Cigarečių akcizą siūloma skaičiuoti kitaip

Tabako verslo atstovai siūlo keisti cigarečių akcizų skaičiavimo tvarką, nes tai leistų išvengti nemažo pigių cigarečių brangimo. Manoma, kad taip būtų išvengta kontrabandos suvešėjimo, o valstybė gautų daugiau pajamų. Finansų ministerija tokį siūlymą vertina skeptiškai.

Vykdydama įsipareigojimus ES Lietuva nuo kitų metų kovo 30 proc. padidins cigarečių akcizą. Tam jau pritarė Vyriausybė, o dar šį mėnesį tai turėtų padaryti Seimas. Tačiau cigarečių verslo atstovai pažymi, kad cigarečių akcizo didinimo metodika yra ydinga, todėl ją reikėtų keisti.

Cigaretes importuojančios „JT International” korporatyvinių reikalų vadovas Baltijos valstybėse ir Slovėnijoje Gintautas Dirgėla sako, kad pritaikius naują akcizo dydį neproporcingai smarkiai kiltų pigių cigarečių kaina, palyginti su brangiomis.

Skaičiuojama, kad pakelis cigarečių, šiuo metu kainuojančių 2,20 lito, padidinus akcizą kainuotų 2,80 lito. Tabako industrijos atstovo teigimu, būtent pigiausių cigarečių vartotojai yra jautriausi kainos pokyčiams, nesunku prognozuoti, kad didės ir nelegaliai parduodamų cigarečių kiekis.

„Mūsų manymu, išeitis gali būti rasta nuo 15 iki 25 proc. padidinus akcizo vertybinį komponentą. Tada pigiausios cigaretės brangtų ne taip smarkiai, o valstybė turėtų daugiau galimybių legaliai rinkai išlaikyti”, – aiškino Dirgėla.

Akcizai didės

Cigarečių akcizas susideda iš dviejų dalių. Pirma dalis yra nekintama – tūkstančiui vienetų cigarečių taikomas 47,5 lito akcizas. Kitą akcizo dalį sudaro vadinamasis vertybinis komponentas – 15 proc. mažmeninės cigarečių pardavimo kainos.

Šiuo metu vietoj ES numatytos 221 lito akcizo vertės Lietuvoje mokamas apie 75,6 lito akcizas. Lietuva yra ES įsipareigojusi iki 2009 metų pabaigos pamažu didinti cigarečių akcizo tarifą, kad jis pasiektų minimalų ES tarifą.

Finansų ministerija pasiūlė kitų metų kovą nekintamą akcizo dalį padidinti iki 66 litų už tūkstantį vienetų cigarečių, o vertybinį komponentą palikti nepakeistą – 15 procentų.

Nukentėtų biudžetas?

Tačiau Finansų ministerijos Fiskalinės politikos departamento direktorė Raimonda Žutautienė su tabako pramonės atstovų argumentais nesutinka.

„Nėra jokio skirtumo, ar bus taikomas vienas, ar kitas akcizo didinimo modelis. Visi žinome, kad mokestis turi didėti – tokie yra įsipareigojimai. Net jei akcizas didėtų mažiau, vis viena kontrabandininkai ras šalių, kur jis mažesnis, – sakė Žutautienė ir pridūrė: – Pagal importuotojų pasiūlymus, jei vietoj 15 proc. padidintume iki 25 proc. akcizo dalį, tuomet iki 2010-ųjų biudžetas netektų apie 70 mln. litų”.

Preliminariai apskaičiuota, kad priėmus šį įstatymo pakeitimą kitais metais valstybės biudžetas papildomai gaus apie 20 mln. litų pajamų. „Manau, kad importuotojai ir gamintojai turėtų susėsti ir priimti bendrą sprendimą, nes kol kas negavome jokių konkrečių siūlymų rengdami įstatymo pakeitimo projektą”, – aiškino Žutautienė. Tiesa, tabako bendrovių teigimu, vieną nuomonę jiems rasti sunku, nes akcizo dydis vienoms tabako bendrovėms suteikia konkurencinį pranašumą, kitoms – ne.

Kitokie skaičiavimai

Dirgėlos skaičiavimais, net jei legali tabako gaminių rinka padidinus akcizą ir nemažėtų, valstybė gautŲ apie 3 mln. litų daugiau nei pati prognozuoja, Jei legali prekyba dėl padidėjusių kontrabandinių cigarečių srautų sumažėtų, o tai akcizams padidėjus yra labai realu, tuomet 13 mln. litų valstybė išloštų.

„Kalbos apie tai, kad biudžetas prarastų pajamų, yra nepagrįstos – tai patvirtina faktas, jog nedidinant akcizų 2005 ir 2006 metais jų surinkta vis daugiau. To pagrindas buvo pigios, legaliai į Lietuvą importuojamos cigaretės, kurios pradėjo atsikovoti rinką iš šešėlinio verslo”, – sakė „JT International” atstovas.

Didžiausios šalies tabako rinkos žaidėjos „Philip Morris Lietuva” korporacinių reikalų vadovas Lietuvai Mindaugas Dacys, sako, kad Finansų ministerijos siūlymas labiau tinka žiūrint į ilgalaikę perspektyvą. „Manome, kad iš viso optimalu būtų taikyti minimalų akcizo dydį visoms cigaretėms. Tai būtų galbūt geresnis sprendimas, bet nemanome, kad jį realu įgyvendinti”, – aiškino Dacys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Cigarečių akcizą siūloma skaičiuoti kitaip"

  1. kaunas

    kiek kainuoja pigiausios cigaretes?
    🙂 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.