užsidėjus, toliau reikės vis stipresnių ir stipresnių. Tačiau reikia atsiminti, kad akys silpsta ne nuo akinių. Tokią situaciją galima palyginti su vaikiškais batais – nepirkti vaikui batų vien dėl to, kad jis juos išaugs, būtų nelogiška. Taip ir akis laikui bėgant keičiasi ir „išauga” akinius, tačiau nenešiojant akinių akis nesitreniruos, tik labiau pavargs.

Akių atpalaidavimo pratimai dirbant kompiuteriu

Kad akys nepavargtų, dirbant kompiuteriu patariama kas valandą padaryti pertraukėles. Jų metu galima pasivaikščioti, paužkandžiauti – užsiimti bet kokia veikla, kuri nevargina akių. Taip pat pertraukėlių metu galima atlikti specialius pratimus akims – jie padės akių raumenims greičiau atsipalaiduoti. Štai keletas pratimų variantų:

1. Plačiai atmerkite akis ir nukreipkite žvilgsnį į tolį. Užmerkite akis, šiek tiek pabūkite, vėl pažiūrėkite į tolį. Kartokite 4–5 kartus.

2. Nepasukdami galvos nukreipkite žvilgsnį į dešinę, po to į kairę, į viršų ir į apačią.

3. Iškelkite rodomąjį pirštą ar rašiklį tiesiai prieš nosį ir nukreipkite žvilgsnį į jį. Po to nukreipkite žvilgsnį į tolį. Vėl nukreipkite žvilgsnį į pirštą/rašiklį, patraukite pirštą į kairę, paskui į dešinę, visą laiką sekite akimis.

4. Nepasukdami galvos užsimerkite ir pasukite akis lyg žiūrėtumėte į dešinę, po to į kairę ir tiesiai. Pakelkite akis į viršų, nuleiskite žemyn ir pažiūrėkite tiesiai.

5. Nukreipkite žvilgsnį į nosies galiuką, po to į tolį.

6. Vidutiniu tempu atlikite 3–4 sukamuosius akių judesius pagal laikrodžio rodyklę, paskui prieš ją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.