Tarptautinės diabeto dienos proga vilties teikiantys tyrimai

Šį rudenį baigtame didžiausiame pasaulyje diabeto prevencijos tyrime nustatyta, kad žmonėms, kurių rizika susirgti antro tipo diabetu yra didelė, modernūs geriamieji vaistai gali padėti pasveikti arba atitolinti riziką susirgti diabetu. Net 51 proc. rizikos grupės narių, vartojusių modernius vaistus, tolerancija gliukozei normalizavosi ir jie grįžo į sveikų žmonių tarpą. Taip pat modernūs vaistai 62 proc. sumažino rizikos grupės asmenų riziką susirgti diabetu. Šie vaistai pacientams pasiekiami ir Lietuvoje.

DREAM (angl. k. svajonė) tyrime, kuris buvo atliekamas JAV Visuomenės sveikatos instituto prie McMaster’io universiteto, gydymas naujos kartos geriamaisiais vaistais (rosiglitazono melaetu) buvo derinamas su sveika mityba ir fiziniu aktyvumu. Nuo trijų iki penkerių metų buvo stebimi daugiau nei 5000 žmonių iš 21 valstybės, kurie cukriniu diabetu dar neserga, tačiau jų būklė įvardijama kaip priešdiabetinė. Šiems žmonėms gliukozės koncentracija kraujyje yra didesnė, tačiau dar nepakankama diagnozuoti diabetą.
Pasak gydytojo endokrinologo Sauliaus Grigonio, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Endokrinologijos skyriaus vedėjo, Tarptautinės diabeto dienos kontekste pateikiami tyrimų rezultatai itin svarbūs.
„Akcentuojant, kad svarbiausia yra sveikatos profilaktika ir galimybė nesusirgti, DREAM studija vertinga, nes parodo, kad yra galimybė, rizikuojantiems susirgti cukriniu diabetu, šią ligą atitolinti arba net grįžti į sveikų žmonių tarpą”, – teigia S. Grigonis. Specialistas priduria, kad rizikuojančių susirgti cukriniu diabetu, gydymas šiais vaistais dar bus svarstomas gydytojų ir kitų specialistų rate.
Cukriniu diabetu rizikuoja susirgti tie gyventojai, kurių artimieji serga cukriniu diabetu, nutukę ar antsvorio, ypač pilvo srityje, turintys žmonės, taip pat tie, kurių didelis arterinis kraujospūdis arba kuriems diagnozuojama aterosklerozė.

Rizikuojančių susirgti cukriniu diabetu – 300 mln.

Tarptautinės diabeto federacijos duomenimis, žmonių, kurių būklė vertinama kaip priešdiabetinė, visame pasaulyje yra apie 300 mln. Prognozuojama, kad 2025 m. šis skaičius gali siekti net pusę milijardo. Įvairūs pasaulyje atlikti tyrimai parodė, kad nuo 29 iki 55 proc. šios rizikos grupės atstovų per trejus metus, nesigydydami bei nesilaikydami sveikos gyvensenos principų, suserga II tipo cukriniu diabetu.
Cukrinis diabetas yra skirstomas į du tipus. Pirmasis tipas yra susijęs su genetiniu polinkiu į diabetą arba kokiu nors išoriniu veiksniu, pvz., infekcija, kuri ardo kasos ląsteles ir ši nebeišskiria insulino. Tokiems pacientams gydymas insulino injekcijos yra neišvengiamas. Antrojo tipo diabetas gali išsivystyti tiems žmonėms, kurių artimieji serga šio tipo diabetu, arba žmonėms, turintiems antsvorio. Šiuo atveju insulinas dar ilgai gali gamintis organizme normaliai, tačiau jo veikimas organizmo audiniuose yra nepakankamas, todėl kraujyje didėja gliukozės kiekis.
„Rizikos grupei priklausantiems žmonėms patariame griežtai laikytis dietos, sportuoti, sumažinti antsvorį. DREAM tyrimas parodė, kad geriami vaistai padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, atitolina susirgimo diabetu riziką, insulino injekcijų poreikį”, – pasakoja gyd. S. Grigonis
Specialistas priduria, kad didžiausia problema yra ta, kad žmonės, net priklausantys rizikos grupėms, neina išsitirti pas gydytojus ir jiems diabetas diagnozuojamas jau vėlyvose stadijose. Pirmuosius kelerius metus pacientas gali visai nejausti, kad serga cukriniu diabetu, nes organizmas dar pats savo jėgomis sugeba kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Gydytojas perspėja, kad pajutus tokius simptomus, kaip didelis troškulys, nors nieko sūraus nevalgyta ir nėra karšta, sausėjanti ir niežtinti oda, darbingumo sumažėjimas, krintantis ar greitai augantis svoris, dažnas šlapinimasis, ypač naktį, ir pan., reikėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus.
„Žmonės dažnai neįvertina cukrinio diabeto, kaip ligos, rimtumo. Nuo šios ligos sukeltų komplikacijų visame pasaulyje kas 10 sekundžių miršta žmogus. Todėl itin svarbu laiku diagnozuoti ligą, užkirsti kelią jos plitimui, nes įvairios komplikacijos gali prasidėti anksčiau, negu bus diagnozuotas diabetas”, – akcentuoja gyd. S. Grigonis. Cukrinio diabeto komplikacijos pasireiškia sunkiais akių (iki aklumo), inkstų (iki inkstų funkcijos nepakankamumo ir hemodializių), širdies ir kraujagyslių (infarktas, insultas), nervų (gangrena) pakenkimais.
Anot endokrinologo, cukrinis diabetas būdingas išsivysčiusiems kraštams, kur daugelis žmonių gyvena miestuose, kasdien patiria stresą, nesilaiko sveikos gyvensenos ir mitybos principų.

Cukrinio diabeto simptomai:

– blogai gyjančios žaizdos;

– darbingumo sumažėjimas;

– dažnas šlapinimasis, ypač naktį;

– kūno masės mažėjimas arba spartus didėjimas, nors valgomas įprastas maisto kiekis;

– erektilinės funkcijos vyrams sutrikimas;

– mėnesinių ciklo sutrikimai;

– nuovargis;

– nuolatinis troškulys, nors nieko sūraus nesuvalgėte ir nėra karšta;

– odos sausėjimas ir niežėjimas;

– antsvoris liemens (pilvo) srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.