Aukštos tarptinklinio ryšio kainos neskatina naudotis mobiliaisiais telefonais užsienyje

Aukštos tarptinklinio ryšio kainos neskatina europiečių naudotis mobiliaisiais telefonais užsienyje. Tai rodo šiandien Eurobarometro paskelbti visoje Europoje atliktos apklausos rezultatai ir naujausios tarptautinio tarptinklinio mobiliojo ryšio kainų tendencijos. Didžioji dauguma Europos Sąjungos piliečių mano, jog ES turi įsikišti ir stengtis užtikrinti, kad mobiliųjų telefonų skambučių kainos keliaujant kitose ES valstybėse nebūtų daug didesnės nei kainos savo šalyje.

Europos Komisija skelbia, kad mobiliųjų telefonų turėtojai Europoje ir toliau moka 4-6 eurus už keturių minučių tarptinklinio ryšio pokalbį užsienyje. Kartais tarptautinio ryšio kainos už tokios trukmės skambutį siekia netgi daugiau kaip 12 eurų.

„Pernelyg didelės kainos riboja mobiliųjų telefonų naudojimą užsienyje. Tai turi neigiamos įtakos vartotojams, Europos pramonei ir Europai, – teigia už informacinę visuomenę ir žiniasklaidą atsakinga Komisijos narė Viviane Reding. – Mažinti tarptinklinio ryšio kainas – tai ne tik Europos Komisijos politinė pareiga, tai gali būti ir įdomus verslo modelis. Šią mintį patvirtina kai kurie operatoriai, pastaraisiais mėnesiais ėmę veikti šia kryptimi ir įvedę specialiuosius tarptinklinio ryšio paslaugų kainų paketus. Kviečiu visus mobiliojo ryšio operatorius padėti panaikinti šią paskutinę matomą Europos vidaus rinkos kliūtį. Nedera tarptautinio tarptinklinio ryšio kainų naštos ir toliau krauti ant mokančių nustatytus tarifus paprastų piliečių pečių.”

Šiandien paskelbtoje specialioje Eurobarometro ataskaitoje pateikiami nauji tarptautinio tarptinklinio mobiliojo ryšio kainų duomenys. Didžioji apklaustųjų dauguma (70 %) pritaria tam, kad būtina veikti paprastų piliečių naudai ir sumažinti tarptinklinio ryšio kainas visoje Europoje (žr. IP/06/978). 68 % apklaustųjų netgi pritartų ES veiksmams mažinti tarptinklinio ryšio kainas siunčiant SMS. Tam pritaria 78 % 15-24 m. amžiaus mobiliųjų telefonų naudotojų.

Apklausoje dalyvavo 24 565 asmenys iš 25 ES valstybių narių; apklausa vyko rugsėjo mėnesį, po vasaros atostogų. Apklausos rezultatai rodo, kad 79 % respondentų turi mobilųjį telefoną, iš jų 44 % per pastaruosius 12 mėnesių asmeniniais tikslais buvo išvykę į kitą ES valstybę. Taigi jų nuomonė apie tarptinklinio ryšio kainas paremta asmenine patirtimi.

Daug apklausoje dalyvavusių mobiliuosius telefonus turinčių asmenų keliaudami užsienyje savo telefonais naudojasi gerokai rečiau. Ši tendencija ypač ryški tarp jaunų asmenų (68 % 15-24 m. amžiaus asmenų) ir studentų (70 %). 81 % nurodė, kad aukšta kaina yra didžiausia kliūtis ir labiausiai atbaidantis veiksnys Ispanijos (82 %), Maltos (85 %), Austrijos (87 %), Vokietijos (87 %), Slovakijos (88 %), Vengrijos (89 %), Lietuvos (89 %), Portugalijos (90 %) Čekijos (90 %), Slovėnijos (94 %) ir Lenkijos (94 %) mobiliųjų telefonų turėtojams.

