Būtina susirūpinti vaikų saugumu keliuose

Vakarų Europoje apsilankę Lietuvos saugaus eismo specialistai teigia, kad mūsų šalyje per menkai rūpinamasi vaikų saugumu keliuose. Vaikai nepakankamai šviečiami ir mokyklose, ir namuose. Ekspertai ragina greičiau keisti požiūrį, nes avarijose nukenčiančių vaikų skaičius auga.

Palyginus praėjusių metų 9 mėnesių eismo įvykių statistinius duomenis su šių metų to paties laikotarpio duomenimis, matyti, kad per metus eismo nelaimėse žuvusių vaikų skaičius išaugo dviem procentais.

„Tenka pripažinti, kad mūsų šalyje vaikai keliuose yra menkai apsaugoti. Daugiausia nerimo kelia ne infrastruktūros ar ženklų stygius, o neišsivystęs pačios visuomenės ir švietimo sistemos rūpinimasis vaikų saugumu. Tai yra pamatinė problema”, – sako antrus metus įvairiose Lietuvos mokyklose vykdomo praktinio edukacinio projekto „Eismo klasė” koordinatorė Elena Šilovaitė.

Šiuo projektu siekiama keisti visuomenės požiūrį į vaikų švietimą apie saugų eismą. „Eismo klasės” instruktorių komanda rudenį ir pavasarį specialiai įrengtu automobiliu lanko įvairias Lietuvos mokyklas ir praktiškai moko moksleivius pagrindinių saugaus eismo taisyklių.

Šį rudenį „Eismo klasės” instruktorių komanda aplankė 80 mokyklų septyniuose šalies regionuose. Praktinėse saugaus eismo pamokose iš viso dalyvavo beveik 2 tūkst. ketvirtokų.

Neseniai saugaus eismo specialistai lankėsi Didžiojoje Britanijoje, kur aktyviai domėjosi, kaip šioje šalyje vaikų saugumu rūpinasi mokykla, šeima ir plačioji visuomenė. Specialistai iš karto pastebėjo, kad šeimoje vaiko švietimui skiriamas ypač didelis dėmesys.

„Pagrindinis vaikų švietimo būdas – praktinis. Yra esminė sąlyga, kurios laikosi ir tėvai, ir mokytojai – vaikas visas žinias turi įgyti praktiniu būdu. Šalia mokyklų, prižiūrint inspektoriams, nuolat organizuojami vaikų mokymai kaip saugiai elgtis gatvėje. Vėliau vaikai mokomi praktiškai, kaip elgtis automobilyje”, – pasakoja „Eismo klasės” koordinatorė.

Saugaus važiavimo dviračiu mokoma vėliau – 9-10 metų. Praktinis kursas baigiamas per pusę metų. Vaikas gauna sertifikatą, kad gali saugiai važinėti šia transporto priemone.

Mokyklose saugaus eismo pamokų metu moksleiviams rodomi filmai, pateikiama daug kitokios vaizdo informacijos.

Praktinio švietimo svarbą akcentuoja ir mūsų šalies Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamentas. Jo direktoriaus Vigilijaus Sadausko nuomone, praktinis vaikų mokymas pasitelkiant realias situacijas leidžia įsisavinti, išmokti informaciją, tuo tarpu įvairi saugaus eismo reklama neduoda jokio efekto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.