Ankstyva kalėdinė prekyba apsimoka

Iš karto po Vėlinių prekybos centrai ruošiasi vienai didžiausių metų švenčių – Kalėdoms. Nors iš pradžių prekyba vyksta vangiai, tačiau jau lapkričio pabaigoje ji suaktyvėja. Prekybininkai pastebi, kad pirmiausia kalėdinių prekių įsigyja įstaigos.

Ateina pažiūrėti

UAB „VP Market” tradiciškai kalėdinę prekybą pradeda iškart po Vėlinių. Papuošiami ir prekybos centrai. Pasak bendrovės atstovės ryšiams su visuomene Viktorijos Jakubauskaitės, šis laikas yra optimalus, nes pirkėjai iš pradžių užsuka pažiūrėti, kas siūloma, ką norėtų įsigyti, o perka gerokai vėliau. Beje, prekės papildomos nuolat. Daug tų pačių daiktų neužsakoma, nes norima, kad būtų įvairesnių.

„Šiomis dienomis prekės kaip tik dėliojamos salėje. Pirkėjai žiūrinėja jas, kai kurie jau ir perka.

Kuo šventės artyn, tuo prekyba bus aktyvesnė. Daugiausia perkama likus maždaug dviem savaitėms iki švenčių, be abejo, ir švenčių išvakarėse”, – sakė V.Jakubauskaitė.

Be to, pastebėta, kad anksčiausiai perka įvairios įstaigos, biurai, įmonės, viešbučiai ir kt. Užsisako dekoruotų eglučių, įsigyja įvairių kompozicijų, šventinių suvenyrų – iš anksto sukuriama šventinė nuotaika.

Beje, prekybininkai apie Kalėdas galvoja iš karto po jų.

„Jau sausį vadybininkai formuoja kitų metų asortimentą. Jie vyksta į Frankfurte vykstančią didžiulę pasaulinę žiemos šventėms skirtą parodą, susipažįsta su naujovėmis, mados tendencijomis”, – pasakojo atstovė ryšiams su visuomene.

UAB „RIMI Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė – Česnulienė taip pat tvirtino, kad kalėdinė prekyba pradedama iš karto po Vėlinių.

„Dabar po truputį prekybos centruose atsiranda kalėdinių suvenyrų, papuošimų. Vėliau atsiras dovanų, eglučių, o prieš pat Kūčias – šventinių patiekalų”, – aiškino ji.

Pasak atstovės ryšiams su visuomene, prekyba kalėdinėmis prekėmis įsibėgėja gruodį, o pikas būna paskutinę savaitę prieš Kūčias.

Prekyba kasmet mažėja

Valstybės įmonės „Panevėžio miškų urėdija” miškų urėdo miškininkystei Gintaro Raškausko teigimu, prekyba eglutėmis prasidės tik gruodžio pradžioje. Tad urėdija prekybai kol kas aktyviai nesirengia.

„Kol kas užsakymų neturime – eglučių niekas nepageidauja. Galbūt keletas eglučių bus nupirkta lapkričio pabaigoje”, – sakė G.Raškauskas.

Kiek šiemet kainuos eglutės, kol kas neaišku. Jo manymu, jos labai brangti neturėtų. Beje, pernai eglutės iki dviejų metrų kainavo 10 litų, nuo 2 iki 3 metrų – 20 litų, o šaką buvo galima įsigyti ir už du litus.

G.Raškauskas teigė, kad šiemet itin aktyvios prekybos šiais medeliais neprognozuojama.

„Kiekvienais metais prekyba natūraliomis lietuviškomis eglutėmis vis mažėja. Galbūt atsirado galinčiųjų pirkti atvežtines brangias eglutes, gal pageidaujama dekoratyvinių medelių”, – svarstė jis.

Ieško eglės miestui

Panevėžyje eglė šiemet turėtų būti įžiebta lapkričio 24 dieną. Panevėžio miesto savivaldybės dizaineris Romualdas Lukšas teigė, kad jau ieškoma eglutė ir turi keletą privačių asmenų pasiūlymų. Jei nė viena eglutė netiktų, ją dovanos urėdija. Tradiciškai bus papuošti miesto centre augantys medžiai. Puošybą rems „Kalnapilio-Tauro grupė” bei „Indastrus”.

„Stengsimės miestą papuošti gražiai. Norime, kad lemputės daugiau mirgėtų, pasiūlysime kažką nauja, kad prisiminimai liktų ilgesniam laikui. Bus siurprizas”, – žadėjo jis.

„Peržiūrime ir pernykštes girliandas. Galbūt tam tikras dalis dar bus galima panaudoti, tačiau didelių vilčių nepuoselėjame, – teigė dizaineris. – Apie pusantro mėnesio iškabėjusios girliandų lemputės nebeveikia. Be to, yra nemaža rizika, kad po savaitės jos gali užgesti”.

R.Lukšas ragino, kad miesto įmonės pasipuoštų.

„Liūdna, kad kai kurie nekreipia dėmesio į šventes. Taip būtų parodyta ir tam tikra pagarba pirkėjui ir prisidėtų prie bendros šventinės nuotaikos”, – sakė jis.

Be to, laimėtų ir įmonės – gražiai pasipuošę pritrauktų daugiau klientų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.