Ar išmokos, gautos pasibaigus draudimo sutarčiai, bus apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu?

– Nuolatinė Lietuvos gyventoja 1997 metais apsidraudė kaupiamuoju gyvybės draudimu (10-čiai metų). 2003 – 2005 m. laikotarpiu gyventoja pasinaudojo LR gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnyje nustatyta lengvata, t.y. susimažino apmokestinamąsias pajamas savo naudai sumokėtomis gyvybės draudimo įmokomis ir susigrąžino dalį pajamų mokesčio. Draudimo sutartis baigsis 2007 metais. Ar išmokos, gautos pasibaigus draudimo sutarčiai, bus apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu?

– LR gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnyje nustatyta, kokios pajamos yra neapmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu. GPMĮ 17 str. 1 d. 8 p. nurodyta, kad gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestinamos išmokos pagal gyvybės draudimo sutartis, kurių terminas ne trumpesnis kaip 10 metų ir kurios sudarytos iki 2003 m. sausio 1 d., taip pat, nutraukus tokias gyvybės draudimo sutartis, gyventojui mokamos sumos, išskyrus, nutraukus tokias gyvybės draudimo sutartis anksčiau kaip po 10 metų nuo jų sudarymo dienos grąžinamų įmokų dalį, kuriai buvo taikomos fizinių asmenų pajamų mokesčio lengvatos ar kuri buvo atimama iš pajamų GPMĮ nustatyta tvarka; išmokos pagal gyvybės draudimo sutartis, kurių terminas trumpesnis kaip 10 metų bei kurios sudarytos iki 2003 m. sausio 1 d., ir nutraukus tokias gyvybės sutartis gyventojui mokamos sumos, jeigu pagal šias gyvybės draudimo sutartis mokamos įmokos nebuvo atimamos iš pajamų GPMĮ nustatyta tvarka; išmokos pagal gyvybės draudimo sutartis, kuriose numatyta, kad draudimo išmoka išmokama tik įvykus draudiminiam įvykiui (kitam negu sutarties galiojimo termino pabaiga), taip pat, nutraukus tokias gyvybės draudimo sutartis, gyventojui mokamos sumos.

Vadinasi, išmoka neapmokestinama, jeigu sutartis atitinka visas šias sąlygas:

išmoka išmokėta pagal gyvybės draudimo sutartį;

sutartis sudaryta iki 2003 m. sausio 1 d.;

sutarties terminas ne trumpesnis kaip 10 metų.

Kadangi gyventoja sudarė gyvybės draudimo sutartį iki 2003 m. sausio 1 d. (t.y. 1997 metais) ir sutarties terminas ne trumpesnis kaip 10 metų, tai pasibaigus tokios sutarties terminui, visa gyventojos gauta išmoka (nepriklausomai nuo to, ar buvo naudojamasi GPMĮ lengvata, ar ne) pajamų mokesčiu neapmokestinama.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.