Alyvmedžių giraitės neatskiriamos nuo Katalonijos – šiaurės rytinės Ispanijos provincijos – peizažo. Iš jų gaminamas aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus – katalonų virtuvės pasididžiavimas.
Būtent dabar, lapkričio mėnesį, kai jau nuimtas derlius ir pradedamas gaminti naujas aliejus, Ispanijoje prasideda ir iki sausio trunka daugybė alyvmedžių aliejui skirtų švenčių ir mugių – tai pirmo tais metais išspausto aliejaus šventės, naujo alyvmedžių derliaus mugės įvairiuose miestuose.
Alyvuogių aliejus – vienas iš svarbiausių Viduržemio jūros šalių virtuvės produktų. Kaip žinoma, ši virtuvė pasižymi ypač sveika mityba. Alyvuogių aliejus – privalomas katalonų virtuvėje.
Medikai įrodė, kad nuolat naudojamas aukštos kokybės natūralus alyvuogių aliejus žmogaus kraujyje pastebimai sumažina kenksmingo cholesterolio kiekį. Tai reiškia, kad sumažėja galimybė susirgti ateroskleroze. Šis aliejus turi daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina lipidų kiekį kraujyje – švarina kraują. Ekspertai tvirtina, kad šis aliejus gerina kasos ir skrandžio funkcijas, teigiamai veikia odą ir stimuliuoja kaulų augimą. Be to, alyvuogių aliejus, turintis daug vitamino E, pasižyminčio antioksidacinėmis savybėmis, labai naudingas vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms.
Jį galima naudoti ir kaip kosmetinę priemonę – patepus sudiržusią odą šiuo aliejumi, sumaišytu su citrinų sultimis, oda iškart tampa elastinga. Beje, „Odisėjoje” Penelopė iš tolimų klajonių grįžusiam Odisėjui pavargusias kojas trynė kvapiaisiais aliejais, kurių pagrindas – alyvuogių aliejus.
Labiausiai paplitęs medis
Alyvmedis laikomas labiausiai paplitusiu medžiu visoje Katalonijoje. Jų giraites saugo įstatymai. Daugelyje giraičių yra išlikusių ypač senų, kelių šimtų ir net tūkstančio metų, alyvmedžių. Jei iš medžio kamieno iššoka keturios storos atšakos, galima spėti, kad tokiam medžiui jau daugiau kaip 500 metų. Alyvmedžių giraitės yra gana retos. Taip yra todėl, kad aplink kiekvieną medį į visas puses po 10 metrų neturi niekas augti – kitaip medžiui neužteks drėgmės.
Kelionės aliejui pažinti
Katalonų turizmo agentūros rudenį (per alyvmedžių derliaus nuėmimą) siūlo temines keliones alyvuogių aliejaus maršrutais. Šioje Ispanijos provincijoje yra užregistruoti keturi saugomi alyvmedžių auginimo regionai: tai Siruana, Terra-Alta, Baich-Ebre-Monsia, Garriges. Aplankyti plantacijas per alyvuogių derliaus nuėmimą, stebėti, kaip jos spaudžiamos specialiu presu (beje, iš 5 kg alyvuogių gaunama 2 kg aliejaus) – tai galimybė prisiliesti prie tūkstantmečius skaičiuojamų tradicijų. Borge Blankes mieste net galima aplankyti alyvmedžių parką, kur stovi senoviniai aliejaus spaudimo įrenginiai ir auga 54-i tūkstančio metų senumo alyvmedžiai. Sakoma, kad tarp jų yra seniausias pasaulio alyvmedis, skaičiuojantis jau 2200 metų. Kasteldans miestelyje yra alyvuogių aliejui skirtas muziejus.
Siruanos regione yra daugybė kooperatyvų, kurie organizuoja ekskursijas, leidžiančias susipažinti su aliejaus gamyba. Scala Dei miestelyje, kur teko lankytis, rengiamos ir aliejaus degustacijos. Paragavus čia pat mažytėje parduotuvėlėje galima įsigyti šviežiausio aliejaus. Pasak gidės, pirkėjui svarbu žinoti, ką reiškia užrašai ant aliejaus butelių.
* Oli d’olivia verge – tai natūralus kokybiškas alyvuogių aliejus.
* Jei dar yra ir žodis extra – vadinasi, maksimalus šio aliejaus rūgštingumas sudaro ne daugiau kaip 0,8 laipsnio. Tai aukščiausios kokybės rodiklis.
* Jei etiketėje yra ir žodis refinat – vadinasi, šis aliejus yra rafinuotas, tinkamas kepti.
* Jei etiketėje nurodyta tik oli d’oliva – vadinasi, šis alyvuogių aliejus yra natūralaus ir rafinuoto mišinys.
Ant stalo
Alyvmedžiai vaisius duoda tik praėjus 8 metams po pasodinimo. Didžiausio derliaus galima tikėtis iš 50 metų senumo medžių (iki 50-70 kg). Alyvuogės spaudžiamos kelis kartus. Pirmo spaudimo aliejus vadinamas mergautiniu (virgin), jis yra brangiausias ir tinkamiausias salotoms užpilti. Ant tokio aliejaus butelio užrašomas aliejaus stiprumo laipsnis. Kuo jis didesnis, tuo yra geresnis. Mažesnio stiprumo aliejus naudojamas kepti.
Ypač vertinamas aliejus, spaustas iš smulkių arbekino rūšies alyvuogių. Jis pasižymi švelniu vaisių prieskoniu. Tokio ypač daug pagaminama Siruanos regione.
Pirminis katalonų virtuvės patiekalas, kurio jums pasiūlys restorane laukiant kitų patiekalų, yra paskrudinta, pomidoru įtrinta ir būtinai skaniu alyvuogių aliejumi užpilta duona – pa amb tomaket. Sakoma, kad tokio patiekalo būtina paragauti kiekvienam turistui, norinčiam prasiskverbti prie katalonų virtuvės paslapčių. Tai tikras katalonų gastronomijos simbolis.