Buvusių bendražygių keliai išsiskyrė

Prezidentas Valdas Adamkus neberanda bendros kalbos su jo komandą aštriai kritikuojančiu ekspatarėju Dariumi Kuoliu ir ragina jį būti garbingesnį

Neseniai įvykęs šalies vadovo ir buvusio jo patarėjo pokalbis buvo labai aštrus.

„Kauno dienos” žiniomis, prieš porą savaičių D.Kuolys, šiuo metu vadovaujantis jo paties inicijuotam Pilietinės visuomenės institutui, atvyko į Prezidentūrą pasikalbėti su valstybės vadovu. Pokalbis truko apie valandą.

D.Kuolys „Kauno dienai” teigė sakęs V.Adamkui apie būtinybę Prezidentui išsaugoti moderatoriaus poziciją. „Pasakiau jam vieną dalyką – mano nuomone, valstybės vadovas turi išlikti politiniu moderatoriumi ir jokiu būdu nesusitapatinti su jokia politine stovykla. Vis dėlto, deja, yra požymių, kad jis tą moderatoriaus poziciją praranda”, – sakė buvęs patarėjas.

Paklaustas, ar sulaukė V.Adamkaus supratimo ir palaikymo, D.Kuolys tepasakė: „Mes įdomiai padiskutavome su Prezidentu”.

Jis taip pat pripažino valstybės vadovui pareiškęs pastabų dėl jo komandos veiklos. Ypač kliuvo dabartiniam patarėjui vidaus politikos klausimais Laurui Bieliniui. „Sakiau Prezidentui, kad jis turėtų būti geriau informuojamas apie padėtį valstybėje. Gal geriau tegu L.Bielinis užsiima kitais dalykais, bet ne dezinformacija”, – „Kauno dienai” sakė D.Kuolys. „Jeigu Prezidento komanda jaučiasi, kad ji nemėgstama ir nekvalifikuota, tai jos problema”, – teigė jis, paklaustas, kodėl taip aršiai kritikuoja valstybės vadovo dabartinę komandą.

Neoficialiomis žiniomis, Prezidentas savo ruožtu aiškiai leido suprasti buvusiam patarėjui, kad šis turėtų liautis intrigavęs ir ginti tik tam tikras siauras politines nuostatas. Prezidentas paprašė D.Kuolio išlikti bent kiek garbingu, jeigu jis dar tebeturi garbės likučius.

D.Kuolys buvo vienas įtakingiausių Prezidento V.Adamkaus patarėjų per pastarojo pirmąją kadenciją valstybės vadovo poste 1998-2003 metais. Pilietinės visuomenės institutą įsteigęs D.Kuolys 2004 metais atkalbinėjo V.Adamkų nuo dalyvavimo pirmalaikiuose Prezidento rinkimuose, nes, neoficialiomis žiniomis, siekė kad į aukščiausią šalies postą būtų išrinktas tuometinis Seimo Pirmininkas, laikinai valstybės vadovo pareigas ėjęs Artūras Paulauskas.

2004-ųjų birželį V.Adamkui laimėjus pirmalaikius rinkimus, D.Kuolys nebuvo pakviestas į valstybės vadovo komandą. Jų santykiai gerokai pašlijo. Antra vertus, Prezidentas kartais pasikonsultuodavo su savo buvusiu patarėju įvairiais politinio gyvenimo klausimais, netgi leido jam peržiūrėti pernykštį metinį pranešimą prieš jį skaitant Seime. Tačiau šiemet V.Adamkaus ir D.Kuolio santykiai galutinai sugedo, kai Pilietinės visuomenės institutas, Prezidentūros nuomone, pradėjo intriguoti, siekdamas neaiškių politinių tikslų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.