Rąstinių namų kokybė gerės

Rąstinių namų gamintojų asociacija (RNGA) parengė standartą „Rąstiniai pastatai. Gamyba ir surinkimas”, kuris 2006 m. lapkričio 8 d. buvo patvirtintas Lietuvos standartizacijos departamento technikos komitete LST TK17 „Mediena”. Rengiant šį standartą buvo perimta Tarptautinės rąstinių namų gamintojų asociacijos (ILBA) patirtis, kurios nariu yra RNGA, konsultuojamasi su Lietuvos ir Norvegijos įvairių sričių specialistais.

Lietuvoje iki šiol įmonės gamino ir statė rąstinius namus pagal savitą technologiją. Rengiant standartą asociacijos nariai aktyviai keitėsi žiniomis, todėl jame surinkta geriausia gamintojų patirtis, o standartas pritaikytas Lietuvos sąlygomis.

Asociacija dažnai sulaukia nusiskundimų dėl pastatytų rąstinių namų kokybės. Kartais šie nusiskundimai būna pagrįsti, kai gamintojai iš tiesų darbus atlieka nekokybiškai. Dažniausiai pasitaikantys broko atvejai, kai namas netolygiai sėda, neteisingai įtvirtinami langai ar durys arba dėl netinkamo statybos būdo taikymo, rąstus užpuola grybelis. Tačiau dažnai klientai, nesuprasdami rąstinio namo ypatybių, natūralų rąsto skilimą ar namo „sėdimą” laiko broku.

Parengtas standartas, turėtų ženkliai pagerinti rąstinių namų kokybę, o tuo pačiu ir sumažinti nesusipratimų, kylančių tarp gamintojo ir kliento skaičių. Įmonių, įsidiegusių standartus statomi rąstiniai pastatai atitiks iš anksto nustatytus kokybės reikalavimus.

Rąstinių namų gamybos standartas taikomas visiems rąstiniams pastatams ir apibrėžia sienojų, perdangų bei stogo konstrukcinių elementų gamybos bei surinkimo reikalavimus. Jame yra nustatyti reikalavimai atskiroms rąstinio namo dalims: medienos kokybei ir jos apdirbimui, konstrukciniams elementams, tarpų sandarinimui, langų bei durų tvirtinimui ir kt.

Pasak Rąstinių namų gamintojų asociacijos direktoriaus Dariaus Jokubausko, įmonėms, įsidiegusioms standartą, bus daug paprasčiau pritraukti užsienio klientų. Užsakovas savo ruožtu galės būti tikras, kad rąstinis namas statomas pagal standarte nustatytus kokybės reikalavimus.

Standartų diegimas yra laisvanoriškas procesas, tačiau juos įsidiegusios įmonės turės laikytis prisiimtų įsipareigojimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.