Vaistų skandale – mirties šešėlis

Kauno „Sanito” valdomoje Lenkijos farmacijos gamykloje „Jelfa” kilusiam incidentui tirti bus pasitelkti ir nepriklausomi ekspertai

Į įvykius Lenkijoje suskubo reaguoti aukšti abiejų šalių pareigūnai. Vakar Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas Briuselyje su Lenkijos užsienio reikalų ministre Ana Fotyga aptarė padėtį „Jelfos” gamykloje.

Tuo tarpu Lenkijos spauda toliau pila alyvą į incidento ugnį: skelbiama, kad skandalą sukėlęs vaistas nuo astmos ir alergijos „Corhydron” galėjo lemti vieno ligonio mirtį.

Darbuotojai eis atostogų

„Kauno diena” jau rašė, kad farmacijos įmonė „Jelfa” nebedirba nuo praėjusio ketvirtadienio, kai vėlai vakare Lenkijos vyriausioji farmacijos inspekcija nurodė sustabdyti veiklą. Gamyklą valdanti Lietuvos farmacijos įmonė „Sanitas” apskundė šį sprendimą, tačiau vakar į tai dar nebuvo gavusi jokio atsakymo.

Į Lenkiją išvykęs „Sanito” generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas vakar susitiko su „Jelfos” darbuotojais, kurių paprašė eiti atostogų, kol gamykla atnaujins veiklą.

„Darbuotojai sutiko eiti kasmetinių mokamų atostogų. Tikimės, kad jau šios savaitės pabaigoje bus gautos specialistų išvados ir įmonė galės atnaujinti gamybą. Tai mes išgirdome iš paties Lenkijos sveikatos apsaugos ministro”, – vylėsi S.Jurgelėnas.

Jo teigimu, ir profesinė sąjunga, ir dauguma iš 980 darbuotojų išreiškė nepasitenkinimą Lenkijos institucijų veiksmais.

Iki šiol gamyklą tikrinantys inspektoriai nesurado atsakymo, kaip vaisto nuo alergijos ir astmos „Corhydron” ampulių partijoje galėjo atsirasti pacientų gyvybei pavojingas chirurgijoje naudojamas preparatas „Chlorsucillin”.

„Ta pati Vyriausiosios farmacijos inspekcija mūsų įmonę tikrina kelis kartus per metus, ir iki šiol nebuvo užfiksuota jokių pažeidimų. Jeigu inspekcija paskelbs neigiamas išvadas, jie pripažins, kad patys buvo akli”, – „Kauno dienai” sakė S.Jurgelėnas ir akcentavo, kad įmonė turi geros gamybos praktikos (GGP) sertifikatą ir laikosi visų gamybos reikalavimų.

Susirūpinta įmonės įvaizdžiu

„Galiu garantuoti, kad technologinio proceso metu vaistai tikrai nebuvo sumaišyti. Mes esame labiausiai suinteresuoti išsiaiškinti, kaip tai įvyko. Ekspertai kol kas negali pasakyti, ar tai žmogiškasis faktorius, ar tyčinė klaida”, – pridūrė pašnekovas.

S.Jurgelėnas neatmeta galimybės, kad ateityje įmonės interesus gali tekti ginti teismuose, todėl nuspręsta samdyti nepriklausomus ekspertus iš kitų ES šalių.

„Siekiame, kad nešališkai būtų įvertintos visos aplinkybės, todėl nusprendėme kviesti specialistus iš įvairių ES šalių”, – teigė „Sanito” vadovas.

Kiek šis skandalas „Jelfai” atneš nuostolių, dar skaičiuojama.

„Sanito” generalinis direktorius įsitikinęs, kad savaitės prastovos neturėtų būti tokios finansiškai skausmingos, jeigu tik šie įvykiai apskritai nepakenks įmonės įvaizdžiui: „Nors sulaukėme palaikymo iš klientų ir kitų rinkos dalyvių, tačiau dar nežinome, kiek visi šie įvykiai lems pasitikėjimą minėtu produktu ir apskritai visa kita įmonės produkcija”.

Iki šiol Lenkijoje investavę lietuviai nejautė jokio spaudimo iš politikų ar konkurentų pusės.

„Mums šis skandalas – kaip perkūnas iš giedro dangaus. Vis labiau panašėja, kad šie įvykiai labai politizuoti. Kadangi sekmadienį vyko rinkimai į Lenkijos savivaldą, tai kodėl gi nepasinaudoti proga parodyti rinkėjams, kaip greitai reaguojama į viešumon iškilusius nesklandumus?” – svarstė S.Jurgelėnas.

