Papūgos kalba, skaičiuoja ir gelbėja

Kai kurie mokslininkai teigia, kad papūgų intelektas prilygsta penkiamečio vaiko protui.

Rinkdamasis augintinį, žmogus nori, kad gyvūno elgsena būtų panaši į jo. Taip bendravimas atrodo artimesnis. Tačiau kai kurie gyvūnai stipriai pranoksta be kokius lūkesčius.

Papūgos – vienos iš jų.

Turi sąmonę?

Prieš gerą dešimtmetį Amerikos mokslininkams teko pripažinti, kad papūgos turi tik žmogui būdingą savybę – sąmonę.

Jie buvo nustebinti, kai susipažino su pilkąja papūga Aleksiu. Ji gebėjo ne tik logiškai dėlioti apie šimtą žodžių, bet ir skyrė septynias spalvas ir penkias formas, skaičiavo iki šešių ir apibūdindavo daiktus.

Atlikę išsamius tyrimus, mokslininkai nustatė, kad panašiai mąsto ir taip pat į klausimus reaguoja penkiametis vaikas.

Lietuvoje tokį protingą gyvūną taip pat galima įsigyti, tačiau reikia nusiteikti, kad jo kaina prilygsta senesnio modelio automobilio kainai.

Skaičiavo spalvas

Amerikoje gyvenanti gyvūnų elgesio tyrinėtoja įsigijo Aleksį ne vien todėl, kad draugiškosios papūgos sugeba imituoti žmogaus balsą ir garsą.

Moteris norėjo plunksnuotąjį globotinį išmokyti ne žodžių skambesio, bet jų prasmės. Ji net sukūrė mokymo metodą.

Tyrinėtoja savo draugei parodydavo obuolį, raktą ar kamštį ir paklausdavo: „Kas tai?” Kai paklaustoji atsakydavo teisingai, ji būdavo pagiriama ir gaudavo tą daiktą dovanų.

Greitai į šitą žaidimą įsitraukė ir paukštis, kranktelėdamas daikto pavadinimą ir, be abejo, jį gaudavo.

Aleksis neapsijuokė ir prieš visą mokslininkų komandą. Jiems stebint, jis atsakė ir į sunkius klausimus.

Šeimininkė plunksnuotajam augintiniui parodė du raudonus, du mėlynus raktus ir paklausė: „Kiek mėlynų raktų?” Jis atsakė: „Du”.

„Kas skiriasi?” – klausė moteris toliau. Aleksis atsakė, kad spalva.

Papūga – išgelbėtoja

Kitai šeimai taip pat teko laimė patirti, ką reiškia sparnuočių intelektas. Papūga, ara Brunas, šeimininkams pagelbėjo porą kartų.

Dvidešimtmečio Bruno šeimininkė buvo viena namie, kai įsiveržė įkyrus agentas ir neva siūlė žurnalo prenumeratą. Pajutusi pavojų, moteris pašaukė vardu savo vyrą.

Supratęs seną gudrybę, agentas tik šyptelėjo. Tačiau netikėtai pasigirdo sodrus vyriškas balsas: „Kas yra? Kas yra?” Tai buvo tik vyro balsą mėgdžiojantis Brunas.

Išsigandęs agentas nėrė pro duris.

Kitą kartą sparnuotis pagelbėjo vonioje nualpusiai šeimininkei. Atsipeikėjusi ir pajutusi esant papūgą šalia, ji paprašė pakviesti vyrą, kuris ramiausiai žiūrėjo televizorių.

Papūga atplasnojo ir tiesiai prieš televizorių tekštelėjo juodą krūvelę. Vyriškiui teko eiti į vonią atsinešti skudurėlio ir surasti į nelaimę pakliuvusią žmoną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.