15 % apklaustųjų atostogaudami palieka telefonus namuose arba visiškai juos išjungia. 21 % apklaustųjų būdami užsienyje siunčia tik tekstines žinutes (SMS). 59 % apklaustųjų teigia, kad jei kainos būtų mažesnės, būdami užsienyje telefonais naudotųsi dažniau. Ši nuomonė ypač plačiai paplitusi Suomijoje (60 %), Prancūzijoje (61 %), Danijoje (63 %), Jungtinėje Karalystėje (64 %), Belgijoje (66 %), Kipre (67 %), Lenkijoje (72 %), Latvijoje (73 %), Graikijoje (74 %), Liuksemburge (75 %) ir Maltoje (78 %). Apie 43 % mobiliųjų telefonų naudotojų vis dar tiksliai nežino, kiek jie moka už skambučius į užsienį ar iš jo. Atrodo, kad Ispanijos, Kipro, Portugalijos ir Graikijos mobiliųjų telefonų turėtojai mažiausiai informuoti apie tarptinklinio ryšio kainas.

Be to, šiandien Komisija atnaujino tinklalapį, kuriame nurodytos tarptinklinio ryšio kainos. Tinklalapis pradėjo veikti 2005 m. spalio mėn. (žr. IP/05/1217) ir paskutinį kartą buvo atnaujintas 2006 m. kovo mėn. (žr. IP/06/386). Dabar tinklalapyje teigiama, kad žinodamos, jog bus parengtas ES reglamentas, kai kurios mobiliųjų telefonų kompanijos atrinktoms klientų grupėms ėmė siūlyti tarptinklinio ryšio paslaugų paketus. Tačiau didelė dalis klientų, kurie moka fiksuotą kainą, konkrečios pažangos nepajuto. Tarptinklinio ryšio kainos vis dar vidutiniškai keturis kartus didesnės už mobiliųjų telefonų skambučių kainą šalyje.

Jungtinės Karalystės gyventojas, naudodamasis tarptinkliniu ryšiu Ispanijoje, už keturių minučių pokalbį gali sumokėti 5,92 euro, o už skambutį į jo mobilųjį telefoną – iki 4,48 euro. Klientui iš Prancūzijos keliaujant Italijoje gali tekti sumokėti 4,72 euro, o Vokietijos klientas už tarptinklinį ryšį Jungtinėje Karalystėje gali sumokėti iki 6,36 euro. Kai kuriems klientams tenka mokėti pernelyg daug: Austrijos gyventojas Maltoje už keturių minučių skambutį namo gali sumokėti 9,51 euro. Klientas iš Ispanijos už tarptinklinį ryšį Latvijoje gali sumokėti iki 9,19 euro, o Kipro gyventojui Belgijoje tokios pat trukmės skambutis namo gali kainuoti 12 eurų. Klientui iš Airijos, besinaudojančiam tarptinkliniu ryšiu Maltoje, keturių minučių trukmės skambutis namo gali kainuoti 13,16 euro.

Pakartotinai įspėjus mobiliųjų telefonų operatorius (žr. IP/04/1458, IP/05/901, MEMO/05/247, SPEECH/01/375) ir nacionaliniams reguliuotojams paprašius Europos lygmeniu spręsti tarptinklinio ryšio paslaugų kainų klausimą, šių metų liepos 12 d. Europos Komisija savo narės Reding iniciatyva (žr. SPEECH/06/69) pasiūlė parengti ES reglamentą dėl tarptautinio tarptinklinio ryšio bendrojoje vidaus rinkoje. Šio ES reglamento, dabar svarstomo Europos Parlamente ir ES Ministrų Taryboje, tikslas – užtikrinti, kad būtų panaikintos pernelyg didelės tarptinklinio ryšio paslaugų kainos, kurios yra viena paskutinių Europos vidaus rinkos kliūčių.

Pagal šį ES reglamentą visi piliečiai ir verslo įmonės ES turėtų naudos dėl mažesnių tarptinklinio ryšio kainų ir padidėjusios konkurencijos tarp mobiliųjų paslaugų operatorių, nes bus pasiūlyti nauji ir pigesni kainų nustatymo modeliai. Dabar Komisija su Europos Parlamentu ir Taryba dirba, kad iki 2007 m. vasaros naujosios taisyklės būtų priimtos. Kartu Komisija tęsia mobiliųjų paslaugų operatorių Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje galimų konkurencijos taisykles pažeidžiančių veiksmų tyrimą (žr. IP/04/994 ir IP/05/161).

Vakar paskelbtos ataskaitos svarbiausi rezultatai pateikiami tarptinkliniam ryšiui skirtame Komisijos tinklalapyje; jame taip pat nurodomi atnaujinti visų 25 ES valstybių narių operatorių tarifų pavyzdžiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.