Amžiaus projektas sutiktas prieštaringai

Prancūzų parengto universalios arenos Nemuno saloje projekto pristatymą stebėję per 200 kauniečių negailėjo plojimų ir padėkos žodžių. Tačiau vietos architektų jis nesužavėjo.

Kauno savivaldybės didžiojoje salėje vakar sunkiai tilpo visi norintieji pamatyti tai, kas pastaruoju metu laikinojoje sostinėje juokais vadinama amžiaus statybomis arba Kauno stebuklu. Krepšinio klubas „Žalgiris” ir prancūzų kompanija „Bouygues Batiment International” pagaliau pristatė universalios arenos Nemuno saloje projektą.

Kūrėjai gyrėsi

Kauniečių taip laukiamoje arenoje per sporto varžybas tilps iki 12,5 tūkst. žiūrovų. Pasak objekto architekto Michaelio Regembalio, jis bus moderniausias ir vienas didžiausių tokio pobūdžio statinių Baltijos šalyse. „Rūmai atitiks aukščiausius pasaulio standartus ir pagal savo architektūrinius, ir pagal urbanistinius sprendimus”, – tikino garsusis prancūzų architektas, projektavęs ir legendinį Paryžiaus stadioną „Stad de France”.

Pasak kartu su kolegomis iš Prancūzijos projektą kūrusio lietuvių architekto Gintauto Natkevičiaus, ieškant arenos vidaus architektūrinių ir konstrukcinių sprendimų daugiausia galvota apie čia vyksiančias krepšinio varžybas.

Nemuno saloje iškilsianti arena, pasak jos kūrėjų, organiškai įsilies į Kauno architektūrą ir taps vienu svarbiausių traukos objektų miesto centre. Salą su pagrindine miesto dalimi sujungs 4 modernūs tiltai, trys iš jų bus skirti pėstiesiems. 38 metrų aukščio, 112 metrų pločio ir 110 metrų ilgio areną puoš metalas, stiklas, vitražai. Fasadas pagal apšvietimą keis spalvas, bet vyraus žalia ir balta – „Žalgirio” spalvos.

Negailėjo kritikos

Neblogą įspūdį Kauno tarybos nariams padaręs prancūzų darbo pristatymas nuvylė miesto architektus. LŽ kalbintas Audrys Karalius savo nuomonę išreiškė itin vaizdingai. „Jei tai būtų studento darbas, iškart pasakyčiau: sėsk – du! – nusivylimo neslėpė jis. – Nekalbu apie patį pastatą, tačiau šiai vietai jis tiesiog per aukštas. Nėra detaliojo plano, arenos projektas pateikiamas be konteksto”.

Kas investuos?

„Ši arena labai svarbi Kauno „Žalgirio” ateičiai. Tai suteiks galimybę žaisti Eurolygos reikalavimus atitinkančioje salėje, o kauniečiams leis savo mieste pamatyti aukščiausio lygio atlikėjus ir renginius. Arenos svarbą visai Lietuvai rodo ir Vyriausybės sprendimas suteikti jai nacionalinės reikšmės statusą”, – tikino Kauno „Žalgirio” valdybos pirmininkas Arvydas Sabonis. Tiesa, žurnalistų paklaustas, ar jis pats investuos į šį projektą, krepšinio legenda buvo nekalbus. „Į areną investuoja miestas ir „Žalgiris”, aš asmeniškai – ne”, – pareiškė Sabonis.

Investuoti nesiruošia ir prancūzų kompanija. „Ne, mes – ne investuotojai. Mūsų vaidmuo – sukurti visas sąlygas, kad projektas būtų įgyvendintas”, – tvirtino prancūzų kompanijos komercijos direktorius Jeanas Francois Legrainas. Jis vengė klausimų apie piniginius dalykus. Pasak Legraino, arenos statybos darbai gali būti pradėti kitų metų pradžioje ir turėtų trukti 22 mėnesius. Tiesa, atrodo, kad realiai be 2007-ųjų pavasario darbų Nemuno saloje pradėti nepavyks.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius vakar teigė, kad arenos statyba prasidės pasibaigus deryboms su prancūzais ir projektui pritarus Kauno miesto tarybai. Tai, pasak jo, turėtų trukti apie savaitę ar dvi, nes dar liko suderinti pozicijas 23 klausimais. Tačiau meras pabrėžė, kad didžioji dauguma visų 200 derybinių klausimų jau sėkmingai išspręsta.

Derasi su operatoriumi

Pastaruoju metu nemažai diskusijų sukėlė faktas, kad Kauno „Žalgirio” klubas valdo 80 proc. tarptautinio konsorciumo akcijų. 20

proc. priklauso „Bouygues Batiment International”. Tačiau, pasak „Žalgirio” valdybos pirmininko pavaduotojo Gedimino Navikausko, taip yra tik dabar, kol vyksta derybos. „Kai rūmai bus pastatyti, mes, kaip ir žadėjome anksčiau, pasiliksime apie 40 proc. akcijų, jau vyksta derybos su dideliu pramoginių renginių operatoriumi iš užsienio”, – teigė Navikauskas. Jis pabrėžė, kad negali būti net kalbų apie tai, jog areną statys „Žalgiris”. „Ne, jokiu būdu – Kauno areną statys prancūzai”, – tikino Navikauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.