Įsikišo diplomatai

Į įvykius Lenkijoje suskubo reaguoti ir abiejų šalių politikai, ir diplomatai. Vakar Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas Briuselyje su Lenkijos užsienio reikalų ministre Anna Fotyga aptarė padėtį „Jelfos” gamykloje.

Užsienio reikalų ministerija informavo, kad Lietuvos ambasados darbuotojai jau nuo praėjusio penktadienio susitikinėja su Lenkijos sveikatos apsaugos, Ūkio, Užsienio reikalų ministerijos pareigūnais ir iš karto išreiškė abejonę dėl priimto sprendimo adekvatumo.

Atkreiptas dėmesys, kad kasmet Lenkijoje pasitaiko nuo 50 iki 150 įvairių incidentų dėl vaistų, tačiau nė vienu atveju gamyba nebuvo sustabdyta.

Diplomatai priminė, kad tai – didžiausia Lietuvos investicija Lenkijoje, todėl abi šalys turėtų siekti, jog ši investicija būtų sėkminga.

Nors Lenkijos atstovai patikino, kad bus siekiama kuo greičiau atnaujinti gamybą „Jelfoje”, tačiau konkreti data nebuvo minima.

Diskriminacijos nejautė

Kad incidentas Lenkijoje bus greitai išspręstas, viliasi ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) generalinis direktorius Rimas Varkulevičius.

Jis nėra linkęs dramatizuoti susidariusios situacijos ir nemano, kad Lenkijoje investuojantys lietuviai turi įveikti milžinišką politikų ir konkurentų spaudimą.

„Prieš kelias savaites dalyvavau Lenkijoje surengtame verslo forume, kur susitikęs su Lenkijos verslo atstovais įsitikinau, kad lietuviškos investicijos šioje šalyje vertinamos palankiai”, – tvirtino R.Varkulevičius.

Jis užsiminė, kad skandalą sukėlęs vaistas buvo pagamintas praėjusiais metais, o „Sanitas” Lenkijos farmacijos įmonę įsigijo tik šį pavasarį.

„Užfiksuoti faktai turėtų būti kuo greičiau išnagrinėti, o ne virsti nesąžiningos konkurencijos instrumentais prieš lietuviškas investicijas”, – akcentavo vienas LPK vadovų.

Anot jo, iki šiol Lietuvos ir Lenkijos verslo ryšiai buvo gana glaudžiai plėtojami.

Kaimyninės šalies rinkoje jau sėkmingai veikia kelios Lietuvos įmonės, suradusios savo nišas.

„Nemanau, kad Lenkijoje būtų nepalankios verslo sąlygos Lietuvos verslo atžvilgiu. Iki šiol diskriminacijos tikrai nejautėme. Esu tikras, kad sveikas protas nugalės ir šis skandalas greitai subliūkš”, – įsitikinęs R.Varkulevičius.

Pranešimus apie mirtį atmeta

Tuo tarpu Lenkijos spaudoje ir toliau plačiai eskaluojama incidento tema.

Laikraštis „Dziennik Baųtycki” pranešė, kad po „Corhydron” injekcijos spalio mėnesio viduryje mirė 50 metų vyriškis. Pasak laikraščio, policija ir gydytojai įtaria, kad tai galėjo atsitikti dėl nekokybiško vaisto.

„Vyrą apėmė konvulsijos, jis pamėlo ir mirė. Įtariame, kad mirtis gali būti susijusi su „Corhydron”, – teigė vienas policijos pareigūnas.

Tokius pranešimus suskubo paneigti Kauno „Sanito” generalinis direktorius S.Jurgelėnas. Jis rėmėsi Lenkijos prokuratūros išvadomis, kad pernai Lenkijos farmacijos įmonės „Jelfa” su defektu pagamintas vaistas nuo astmos ir alergijos „Corhydron” nėra lėmęs pacientų mirčių.

„Lenkijos spaudoje minimas atvejis, kad pusamžis vyriškis veikiausiai mirė nuo šio vaisto, neatitinka tikrovės. Tai mums telefonu prokuratūros atstovas patvirtino, kad po skrodimo jokių sąsajų su šiuo vaistu nebuvo”, – sakė S.Jurgelėnas.

Pasak jo, vyriškiui buvo suleistas nebrokuotos serijos „Corhydron”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.