Didžiosios remonto klaidos

Dauguma remonto klaidų padaroma neišanalizavus smulkmenų, tiksliau, nesudarius remonto projekto. Veikiant pagal principą „greičiau pradėsim, o paskui žiūrėsim”, prasideda nepabaigiamų perdirbinėjimų ir tobulinimų maratonas.

Pirmoji klaida – remontas be projekto

Žinoma, reikia turėti omenyje, kad idealus variantas – trys projektai: perplanavimo, jei nusprendėte griauti sienas ir statyti pertvaras, ir su juo susiję dizaino bei elektros instaliacijos projektai.

Juos gali sudaryti profesionalai, bet tokios paslaugos nėra pigios. Užtat kilus problemoms darbininkai, prižiūrimi architekto, turi patys taisyti klaidas. Tai būtinai reikia nurodyti sutartyje.

Jei nėra galimybių ir noro kreiptis į profesionalus, tokį projektą galima sudaryti pačiam – tereikia gerai išstudijuoti statybos normas ir atitinkamus dokumentus, susijusius su komunikacijomis bei elektros įranga.

Antroji klaida – kanalizacijos ir vandentiekio problemos

Sudarant projektą reikia prisiminti, kad pertvarkymai, susiję su bendrosiomis komunikacijomis, patys subtiliausi. Jei nusprendėte į kitą vietą perkelti virtuvės kriauklę, projekte turite numatyti, kad normaliai vandeniui nutekėti būtinas nuolydis – maždaug 3-5 procentai ilgio atžvilgiu. Vadinasi, kiekvienam kvadratiniam metrui tenka maždaug 3 cm nuolydžio. Taigi jei kriauklę nuo vamzdžio atitraukiate 6 metrais, ji turi būti pakelta 18 centimetrų.

Dėl kriauklės dar pusė bėdos, nes jos sifonas aukštai. O štai vonios ir unitazo nupiltuvas žemai, ir jei tuos įrenginius pastatysite toli nuo kanalizacijos statvamzdžio, užsikimšimo neišvengsite. Jei ir dabar degate noru atitraukti santechniką nuo statvamzdžio, kelkite vonią – į projektą įtraukite laiptelį. Tas pat ir su gyvatuku: jei atitraukiate jį, projekte reikia numatyti, kad vamzdžiai į jį eis su sklandžiu nuolydžiu, be staigių išlenkimų, antraip gali susidaryti oro kamščiai ir gyvatukas dažnai bus šaltas. Jei vamzdžių išlenkti kaip pridera neišeina, geriau nusipirkti elektrinį džiovintuvą.

Maždaug tokių pačių bėdų gali būti ir perkeliant radiatorius. Iš viso geriausia jų nejudinti – juk šildoma konvenciniu būdu, be to, jie neleidžia nuo lango patekti šaltam orui.

O ko negalima įtraukti į projektą?

Negalima griauti ir užmūryti bendros ventiliacijos angos. Neleistina aklinai užtinkuoti dujų vamzdžio: žinoma, jis gadina vaizdą, bet teks apsieiti kitomis priemonėmis – padaryti lengvai nuimamą dekoratyvinį užtvarą. Tas pat pasakytina ir apie radiatorių vamzdžius. Jei juos paslėpsite ir įvyks avarija, santechnikai išgriaus visas sienas.

Trečioji klaida – sienos, grindys, lubos

Iš anksto reikia numatyti pertvarų ar sienų apkrovą. Pavyzdžiui, kambaryje statote gipskartonio pertvarą, o paskui nusprendžiate, kad ant jos kabės knygų lentynos. Žinoma, tokią pertvarą iš pradžių reikia įtvirtinti – „įsiūti’ faneros. Antraip teks atsisakyti tokio dizaino arba viską perdaryti. Taip pat ir dėl šildytuvo vonioje. Tipiška klaida – pastatyta gipskartonio pertvara, suklijuotos plytelės, o tada atsiminta, kad reikia vandens šildytuvo. Pasirinkti nebėra iš ko: arba kentėti be šilto vandens, arba viską perdaryti.

