LNK: „Nepriklausomoje paieškų tarnyboje” – pirmoji veido ir rašto ekspertizė

Pirmą kartą laidos „Nepriklausomoje paieškų tarnyboje” istorijoje teko atlikti veido ir rašto lyginamąją ekspertizę, kad būtų galutinai padėtas taškas paieškos istorijoje.

Klaipėdietė Daiva kreipėsi į „Nepriklausomą paieškų tarnybą” ieškodama savo senelio. Anūkė žinojo tik senelio vardą, pavardę ir turėjo vieną septyniasdešimties metų senumo nuotrauką. Močiutė visą laiką vengdavo pasakoti apie senelį. „Dingo per karą” – ir dabar nelinkusi atvirauti aštuoniasdešimtmetė Daivos senelė Justina.

Kai Juozo nuotrauka buvo parodyta „Nepriklausomoje paieškų tarnyboje”, į laidą kreipėsi plungiškių šeima, sakydama, kad taip pat turi panašią fotografiją. Tačiau fotografijas skyrė kelerių metų pertrauka, viena buvo stambesnio plano, kita – smulkesnio ir iš pažiūros niekas negalėjo garantuoti, kad tai – tas pats žmogus. Nors kai kurie biografijos faktai ir sutapo. Ant nuotraukų kitų pusių buvo parašytas tekstas. Vienas – lietuviškai, kitas – vokiškai.

Laidos kūrėjai kreipėsi į Lietuvos policijos kriminalinių tyrimų centrą, kuriame rašto ir fizionomistikos ekspertas atliko lyginamąjį tyrimą. Nuotraukos buvo restauruotos ir ištirtos. „Lygindami du veidus, ekspertai sutampančius veido bruožus – lūpų, ausų, nosių linijas – žymi raudonai, nesutampančias – mėlynai. Visa pateikta portretinė ekspertizė buvo raudona. Ekspertai atskleidė labai įdomių smulkmenų – pavyzdžiui, ilgiausiai nepakitusi būna kairioji ausis. Galiausiai iš veido, ir iš rašto ekspertai patvirtino, kad tai – tas pats žmogus”, – pasakojo laidos vedėjas Egidijus Knispelis.

Pasak Egidijaus Knispelio, iki šiol tokių ekspertizių jų laidoje nereikėdavo, nes būdavo išlikusių liudininkų ar dokumentų. „Kriminalistų atsakymas buvo įtikinamas, ir Daiva galėjo ne tik susitikti su savo naujomis giminėmis, bet ir daugiau sužinoti apie savo senelį. O istorijos tęsinys – tikrai intriguojantis”, – pasakojo E. Knispelis.

Daivai buvo papasakota kone visa senelio biografija. „Tiek daug informacijos…”, – buvo pirmieji Daivos ištarti žodžiai, pažiūrėjus filmuotą pasakojimą apie niekada nematytą senelį. Istorija apie senelį buvo intriguojanti – pasirodo, Juozas buvo vokiečių armijos karininkas, baigiantis karui pasitraukė iš Lietuvos ir atsidūrė Anglijoje, ten ir mirė. Tačiau, prieš išvykdamas į užsienį, Juozas spėjo nugyventi gyvenimą, dėl kurio, kaip spėjama, senelė Justina ir norėjo pamiršti savo buvusiąją meilę…

Intriguojanti istorija – „Nepriklausomoje paieškų tarnyboje” ketvirtadienį, lapkričio 16 dieną, 19.10 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.