Medžiotojai įtariami nušovę vaikingą briedę

Savaitgalį Nidos miške vykusi medžioklė buvo skubiai nutraukta. Medžiotojai gali būti apkaltinti žalos gamtai padarymu.

Nidos (Kuršių nerija) medžiotojų klubo narių šeštadienio medžioklė gali baigtis skandalu. Negana, kad jiems teks aiškintis, kodėl vietoj vieno briedžio jie nukovė du. Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė LŽ tvirtino turinti duomenų, jog vyrai nušovė vaikingą patelę, o jos vidurius užkasė miške.

Nušovė vienu metu

Nidos medžiotojų klubo vadovas Arvydas Gaudiešius LŽ pasakojo, kad dėl netikėto incidento medžioklė buvo sustabdyta vos prasidėjusi.

Anot jo, viename miško kvartale medžioję vyrai buvo išsiskirstę skirtinguose plotuose ir vieni kitų nematė. Visi buvo informuoti, kad klubas turi vieną licenciją sumedžioti briedę arba jauniklį. Tačiau tuo pačiu metu skirtingose miško vietose pasirodžius jaunikliui ir patelei krito abu gyvūnai. Apie tai sužinojęs klubo vadovas Gaudiešius medžioklę iš karto sustabdė.

„Tai buvo nelemtas sutapimas ar atsitiktinumas, – LŽ sakė medžiotojas. – Pagal nustatytą tvarką dėl incidento iš karto informavau visas suinteresuotas ir atsakingas valstybės institucijas, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos skyriaus vadovą Kęstutį Šiliauską”.

Medžioklė ribojama

Briedžių medžioklė Lietuvoje griežtai limituota. Licencijos išduodamos tik vadovaujantis aplinkos ministro įsakymu.

Per 2005-2006 metus Lietuvoje nušauta 112 briedžių. Pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento vyresniosios specialistės Jolantos Urbelionytės, briedžius Lietuvoje galima medžioti toli gražu ne visur. „Egzistuoja ribojimai. Licencijos išduodamos atsižvelgiant į gyvūnų populiaciją ir tankumą. Kur briedžių gyvena mažai, medžioklė apskritai draudžiama”, – sakė specialistė.

Aplinkos ministro šių metų rugpjūtį pasirašytu įsakymu Lietuvoje leista sumedžioti 213 briedžių, iš jų 63 patinus, 150 patelių arba jauniklių. Briedžius medžioti leidžiama nuo spalio 1-osios iki lapkričio 15-osios.

Galiojo tik viena licencija

Iki savaitgalio Kuršių nerijos miškuose gyveno 28 briedžiai. Iš jų 9 – patinai ir 19 patelių su jaunikliais. Licencijų limitas skiriamas tiems medžiotojų klubams, kurių medžioklės plotuose 1000 hektarų miško yra ne mažiau kaip 3 briedžiai. Neringoje populiacijos tankumas – 3,71 briedžio tūkstančiui hektarų. Todėl Kuršių nerijos miškuose medžiotojams leista sumedžioti 2 pateles arba jauniklius.

Nidiškiai medžiotojai gavo vieną licenciją. Anot Gaudiešiaus, kituose Kuršių nerijos miško plotuose briedį sumedžioti leidžianti licencija buvo sustabdyta.

Nidos medžiotojų klubo vadovas tikino, kad šeštadieninio įvykio vadinti brakonieriavimu arba tyčiniu gamtos žalojimu negalima. 25 metus Neringoje gyvenantis Gaudiešius save ir kolegas medžiotojus vadina gamtos mylėtojais ir puoselėtojais, todėl pyksta, kai kas nors nelaimingus atsitikimus drįsta politizuoti.

Pagal įstatymą už neteisėtą briedžio sumedžiojimą gresia solidi bauda dėl gamtai padarytos žalos, be to, medžiotojo licencijos ir medžioklės ginklo netekimas. Gaudiešius prisipažino mėginsiąs „įteisinti” antrą nušautą briedį – prašysiąs, kad būtų atkurtas kitame Neringos miško plote skirtos licencijos galiojimas.

Iškasė vidurius

Tačiau Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė šeštadienio medžioklę pavadino sadizmo akcija.

Ji tvirtino turinti duomenų, kad medžiotojai nukovė vaikingą patelę, o jos vidurius su vaisiumi užkasė miške. Anot Stancikienės, aplinkosaugininkai jau iškasė nušauto gyvūno vidaus organų liekanas. Parko vadovė tikisi, kad specialūs tyrimai padės įrodyti, jog medžiotojai nušovė jauniklio besilaukusią patelę.

Stancikienė įsitikinusi, jog medžiotojai turėjo pastebėti, kad taiko į vaikingą briedę ir privalėjo laiku sustoti.

Už nemoralumą nebaudžia

Aplinkos ministerijos specialistė Urbelionytė įsitikinusi, kad medžiotojai privalėtų paisyti galiojančių taisyklių.

Ji pripažįsta, kad jokiose taisyklėse nenurodyta, jog žudyti jauniklio besilaukiantį gyvūną neetiška.

Gaudiešius apie nušautą jauniklio besilaukiančią patelę nieko nežinojo. „Ir taip mus minėtas incidentas sukrėtė, bet kaip yra, taip yra, – sakė jis LŽ. – Geriau kad to nebūtų įvykę…”

Nušauta daugiau

Beje, briedžių Kuršių nerijoje mažėja ne tik dėl medžiotojų.

Neoficialiais duomenimis, kelyje Klaipėda-Nida nuo balandžio iki lapkričio automobiliai partrenkė tris gyvūnus. Dešimtis automobilių nudaužtų smulkesnių gyvūnų Neringos komunalininkai randa pamestus prie Nidos sąvartyno.

Oficiali Aplinkos ministerijos statistika skelbia, jog Lietuvos keliuose šiemet užmušti 244 žvėrys ir gyvūnai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.