Namų stilius vonios kambaryje

Kurdami savo namus, rinkdamiesi tinkamą, interjerą galvojame ir apie vonią. Nesvarbu, kad svečiai į ją retai užeina – vonia daugeliui mūsų yra viena pagrindinių vietų, kur atsipalaiduojame, pailsime, pabūname vieni. Kaip ir kitos namų erdvės, vonios kambarys turi savo stilistiką, specialiai gaminamus baldus bei jų dekoravimo tradicijas.

Vonios kambarys – netinkama vieta paprastiems baldams. Drėgmė įprastinius baldus gali greitai sugadinti. Įvairios kitoms namų patalpoms skirtos spintelės, lentynėlės, įtaisytos vonioje, gana greitai taptų neišvaizdžios, prarastų tikrąją savo spalvą. Vonios baldai gaminami pasitelkiant specialias technologijas – naudojami specialūs apdailos dažai, klijuojama PVC plėvelė ir kt. Gana dažnai, ypač pietų šalyse, vonios kambario baldai ar jų apdailos detalės gaminami iš marmuro ar kito akmens.

Nuo antikvarinio iki kaimiško stiliaus

Kaip ir visiems kitiems savo būsto baldams, vonios kambariui galite suteikti tam tikrą stilistiką. Ją galite susikurti pačią įvairiausią: nuo kaimiško stiliaus iki prabangios klasikos ar modernių linijų. Mūsų krašte gana neįprasti ir masyvūs vonios kambario baldai, kurie imituoja antikvarinius. Tai gali būti įvairios specialiai drėgnai aplinkai pritaikytos spintelės, lentynėlės, spintelės, skirtos įmontuoti kriauklei. Paprastai tokie antikvarinius imituojantys baldai dailinami įvairiais tapytais piešiniais, naudojamos porceliano ir keramikos apdailos detales. Toks baldas tiks ieškantiems ko nors ypatingo vonios kambariui.

Kitas neįprastas ir jaukus vonios baldų derinys – kaimiško stiliaus baldai. Kuriant tokią aplinką derėtų rinktis natūralaus medžio paviršių imituojančias medžiagas. Šalia jų tinka įkomponuoti įvairioms smulkmenoms susidėti skirtų pintų krepšių ir krepšelių. Ant viršutinės lentynos galima laikyti molinį arba emaliuoto metalo ąsotį ir dubenį – iš tokių žmonės prausdavosi senovėje. Mėgstantiesiems modernius arba kiek įprastesnio bei ramesnio stiliaus baldus pasirinkimas šalies parduotuvėse bene didžiausias. Tokių baldų rasite kiekviename didesniame prekybos centre. Įdomu tai, kad dauguma tokių baldų gali būti parduodami atskirai, taigi nusipirkę keletą pavienių baldų ar detalių galite susikurti savitą ir įdomų vonios kambario interjerą.

Detalės, kuriančios jaukumą

Dauguma žmonių vonią iki šiol įsivaizduoja kaip gana funkcionalią ir specifinę erdvę, kuriai nereikia jokių ypatingų puošmenų, kurios nebūtina dekoruoti ir panašiai. Vis dėlto, kad savo namuose visur jaustumėtės puikiai ir maloniai, nederėtų aplenkti ir vonios kambario. Net jei jūsų vonia nėra didelė ir įmantrūs baldai joje netelpa, vis vien galite jai suteikti savitą stilių.

Pagalvokite, kaip jauku retkarčiais atsipalaiduoti karštoje vonioje, ypač jei šalia dega žvakė arba smilksta malonaus ir švelnaus kvapo smilkalai. Tad kodėl neėmus ir ant kurios nors lentynėlės vonioje nepastačius dekoratyvios smilkyklės ar žvakidės? Jos ne tik gali būti panaudotos praktiškai, bet ir suteikti jaukumo. Vonioje, namų vandens stichijos karalystėje, puikiai tiks ir iš egzotiškų kraštų šeimininkų parsivežtos kriauklės. Jų galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre. Įvairius vonios reikmenis galite sudėti į jaukias ir gražias pintinėles, medinius kubiliukus ar molines vazeles. Daiktai neišsimėtys, atrodys tvarkingiau, galų gale – ir gražiau.

Veidrodėli, pasakyk…

Detalė, be kurios sunkiai galėtume įsivaizduoti vonios kambarį, yra veidrodis. Kas rytą jam vienam pirmųjų parodome savo užsimiegojusį veidą ir atskleidžiame visas geros išvaizdos paslaptis. Tad jei veidrodžio nėra jūsų nusipirktų vonios baldų komplekte, teks jį įsigyti patiems. Prieš išsinešdami naują pirkinį iš parduotuvės būtinai pasiteiraukite, ar šis atsparus drėgmei. Daugumai šiuolaikinių veidrodžių vandens garai nekenkia, tačiau vis dar pasitaiko prastesnės kokybės gaminių, kurie nuo nuolatinės drėgmės gali patamsėti, apsiblausti.

Paprastai pirkėjai renkasi įprastus, neįrėmintus kvadrato arba stačiakampio formos veidrodžius, tačiau jei esate originalus, galite nepabijoti ir įsigyti kiek neįprastą daiktą. Veidrodis gali būti lašo, rombo ar netaisyklingos formos. Žinoma, renkantis tokį veidrodį reikėtų pagalvoti apie likusius vonios kambario baldus. Jei vonioje ir šiaip gausu įvairių užapvalintų ar neįprastų formų, veidrodį geriau rinktis ramesnį.

Būtina kruopšti priežiūra

Kad ilgiau galėtumėte mėgautis gražiais ir lyg naujais vonios kambario baldais, nepatingėkite jais kruopščiai rūpintis. Nors specialios gamybos technologijos ir paviršiaus apdailai naudojamos medžiagos suteikia didesnį nei įprastinių baldų atsparumą drėgmei, šiems baldams reikia geros priežiūros. Smarkiau sudrėkusius nepatingėkite kaskart nuvalyti paprasta sausa medvilnine skepetaite. Nusausinti baldus, kriauklę ir vonią reikėtų ir nušveitus juos specialiomis valymo priemonėmis. Tai neleis susidaryti įkyriam kalkių sluoksniui.

Labai smarkiai suterštus paviršius galite bandyti nuvalyti alkoholio ir vandens mišiniu (santykis 1:1). Jokiu būdu nešveiskite dažytų paviršių šveičiamaisiais milteliais, poliravimo priemonėmis arba stipriais tirpikliais (acetonu, spiritu). Labai atsargiai derėtų elgtis ir su aštriais valymo įrankiais. Jais galima subraižyti paviršių ir pažeisti apsauginį vonios baldų sluoksnį. Pro tokią sužalotą vietą į baldo vidų pradėjęs sunktis vanduo gali jam pakenkti. Beje, nepamirškite, jog kriaukles (ypač pagamintas marmuro ar kito akmens pagrindu) geriausia plauti šampūnu, skirtu automobiliams. Tokiame šampūne esantis bespalvis vaškas apsaugos kriauklę nuo nešvarumų ir dėmių, kurias palieka vanduo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.