Mokytojai nesupranta diabetu sergančių vaikų

Per metus diabetu, kasdien gydomu daugkartinėmis insulino injekcijomis, suserga apie 70 Lietuvos vaikų. Moksleiviams sirgti cukralige – dviguba našta, nes mokykloje jie neturi galimybės steriliai susileisti vaistų.

Dėl staiga kraujyje sumažėjusio gliukozės kiekio tiesiog per pamokas užkandžiaujantys diabetu sergantys vaikai yra barami pedagogų, o bendraklasių pravardžiuojami „cukrinukais”.

Anot specialistų, kad vaikai išmoktų gyventi su diabetu ir kiek įmanoma atitolintų šios ligos sukeliamas komplikacijas – aklumą, inkstų nepakankamumą, kojų galūnių amputaciją, – jiems reikalinga suaugusiųjų parama.

„Mokytojai mūsų nesupranta, nes tualetas – vienintelė vieta, kur galime susileisti insuliną”, – su tokiom bėdom į savo gydytoją Sigutę Vainienę nuolat kreipiasi diabetu sergantys pacientai.

Todėl šiandien visame pasaulyje minimos Diabeto dienos proga Klaipėdos vaikų ligoninės konferencijų salėje organizuojamas mokomasis seminaras (pradžia – 14 val.), kurio tema: „Aš sergu diabetu – supraskite ir padėkite man.”

Gydytoja S. Vainienė akcentavo, kad šis seminaras skirtas švietimo įstaigų darbuotojams ir mokykloje dirbančioms slaugytojoms.

„Panašu, kad mokytojai net nenutuokia, kokia tai yra liga, jeigu ja sergantys vaikai neturi galimybės pasinaudoti medicinos punktu, – kalbėjo vaikų endokrinologė. – Todėl seminaro metu švietimo įstaigų darbuotojams ne tik bus skaitomas paskaitos apie cukraligę, bet jie pačių diabetu sergančių vaikų bus mokomi padaryti tyrimą gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti.”

Gydytojai S. Vainienei nerimą kelia tai, jog norą dalyvauti tokiame renginyje kol kas pareiškė vos aštuoni mokytojai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.