Vėžį sunaikina karštis

Kepenų vėžį galima sunaikinti ne tik įprasta operacija, chemijos preparatais, spinduline terapija, bet ir karščiu. Toks gydymo būdas jau pradėtas taikyti ir uostamiestyje.

Klaipėdos ligoninėje per savaitę tokios procedūros sėkmingai atliktos dviem pacientams.

Įsigijo aparatą

Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius džiaugėsi, kad įstaigoje atsirado naujų galimybių padėti kepenų vėžiu sergantiems pacientams, kuriems įprasti gydymo metodai ne visada veiksmingi, o kartais netgi rizikingi.

Įstaiga įsigijo radiodažninės termodestrukcijos aparatą, kuriuo sėkmingai atliktos pirmosios dvi kepenų vėžio operacijos. Jų metu auglys buvo ne išoperuotas, o sunaikintas karščiu.

Pasiekia elektrodais

Radiodažninė termoterapija – tai elektromagnetinės energijos forma, kuri priverčia judėti atomus. Taip sukuriama trintis sukelia didelį vietinį audinių karštį, siekiantį iki 100 laipsnių Celsijaus.

Kepenyse vietoj žuvusių ląstelių susiformuoja randas.

Radiodažninė termodestrukcija yra atliekama negilioje nejautroje. Kontroliuojant ultragarsu, pro odą į vėžinį audinį kepenyse įvedami specialūs elektrodai, kuriais bangos pasiekia auglį ir, virtusios aukštos temperatūros energija, jį sunaikina.

Veikia tik vėžį

A.Šlepavičius tikino, jog tokia operacija yra visiškai saugi. Labai tiksliai kontroliuojant kaitinamus audinius nekrozė yra sukeliama tik auglio pažeistoje vietoje. Sveikas audinys yra maksimaliai apsaugotas.

Procedūra užtrunka 1-2 valandas. Jei vėžinis audinys didesnis nei 5 cm, jį sunaikinti reikia kelių tokių procedūrų.

Ištraukus elektrodus, odoje lieka nedidelės skylutės lyg nuo datos dūrio, kurios per kelias dienas užgyja.

Operacijos nepakeičia

Gydytojas įspėjo, jog tokios operacijos nėra tradicinių kepenų operacijų pakaitalas. Tai tik metodas, kuris naudojamas tuomet, kai ligonio negalima operuoti tradiciniu būdu. Pavyzdžiui, jei atlikti įprastą operaciją dėl paciento būklės yra rizikinga, jei auglys yra arti gyvybiškai svarbių struktūrų. Ši procedūra itin tinkama vėžio metastazėms naikinti.

Radiodažninę destrukciją bandoma naudoti įvairių organų vėžio gydymui, bet visuotinai pripažintas jo panaudojimas yra gydant metastazinius storosios žarnos vėžio židinius kepenyse ir gydant pirminį kepenų vėžį.

A.Šlepavičius įspėjo, jog kiekvienam ligoniui medikai parenka individualų, tinkamiausią vėžio gydymo planą.

Klaipėdoje – pirmos

Kepenų radiodažninė termodestrukcija, pasak A.Šlepavičiaus, – naujausias modernios medicinos pasiekimas, apie kurį rašoma visuose medicinos žurnaluose. Pasaulyje šis metodas pradėtas taikyti prieš penketą metų, mūsų šalyje – prieš porą metų. Vakarų Lietuvoje tokios operacijos dar nebuvo atliekamos, nes nė viena įstaiga neturėjo reikiamos įrangos.

Klaipėdoje pirmąsias radiodažninės destrukcijos operacijas pradėjo chirurgas Giedrius Kuprys, jų išmokęs Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose. Jam padėjo gydytojas A.Šlepavičius.

Pats radiodažnuminės termoterapijos taikymas medicinoje nėra naujovė. Anksčiau mūsų šalies medikai ją naudojo skausmingiems kaulų augliams gydyti, nervinėms skaiduloms sunaikinti ir lėtiniams skausmams sumažinti, mažiems augliams odoje pašalinti, kai kuriems širdies ritmo sutrikimams gydyti. Pastaruoju metu šis metodas vis dažniau naudojamas gydyti kepenų auglius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Vėžį sunaikina karštis"

  1. ona

    Pagaliau šis tas tobulesnio, negu chemija ir spindulinis gydymas, kurių šalutinis poveikis sumenkina gydymo rezultatus

  2. Janina

    Dėkui Jums medikai už tai, kad galite pagelbėti ir suteikti vilties.
    Aš tokią ligą turiu ir žinau, ką reikėjo pergyventi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.