Dažnai kyla tokia problema: žmogus aistringai trokšta išlyginti visas buto grindis. Ir lygina. Tik vėliau sprendžia, kur bus parketas, kur plytelės, o kur linoleumas. Rezultatas – begaliniai perdarymai, nes plytelėms grindys turi būti paruoštos kitaip nei parketui.

Beje, sudarydami projektą, nepamirškite, kad sanitarijos mazgo grindys turi būti 2-5 cm žemiau nei koridoriaus.

Pasiekėte lubas. Tipiškos projekto klaidos, susijusios su pakabinamosiomis lubomis. Tarkime, pakabinote tokias, o vėliau nusprendėte tokiame kambaryje kabinti senovinį 30 kg sveriantį šviestuvą. Nieko nebus. Kabliu tokiam šviestuvui reikėjo pasirūpinti dar iš pradžių, o įmontuotas jis turi būti į betonines lubas. Arba dar: jei pakabinamąsias lubas įrengiate vaikų kambaryje, būtinai apgalvokite, ar ten kada nors atsiras treniruoklių, sportinių sienelių ir panašiai. Jei susigalvosite po remonto, pakabinamosiose lubose teks daryti išpjovas, o į betono grindis montuoti specialius medinius tašelius.

Jei ketinate naudoti išskirtines medžiagas bei santechniką, statyti retus virtuvės baldus, kurių atgabenimo reikia laukti, pasirūpinkite tuo iš anksto, kad nereikėtų laukti ir stabdyti remonto.

Ketvirtoji klaida – medžiagų parinkimas

Nuo šalto ir karšto vandens stovo vamzdžiai, kurie bus nuvesti į maišytuvą, turi išlaikyti tą spaudimą, kuris įprastas namui. Pasikonsultuokite su santechniku, kokius geriau rinktis – plieno, polipropileno ar metaloplasto. Tai pasakytina ir apie radiatorių medžiagas. Aliuminio radiatoriai geri tik kotedžuose, daugiaaukščiams namams jie netinka.

Protingai rinkitės koridoriaus grindų dangą. Jei pasirinkote parketą, vadinasi, pamiršote, kokios purvinos mūsų žiemos, pavasariai ir rudenys. Daugiau kaip dvejus metus parketas koridoriuje neatlaikys. Žinoma, galima pakloti kilimėlį, bet tada kuriems galams parketas? Vis dėlto koridoriuje geriausias variantas – plytelės arba linoleumas.

Atsargiai vertinkite plastikines apdailos medžiagas – tai susiję visų pirma su apsauga nuo gaisro. Kai kuris plastikas degdamas išskiria itin nuodingas medžiagas. Dabar visi gaminiai sertifikuoti, tad prieš pirkdami atidžiai išstudijuokite sertifikatą, kad įsitikintumėte, jog pasirinkta medžiaga tinka gyvenamosioms patalpoms.

Teisingai rinkitės medžiagas pertvaroms – betoną, plytas, putų betoną, gipskartonį, keramzito plyteles ir kt. Visos medžiagos atlaiko skirtingas apkrovas.

Penktoji klaida – darbų eiliškumas

Žinoma, jei išgriovėte sienas, visų reikiamų darbų iš karto atlikti nepavyks. Kai pastatomos sienos, imamasi kištukinių lizdų ir jungiklių, gyvatukų ir maišytuvų.

Taigi tvarka tokia: komunikacijos – sienos – grindys. Tik tada lubų, o remontas baigiamas apdailos darbais. Bet nepamirškite dar štai ko: jei nusprendėte statyti papildomas televizoriaus antenas, įsirengti internetą ir kondicionierius, kvieskite atitinkamų firmų darbuotojus prieš apdailos darbų pradžią. Jei, žinoma, nenorite, kad po visą jūsų naujutėlaitį butą tampytųsi begaliniai laidai.

Dar, prieš pradedant apdailos darbus, turi būti sutvarkyta visa elektrinė dalis ir bendrasis skydas, kuriame susijungia visi antenų kabeliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.